166 km. Til arbejde

Den høje ledighed på Fyn har fået flere pædagoger til at søge job i hovedstaden. Anita Pedersen er en af dem - hver uge bruger hun næsten 20 timer til og fra arbejde og tilbagelægger knap 1700 km.

Når Anita Pedersen skal møde klokken 7, går hun ud af hoveddøren klokken halv fem om morgenen. Så har hun til gengæld også god tid til at tage en lur, mens IC-3 toget suser over Fyn, under Storebælt og videre mod hovedstaden, hvor hun stiger af i Valby og cykler eller tager et S-tog videre til Børneinstitutionen Lindehuset på Frederiksberg.

Den 31-årige Anita Pedersen er en blandt flere pædagoger, som har taget konsekvensen af den høje ledighed på Fyn og i stedet prøver lykken i hovedstaden. BUPL Fyn oplyser, at omkring 15 fynske pædagoger hver dag tager toget til hovedstaden for at gå på arbejde og måske flere.

"Jeg blev uddannet i januar sidste år. Der var mange arbejdsløse, så jeg gjorde mig ikke de store forhåbninger om at få et job på Fyn og søgte derfor med det samme arbejde på Frederiksberg," siger Anita Pedersen.

En opgørelse fra A-kassen i BUPL viser, at ledigheden blandt pædagoger er meget lav i hovedstadsområdet - i Københavns Amt er den nede på 2,1 procent og på Frederiksberg 2,97 - på Fyn er ledigheden oppe på 4,71 procent. Procenttallene er dog lidt misvisende, da tallene dækker over fuldtidsledighed, så reelt var 356 ud af 4700 fynske pædagoger berørt af ledighed i november, der er seneste måned, som er talt sammen.

"Der har været mange besparelser, nedskæringer og omstruktureringer på Fyn, og vi kan mærke at langt flere henvender sig for at få hjælp med at få et arbejde," siger faglig konsulent i BUPL Fyn Anne Apollo.

For kort tid siden arrangerede BUPL Fyn et møde om at pendle for alle de ledige BUPL-medlemmer. Anita Pedersen var en af to pædagoger, som fortalte om at tage den lange vej.

"I begyndelsen havde jeg betænkeligheder ved, om jeg kunne klare at tage den lange vej, men jeg synes, det går fint. Nu har jeg vænnet mig til det," siger Anita Pedersen, der ud over at sove i toget ofte læser.

Derfor vil hun også opfordre andre pædagoger til at tage togturen på tværs af landet, hvis de har svært ved at få et job på Fyn.

"Så længe man ikke har børn, går det. Jeg er glad for at få nogle erfaringer i stedet for at gå ledig," siger Anita Pedersen.

Anne Apollo kalder mødet for en øjenåbner for de ledige pædagoger.

"Der har været en tendens til, at pædagoger forventer, at de skal arbejde i nærheden af deres hjem, fordi at, daginstitutionerne ligger i alle lokalsamfund. Andre faggrupper har nok været vant til at rejse lidt længere for at arbejde. 2000 fynboer tager hver dag på arbejde på Sjælland," siger Anne Apollo.



Kroner og øre

Lønnen er højere i hovedstaden

Det tjener en nyuddannet pædagog eksklusiv pension.

Odense 19.821,44kr.

København 20.667,85 kr.

Eller med andre ord ca. 10.000 kr. mere om året før skat.



Det koster et pendlerkort

3450 kr. for 30 dage mellem Odense og København.

Det betyder en årlig udgift på ca. 41.400 kr., dog lavere hvis du undlader

at købe et kort i sommerferien.



Højt skattefradrag

Skat oplyser, at kørselsfradraget mellem Odense og Købehavn og tilbage igen - 332 km. i alt - er 363 kr. pr. dag. Skat regner med, at en fuldtidsansat har 216 arbejdsdage om året, hvilket svarer til et årligt fradrag på 78.516 kr.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.