69 ansøgninger senere

Til sommer risikerer Marie-Louise Thygesen

Arbejdsløshed var ikke et ord, der trængte sig på, da Marie-Louise Thygesen Hansen i februar 2006 begyndte på pædagogstudiet, kort efter hun havde smidt studenterhuen.

Tværtimod var det en af de uddannelser, man blev opfordret til at søge. Fra alle sider lød, at der var brug for flere varme hænder, og at det i øvrigt gjaldt om at komme så hurtigt gennem studierne som muligt.

I dag ser virkeligheden noget anderledes ud. Daginstitutioner får rask væk 40-50 ansøgninger til en ledig stilling. Før jublede de, når der kom tre. Og det ved 25-årige Marie-Louise Thygesen Hansen alt om. Siden hun fik sin eksamen for godt to år siden, er det blevet til to vikariater og et løntilskudsjob, som nu er afsluttet.

"Da jeg begyndte uddannelsen, var der masser af arbejde. Men siden jeg blev færdig, har jeg søgt 69 stillinger og kun været til samtale fire steder. Jobbene går hver gang til mere erfarne pædagoger," fortæller hun.



Ledigheden eksploderet. Marie-Louise Thygesen Hansen bor i Næstved, og især på Sjælland er ledig­heden blandt pædagoger eksploderet.

"Jeg har søgt i Slagelse, Roskilde og Vordingborg og så langt væk som Greve og Ishøj. Jeg har meldt mig som tilkaldevikar flere steder, men jeg er desværre for dyr, fordi jeg er uddannet. Jeg har endda i desperation søgt job i Netto og Bilka, bare for at slippe for at gå ledig, men der er situationen den samme. De vælger folk, som er uddannede, og det kan jeg da godt forstå," siger hun.

Hvis du ikke får arbejde, mister du dagpengeretten til juni næste år. Har du overvejet, hvad du vil gøre, hvis det sker?

"Jeg har da tænkt på at tage en anden uddannelse, men det er jo pædagog, jeg vil være. Jeg vil meget nødig flytte fra Næstved. Jeg har lige købt hus sammen med min kæreste, og han har arbejde i Ringsted."



Kan ikke få det hele. Dagpengeperioden er på dagsordenen, når regeringen inden længe mødes med arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger, og det er Marie-Louise Thygesen Hansen glad for. Ikke kun på grund af den situation, hun selv står i.

"Det kan ikke være rigtigt, at man sætter dagpengeperioden ned til to år på et tidspunkt, hvor ledigheden stiger så meget, som den gør. Måske skal den ikke tilbage til fire år, men så til tre," mener hun.

Der tales også om at indføre jobrotation, så ældre medarbejdere kan komme på efteruddannelse og dermed skabe plads til unge og nyuddannede. Hvad siger du til det forslag?

"Det lyder som en rigtig god idé. De siger, at de gerne vil have de unge, men de vil åbenbart hellere have nogle med 20-års erfaring, og man kan altså ikke få begge dele på en gang."



En midlertidig hjælp

Den nye regering giver Marie-Louise Thygesen Hansen og alle andre arbejdsløse et halvt års ekstra dagpenge, men det er kun en midlertidig løsning på grund af krisen. Hvad der ellers skal ske med dagpengesystemet, vil være en væsentlig del af de kommende trepartsforhandlinger.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.