BUPL roser. Tak til dobbelt fradrag

Regeringens planer om at fordoble fradraget for faglige kontingenter glæder BUPL. Flere pædagoger får mulighed for at melde sig ind og være med til at sikre gode overenskomster.

SR-regeringen har luftet et finanslovsforslag, som kommer til at indeholde en fordobling af fradraget for faglige kontingenter. I dag er fradraget på 3.000 kroner, men hvis forslaget bliver en realitet, vil en pædagog, som melder sig ind i fagforeningen fremover kunne få skattefradrag ­svarende til 6.000 kroner årligt.

Og det glæder BUPL, der kun har ros til forslaget. 

»Det vil betyde en velkommen lettelse i økonomien for vores medlemmer og give flere pædagoger mulighed for at melde sig ind og være med at sikre gode overenskomster,« siger BUPL’s formand, Henning Pedersen.

Da den socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt offentliggjorde forslaget om dobbelt fradrag for faglige kontingenter, var det heller ingen hemmelighed, at regeringen ønsker at styrke den danske model og herunder også fagbevægelsen. 

»Ordentlige løn- og arbejdsvilkår kommer ikke af sig selv. Det kræver, at flere melder sig ind i en fagforening og står sammen om at kæmpe for bedre vilkår. Vi har brug for en stærk fagbevægelse til at gå forrest i kampen mod social dumping og til at sikre gode overenskomster for lønmodtagerne, sagde hun til DR Nyheder.

Og BUPL’s Henning Pedersen kan kun være enig.

»Fagbevægelsen er en vigtig del af den danske model, som får arbejdsmarkedet til at hænge sammen. Det er forslaget en anerkendelse af,« siger han.



Møder borgerlig modstand. Vedtages forslaget som en del af finansloven, vil det for mange betyde en konkret skattelettelse, og ifølge regeringen vil 1,3 millioner lønmodtagere opleve, at de får lidt mere til sig selv. 

Forslaget var da også allerede på tapetet under sidste års finanslovsforhandlinger, men det faldt på gund af modstand fra Venstre og De Konservative, som regeringen dengang indgik finanslovsaftalen med.

BUPL håber, at forslaget i år bliver vedtaget, men de borgerlige er stadig imod. Det var da også netop VKO-regeringen, som beskar fradraget for medlemskab af en fagforening tilbage i 2010. 

En fordobling af det nuværende fradrag vil årligt koste 500 millioner kroner. 



Tvivl på Facebook

Jo, vi vil da gerne have et højere fradrag for kontingentet, men det er endnu vigtigere at gøre noget ved, at tusinder af mennesker falder ud af dagpengesystemet.

Det er meldingen fra mange af de pædagoger, der har kommenteret historien på Facebook.

Henrik Møller skriver for eksempel:

»En forøgelse af fagforeningsfradraget er fint, men det kan slet ikke gøre det ud for de manglende forbedringer af dagpengereglerne. Halvér så den genoptjeningsperiode for dagpenge. Og det skal være hurtigst muligt!«

Det ønske står også meget højt på BUPL’s liste.

»Genoptjeningskravet er alfa og omega i dagpengedebatten, og vi bør holde fast i at finde en snarlig løsning på, at så mange ­falder ud af systemet. Det er det helt afgørende arbejdsmarkedsproblem lige nu, og det kan ikke vente,« siger Lasse Bjerg Jørgensen, der er faglig sekretær i BUPL og formand for BUPL’s a-kasse.

»Mange pædagoger er ansat i deltids­stillinger, så for vores medlemmer er det særlig vanskeligt at leve op til genoptjeningskravet på et års fuldtidsarbejde. Dertil skal lægges, at en stor del er ansat i vikariater under et års varighed,« forklarer han.

Fra 1. januar 2013 til 20. maj 2015 har 548 pædagoger mistet retten til dagpenge.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.