50.000 kroner for usaglig fyring

Kritik af leder kostede to pædagoger jobbet. Det burde den ikke have gjort, siger højesteretsdommer i vigtig princip-afgørelse

Arbejdsgivere skal naturligvis bakke deres institutionsledere op, men der må være en grænse, og den blev overskredet, da Slangerup Kommune fyrede to medarbejdere, fordi de havde klaget over deres faglige leder og dermed, efter arbejdsgivers mening, forgiftet samarbejdsklimaet i institutionen.

Det er læren af en sag, som BUPL på vegne af de to fyrede pædagoger netop har vundet i en faglig voldgiftssag ved afskedigelsesnævnet. Mere ødelæggende for samarbejdsklimaet end klagen over lederen var nemlig lederens måde at være leder på, konkluderede højesteretsdommer Poul Sørensen i sin afgørelse. Samtidig tilkendte han de to fyrede hver en erstatning på 50.000 for usaglig afskedigelse. En tredje pædagog, som var medunderskriver på klagen og af samme grund også mistede sit job, fik ingen erstatning, fordi pågældende ikke havde været ansat de otte måneder, som kræves for at kunne få sin sag prøvet i afskedigelsesnævnet.



Kort fortalt. Rammen om sagen er institutionen Hoffmeyers Hus i Slangerup. En specialinstitution med et internt afsnit, som modtager vanskelige børn fra hele kommunen, og et eksternt afsnit, hvorfra medarbejdere opsøger børnene i skolen, i fritidsordningen og i hjemmet eller hvor de nu måtte befinde sig.

De tre fyrede - alle pædagoger, der har videreuddannet sig til familierådgivere - gør tjeneste i internt afsnit og har som nærmeste chef en faglig leder, der primært fungerer som deres supervisor. Vedkommende var leder af institutionen Arups Hus, indtil denne på grund af alvorlige samarbejdsvanskeligheder blev nedlagt i 2001 og derpå i omstruktureret form blev genåbnet under navnet Hoffmeyers Hus.

Det er i samspillet mellem den faglige leder og de tre familierådgivere, at problemerne opstår.

September 2002 skriver trekløveret et klagebrev til den kommunale forvaltning, hvori det blandt andet hedder, at deres faglige leder skaber forvirring, ikke tåler kritik, modsigelse eller at hendes dispositioner overhovedet diskuteres.

Herefter bryder en veritabel krig på erklæringer ud.

Klagen afvises i fællesskab af den faglige leder samt lederne af internt og eksternt afsnit. Fem pædagoger i internt afsnit bakker klagen op, mens syv pædagoger i eksternt afsnit støtter den faglige leder mod klagerne.

Stillingen er altså 9-8. Ni medarbejdere stiller sig bag den kritiserede leder, mens otte finder den fremførte kritik på sin plads.



Døve øren. Bedriftssundhedstjenesten (BST) bliver af forvaltningen bedt om at se på sagen og kommer i januar 2003 med en række anbefalinger. En af dem er, at den faglige leder ikke længere bør være tilknyttet Hoffmeyers Hus, fordi, som det siges, at hovedparten af de ansatte føler, at de bliver krænket på deres person af den faglige leder.

Kommunen vender det døre øre til. Ud af vagten ryger ikke den faglige leder, men de tre familierådgivere, og fyresedlerne skrives ud allerede inden, BST har afsluttet sine undersøgelser. Fyringerne begrundes med, at der er skabt uoprettelige samarbejdsproblemer i Hoffmeyers Hus, og at disse væsentligst kan tilskrives de tre familierådgivere.



Usaglig afsked. At de tre familierådgivere har skylden er højesteretsdommer Poul Sørensen ikke enig i. Han finder tværtimod, at samarbejdsproblemerne i væsentlig grad må tilskrives, at den faglige leder "udøvede sin faglige ledelse på en måde, der med føje var helt uacceptabel for den langt overvejende del af de pædagogisk faglige medarbejdere".

Kritik er der også af forvaltningens håndtering af sagen.

"På baggrund af erfaringerne med den faglige leders ledelse af Arups Hus burde forvaltningen allerede efter den første henvendelse (...) have taget et andet skridt end en blot ensidig opbakning af den faglige leder," skriver Poul Sørensen, som også bebrejder forvaltningen, at den ikke afventede resultatet af den BST-undersøgelse, man selv havde sat i gang, før der blev skredet til afskedigelse.

Derfor savnede afskedigelsen sagligt grundlag, uanset at familievejlederne ikke kan fritages for at have haft et vist medansvar for samarbejdsproblemerne i Hoffmeyers Hus.



Hårdt tiltrængt. Jurist Michael Lose fra BUPL's forbundskontor er i udgangspunktet godt tilfreds med sagens udfald.

"Det bliver slået fast, at ansatte - selvfølgelig - må klage over problemer, som gør det vanskeligt for dem at udføre deres arbejde til gavn for brugerne. Og så gives der en noget højere erstatning, end vi ellers har været vant til. Det er med til at forbedre beskyttelsen af offentligt ansatte mod urimelig afskedigelse - hvilket eddermame også er tiltrængt," siger Michael Lose.

For hans vedkommende er sagen endnu ikke slut. Der er således fremsendt klage til Tilsynsrådet i Frederiksborg Amt, og der vil i forlængelse heraf blive rejst krav om yderligere erstatning for de forvaltningsmæssige fejl, som Slangerup Kommune efter BUPL's mening også har gjort sig skyldig i. l

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.