Travle børn af travle forældre

Der er færre børn i Danmark. Til gengæld lever børnene ligesom deres forældre et mere hektisk liv end tidligere. De fleste af de små børn går i daginstitution. Rigtig mange af de større børn og unge går til en eller anden form for sport eller anden fritidsaktivitet. Fritidsjob er meget almindeligt for unge på mellem 13 og 15 år

Tempo på hverdagen for både børn og voksne, det er det billede, der tegner sig for nutidens børnefamilier. Flere forældre har fuldtidsarbejde i dag end for 10 år siden, og børnene arver deres forældres livsstil. For livet i børnehøjde er også travlt med en struktureret hverdag i daginstitution og skole, mange fritidsaktiviteter og fritidsjob. Til gengæld lever langt de fleste børn et stabilt familieliv i den kernefamilie, de er født ind i. 

Danmarks Statistik har netop offentliggjort publikation "Børns levevilkår" med tal opgjort fra barnets synsvinkel. Der er ikke bare set på familie- og boligforhold, dagpasning, skolegang, kost- og fritidsvaner, men også på hvordan børnene er fordelt efter forældres uddannelse, beskæftigelse, indkomst osv.

Tre fjerdele af alle børn bor sammen med både mor og far, mens 21 procent bor hos deres mor, og tre procent bor hos deres far, én procent er udeboende. I 1999 havde 86 procent af alle børn forældre med fuldtidsarbejde, hvor det i 1989 kun var 65 procent. Børnefamilierne er blevet rigere, 40 procent af dem ligger i den øverste fjerdedel af indkomstskalaen, hvor det i 1989 kun var 18 procent.



Pasning og fritid. Antallet af børn, der bliver passet uden for hjemmet, er øget markant fra 1990 til 2000. I denne periode er det samlede antal indskrevne børn steget med 78 procent, hvilket selvfølgelig skyldes, at deres forældre arbejder mere. Derfor har det også været nødvendigt med en kraftig udbygning af daginstitutionsområdet fra 5300 vuggestuer, børnehaver, fritidshjem og skolefritidsordninger i 1990 til 7200 i år 2000. Størst har stigningen været for skolefritidsordninger - fra 800 til 1800. 76,4 procent af alle børn mellem nul og ni år er i dagpasning, heraf topper de tre til femårige med 92,3 procent. 

Al snak om inaktive børn, der tilbringer al deres tid foran computeren, må vist forstumme efter de nye statistiske beregninger. Godt nok har langt flere skolebørn end tidligere egen computer og tv på værelset, og de bruger også tid på at se på og beskæftige sig med de elektroniske medier - også mere end for 10 år siden. 

Men samtidig går mange børn - hele 71 procent - hver uge fast til en eller anden form for sport, og 89 procent svarer ja til, at de har dyrket sport eller motion regelmæssigt inden for det seneste år. Dog er man mest flittig til at dyrke sport og motion, når man er 10-12 år. I gennemsnit bruger skolebørn, der regelmæssigt dyrker sport og motion, 37 minutter om dagen på deres sportsaktivitet, og tidsforbruget stiger med alderen. Flittigst er de 13-15-årige med 50 minutter om dagen på sportsbanen.

Hvert femte barn spiller et musikinstrument, og mange synger i kor eller anden organiseret form for sang. Men børn ynder også at se andre optræde med sang og musik, for næsten en tredjedel har været til koncert inden for det seneste halve år. Stort set alle børn går i biografen, mange går på kunstudstilling, og knap så mange går i teatret. Ganske mange går jævnligt i svømmehalen, i zoologisk have, cirkus, tivoli, sommerland og lignende. 

Gennem de seneste 11-12 år har flere af de 13-15-årige fået et fast fritidsjob, totredjedele af dem har en fast indtægt fra et fritidsjob, og de tjener for drengenes vedkommende i gennemsnit cirka 1100 kroner om måneden og for pigernes cirka 700 kroner. 



Færre børn. Der er færre børn at tage vare på for det danske samfund. Andelen af børn under 18 år er faldet fra 31 procent af befolkningen i 1960 til 22 procent i 2001. Kun 28 procent af den voksne befolkning har hjemmeboende børn - i 1980 var det 36 procent. 

Der bor færrest børn i hovedstadsområdet, idet kun 15 procent af befolkningen på Frederiksberg og 16 procent i Københavns Kommune er børn. I Trehøje Kommune i Ringkøbing Amt er børneprocenten til sammenligning på 28. 

Ni procent af alle børn har fremmed baggrund, men 40 procent af dem har dansk statsborgerskab. Langt de fleste af disse børn bor i hovedstadsområdet. I København og Ishøj Kommuner er andelen af børn med fremmed baggrund på 34 procent, mens mindre end én procent af børnene i Gjern og Sindal Kommuner har fremmed baggrund.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.