GUIDE: Sådan finder du vej mellem bloggene
Du kan finde viden, nye vinkler på arbejdslivet, og så kan du selv berige andre med din viden eller observationer. Internettet er fyldt med blogs, og en del af dem er enten skrevet af pædagoger eller kan være relevante for pædagoger.
En af dem bliver skrevet af Signe Jespersen, der begyndte at skrive offentligt i 2014, da hun gennem BUPL uddannede sig til pædagogisk meningsdanner.
»Jeg var nået til et punkt som pædagog, hvor jeg fik en følelse af utilstrækkelighed, fordi der bliver stillet større og større krav, samtidig med at der bliver skåret ned. Men jeg ville ikke kaste håndklædet i ringen. Hvis man er utilfreds med noget, må man gøre noget i håb om, at man kan ændre det – kæmp eller flygt,« siger pædagogen fra Viby Skole i Aarhus.
Siden er det blevet til en række indlæg på meningsdannernes website ’voresvirkelighed.dk’. De handler blandt andet om børns leg, nedskæringer og vigtigheden af at inddrage medarbejdere i beslutninger. Reaktionerne har stort set alle været positive, hvilket ifølge Signe Jespersen kan hænge sammen med, at hun forsøger at skrive meget løsningsorienteret.
Hun oplever, at det er en balancegang at skrive indlæg, der er så personlige, at de er spændende at læse, og samtidig forholde sig til problemstillinger, der er relevante for mange og i øvrigt ikke udstiller hendes egen arbejdsplads.
»Det er svært at røre folk, når man ikke giver sig selv 100 procent, men på den anden side giver det alle ret til at skyde på én, hvis man skriver detaljeret om sin egen arbejdsplads,« siger hun.
Fagligt solidt. Strategien med ikke at blive alt for personlig kan betyde, at man ikke kommer ud til så mange læsere, forklarer Kasper Fogh, der er kommunikationschef i tænketanken Cevea, som blandt meget andet uddanner de pædagogiske meningsdannere.
»Den fremgangsmåde, som de succesfulde bloggere benytter sig af, er at tage udgangspunkt i noget personligt og komme med en provokation. De, der fylder mest i debatten, er de mest ekstremistiske og hensynsløse,« siger han.
Alligevel vil han ikke anbefale pædagoger at kaste sig ud i vilde personlige provokationer.
»Man skal tage strategiske risici, men dem der overlever længst, står for noget fagligt solidt. For pædagoger kunne den oplagte mulighed for at bidrage på et fagligt funderet grundlag være at skrive en blog om, hvordan man skaber den gode barndom,« siger Kasper Fogh og uddyber:
»De kan beskrive, hvad deres egne erfaringer med at skabe en god barndom er. Hvad går godt, hvad går skidt, og hvad er i det hele taget op og ned i forhold til børn og opdragelse. Vælter man reelt forældreopgaver over på pædagoger? Er andre folks børn uopdragne? Barndommen er et emne, der nærmest ikke kan udtømmes, og pædagogerne har en dyb faglig indsigt i det,« siger kommunikationschefen fra Cevea.
Hvad er en blog?
Blogs er en forkortelse af weblogs. Det er åbne dagbøger på internettet, hvor brugere taler med hinanden. Blogs adskiller sig fra hjemmesider og debatfora både i stil og form. Blogs har mennesket i fokus, og omdrejningspunktet er personlige oplevelser og meninger.
Nogle blogs beskæftiger sig med politik, andre med et bestemt tema, andre fortæller om dagens oplevelser, mens andre igen kommenterer de internetsider de besøger. Der er ingen grænser for, hvad en blog kan handle om, og hvem der skriver.
Den første blog blev oprettet i 1996. I dag findes der over 55 millioner blogs på verdensplan. Antallet fordobles hvert halve år.
En blog består af en række kortere tekster, som man kalder poster. Alle indlæg har en dato og det nyeste indlæg står øverst på siden. Gamle indlæg og tilhørende kommentarer flyttes til et arkiv.
Kilde: regionsyddanmark.dk
Pædagogers blogs
paedagoghistorier.dk
Udgives af Pædagogstuderendes Landssammenslutning. Alle indlæg er skrevet af fremtidens pædagoger, der giver et indblik i en mangfoldig uddannelse og en faglighed, der er i berøring med hele samfundet.
sfosofie.blogspot.dk
En blog med satiretegninger. Bag den står en anonym skolepædagog, som kritisk spidder livet som pædagog i skolen efter reformen.
voresvirkelighed.dk
Samlet side for pædagogiske meningsdannere, hvor de i en lang række indlæg skriver om alt fra nedskæringer og stress til leg og børns søvn.
modmagt.dk
Johnny Gaardsdal er pædagog i Viborg, meningsdanner og aktiv i debatten om børn forhold.
bjarnewandresen.dk
Bjarne W. Andresen er uddannet lærer og pædagog og har over 20 års erfaring fra skole, vuggestue, børnehave og SFO. På siden anmelder han først og fremmest børne- og faglitteratur.
