Terapihave skal kurere alvorlig stress

Forskere fra Københavns Universitet laver forsøg med langvarigt stressramte danskere i terapihave. Gode resultater fra Sverige.

Tilbage til naturen. Og så tilbage på arbejde. Et hold forskere fra Københavns Universitet har ladet sig inspirere af svensk succes med såkaldte terapihaver, som viser gode resultater, når det handler om at kurere stressramte ved ophold i naturen. Efter et behandlingsforløb i den svenske terapihave Alharp oplever 98 procent af patienterne, at deres livssituation er forbedret og tre ud af fire af stresspatienterne kommer i job igen. 

De mange gode resultater afprøves nu på stress­diagnosticerede danskere. Dorthe Djernis er kognitiv psykolog og ledende haveterapeut i Danmarks første terapihave, Nacadia, som ligger midt i naturparken Arboretet i Hørsholm. 

»Når man er stresset, går man typisk igennem en skov uden at lægge mærke til den, men her træner vi opmærksomheden: at dufte, sanse og lytte til og mærke naturen. Deltagerne opdager skovens lys, lydene, skyggerne og det rige dyreliv i græsset og skovbunden. Det er med til at gøre personen mere nærværende og bedre i stand til at mærke sig selv,« siger Dorthe Djernis.

Hun kalder den type sanselighed, som have­terapeuterne træner med deltagerne, for ’soft fascination’. 

»Det kan oversættes til en form for spontan opmærksomhed, der i modsætning til den mere målrettede opmærksomhed får nervesystemet til at falde mere til ro,« siger Dorthe Djernis.

Haven er udformet i samarbejde med landskabsarkitekter, og kontakten med naturen understøttes af meditations- og yogaøvelser, som deltagerne træner i haven eller i et stort drivhus. Andre dage er der haveaktiviteter som eksempelvis udplantning, brændehugning eller vanding.

»Er man for eksempel perfektionist, kan det være sundt at prøve at plante en række frø uden at gøre rækken færdig. Der opdager man måske, at det kan man gøre en anden dag, eller at nogle andre kan tage over,« siger Dorthe Djernis.



Vil du prøve?

Det første af fem forskningsforløb i terapihaven Nacadia begynder den 22. april 2013. Forsøget har stadig plads til deltagere. Forløbet er målrettet stressdiagnosticerede, som har været sygemeldt mellem tre måneder og to år, og som vil tilbage på arbejdsmarkedet. Forskerne samarbejder med Frederiksberg, Furesø, Allerød, Hørsholm og Københavns Kommuner. Forløbet varer 10 uger, og man vil enten komme i haveterapi 3 x 3 timer om ugen eller i traditionel kognitiv terapi 1-2 timer om ugen. Det er gratis at deltage. Få mere at vide om deltagerkrav på hjemmesiden nacadia.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.