Guide: Sådan holder I kaniner i institutionen
Guiden blev første gang bragt i Børn&Unge nr. 15/2016 - Den er revideret og genudgivet den 27/9-2023.
Både små og store børn kan have glæde af kaniner i daginstitutionen, SFO’en eller fritidsklubben.
Men sætter man sig ikke ind i tingene, kan kaninprojektet ende i dyreværnssager og forfejlet pædagogik, advarer kaninekspert Mai-Britt Edvart Nielsen.
"Mange institutioner ved desværre ikke, hvordan de skal passe dyrene. Der er klare brud på dyreværnsloven de fleste steder, jeg har kendskab til. For eksempel har jeg været steder, hvor dyrene gik en hel weekend uden at få mad eller vand," siger Mai-Britt Edvart Nielsen.
Kaniner kan give børn en blanding af at få en lille smule ansvar og en føling med, at dyr skal passes.
Mai-Britt Edvart Nielsen, kaninekspert
Kaniner og børn er en god kombination
Mai-Britt Edvart Nielsen er passioneret kaninejer og vejleder i sin fritid kaninejere og pædagoger i institutioner i, hvordan man tilgodeser kaniners behov.
Ifølge eksperten er kaniner og børn en god kombination, men projektet kræver forberedelse, og at pædagogerne aftaler, hvem af dem der er kaninansvarlig.
"Mange holder kaniner for at lære børnene, hvilket ansvar det er at have kaniner, og hvordan man passer og plejer dem. Men fordi pædagogerne i institutionerne har så travlt i deres hverdag, har de svært ved at lære børnene, hvordan man håndterer dyrene, sådan at det bliver en god oplevelse for alle," siger Mai-Britt Edvart Nielsen.
Men kaniner er rigtig gode til børn, fordi de kan hjælpe med mange af hverdagens opgaver, for eksempel selve burbygningen, fodring af kaninerne, samle grønt i naturen og gøre rent i burene.
"Men børn skal absolut ikke stå med ansvaret selv, for så er det, at det går galt, og dyrene ikke får, hvad de skal have," siger Mai-Britt Edvart Nielsen.
Lærer ansvar og får føling med dyr
I bytte for den daglige pasning kan kaninerne give en stabilitet og tryghed, som kan være god for børn.
"Kaniner kan give børn en blanding af at få en lille smule ansvar og en føling med, at dyr skal passes. Samtidig kan børn med vanskeligheder, for eksempel ADHD eller autisme, opleve en form for ro og stabilitet ved omgang med dyrene," forklarer hun.
Hun opfordrer til at lade børnene deltage i forberedelserne, før man henter kaninerne hjem, blandt andet ved at læse om dyrene sammen:
"Når dyrene er kommet til institutionen, vil det rejse en masse helt naturlige spørgsmål hos børnene. For at få mest muligt ud af, at man har dyr, er det vigtigt, at man tager sig tid til at svare ordentligt og fyldestgørende på børnenes spørgsmål. Og det kræver, at man sætter sig grundigt ind i dyrets behov."
Sådan løfter man en kanin
I gamle dage løftede man kaninerne i ørerne eller i nakkeskindet. Begge dele er meget smertefulde for kaninerne og kan give indre blødninger.
Følg i stedet disse 3 trin:
1) Sæt dig på knæ, eller kom så langt ned i højde til kaninen, som det er muligt.
2) Før den ene hånd ind under kaninens brystkasse ved forbenene. Den anden hånd placerer du under numsen. Løft kaninen forsigtigt, men med et fast tag, og hold den ind til kroppen med benene vendt mod din brystkasse.
3) Hold nu under kaninens numse med den ene hånd og henover ryggen med den anden.
Få råd og vejledning
Hos Kaninværnet kan I søge gode råd og vejledning om at holde kaniner.
Kaninværnets mål er at udbrede viden om kaniners behov og trivsel. Organisationen kæmper for indflydelse, når lovgivningen reguleres, den har et stærkt samarbejde med dyrlæger, internater og kaninfristeder, og så har Kaninværnet opbygget et engageret rådgivningsteam.
På hjemmesiden Kaninværnet.dk kan I læse meget mere om moderne kaninhold, pasning af kaniner, dens bolig og fysiske og mentale sundhed, og om hvordan I sikrer kaninerne de bedste forhold, når I som institution holder kaniner.
I kan stille spørgsmål direkte til Kaninværnet via kontaktformularen i linket her.