Eksperters blogs
lektionen.dk
Jeppe Wolff Ejlskov er underviser og konsulent på Københavns VUC. Han blogger blandt andet om undervisning og didaktik, og inviterer gæstebloggere til at skrive om emnet.
thomasaastruproemer.dk/blog
Thomas Aastrup Rømer er lektor i pædagogisk filosofi ved Aarhus Universitet. Og han går til stålet, når han analyserer tidens tendenser i pædagogik og uddannelse.
danielacecchin.wordpress.com
Daniela Cecchin er pædagogisk udviklingskonsulent i BUPL. Her skriver hun blandt andet om integrationspædagogik, leg og ledelse i pædagogiske institutioner.
Blogs om digital pædagogik
digitaleducator.dk
Rune Gråbæk er pædagogisk udviklingskonsulent i Ringsted Kommune. På siden skriver han om lærings- og legemiljøer for børn, og hvordan man inddrager it.
paedagonok.evafog.dk
Eva Fog blogger om it og digital pædagogik og undervisning.
Gode råd når du skriver
Tænk over anslaget, der skal lokke læseren til at læse videre. Det vil sige den interessante start på teksten, som får læserne til at studse og få lyst til at læse videre. Det gør du for eksempel ved at fremhæve pointen allerede i første sætning på en skarp og måske provokerende måde.
- Rids et problem op, som du kan løse for læseren, for eksempel: Har du svært ved at aflevere dit barn?
- Fortæl anekdoter, der fungerer som eksempel på pointen.
- Skriv kort, helst mindre end et A4-ark
- Gør historien relevant for andre. Skriv ikke: ’Det gik godt med at aflevere’, men skriv: ’Det gik godt med at aflevere, fordi …’
- Tænk over afslutningen på indlægget. Det husker folk.
- Vær personlig, men ikke privat
- Vær generøs, og del ud af din viden. Er du blevet inspireret af andre, så fortæl, hvor de gode tanker kommer fra, hvis personen, som du fik det fra, altså er indforstået med det.
Andre blogs til inspiration
videntilpraksis.dk
En faglig blog om det sociale område og med særligt fokus på anbragte børn, unge og voksne. Bag bloggen står Henrik Ernst og Martin Lyngby Hansen, der begge er uddannede pædagoger.
nordicparenting.dk
Magasin for forældre, der bringer nyheder om børn og familier, blandt andet om ny forskning.
Sådan finder du blogs
Der findes flere metoder til at finde blogs om de emner, du interesserer dig for.
Søg på Google
Brug søgeordene: ’dk’ ’blog’ og så det ord, du vil søge efter eksempelvis pædagogik, psykologi eller udeliv.
Find links på andre blogs
Blogs linker ofte til andre blogs. Så kig på dem, du allerede kender for at finde andre, der ligner.
Brug søgemaskiner til blogs
Der findes særlige sider til at finde blogs: På dansk er det for eksempel: danskeweblogs.dk
Hvis du drømmer om at blive blogger
1. Find ud af, hvad du vil fortælle om. Et emne, som du ved noget om eller brænder for. Der er ingen grænser for, hvad man kan blogge om.
2. Find et godt navn til din blog. Det kan enten læne sig op ad dit eget navn, eller emnet du fortæller om.
3. Find en kompetent person, du kan sparre med. Selvom det kan virke grænseoverskridende, kan andre næsten altid gøre dine tekster bedre.
4. Får du kommentarer på dine blogindlæg, så husk at kommentere dem, og hold en god tone.
5. Lav links til andre blogs, så linker de sandsynligvis også til dig.
6. Kommenter gerne andres blogs. Det giver synlighed og lokker andre over til dig.
Hvad med teknikken?
Søg på ’sådan laver du en blog’ på Google, og der dukker mange sider med forskellige muligheder op. Nogle er gratis, andre koster penge, og flere af dem er bygget på skabeloner, så du kan have det tekniske på plads på fem minutter.
Kilder til denne guide: Signe Jespersen, pædagog på Viby Skole. Kasper Fogh, kommunikationschef i tænketanken Cevea.