Det skal du vide om pædagogers løn
Trepartsaftale øger pædagogers løn!
Bemærk, at oplysningerne på denne side ikke tager højde for trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter om rekruttering og lønløft til offentligt ansatte, som blev præsenteret den 4. december 2023.
Læs mere om trepartsaftalens betydning for pædagogernes løn her
Pædagoger har et dokumenteret lønefterslæb
Pædagoger lider under et historisk betinget lønefterslæb, der betyder, at vi tjener mindre end andre sammenlignelige faggrupper. Det er dokumenteret af både Lønstrukturkomiteen (2023), Lønkommissionen (2010), VIVE (2019) og Institut for menneskerettigheder (2020).
Pædagoger tjener mindre end andre med samme uddannelsesniveau
Pædagoger tjener mindst af alle offentligt ansatte med en mellemlang videregående uddannelse. Lønstrukturkomiteen har i juni 2023 bekræftet, at pædagoger i gennemsnit tjener 4.000 kr. mindre om måneden end andre offentlige faggrupper med samme uddannelsesniveau. Lønforskellen kan være helt op til 8.000 kr. om måneden.
Pædagogers løn ligger langt under gennemsnittet
Der er flere tusinde kroners forskel på pædagogers løn og den gennemsnitlige løn for lønmodtagere på det danske arbejdsmarked. Pædagogers løn ligger under gennemsnitslønnen i både kommuner, regioner, staten og for lønmodtagere på det private område. Dette til trods for, at pædagoger med en mellemlang videregående uddannelse hører til blandt den bedst uddannede tredjedel af befolkningen.
Pædagoger mister millioner i livsindkomst
Pædagogers lønefterslæb betyder, at pædagoger og deres familier har væsentligt mindre at leve for gennem hele livet, end andre faggrupper med samme eller endda lavere uddannelsesniveau. Pædagogers disponible livsindkomst (efter skat) er 3 mio. kroner lavere end andre sammenlignelige faggruppers.
Pædagoger får mindre ud af at uddanne sig
Kravene til pædagogers kompetencer og uddannelsesniveau er steget markant de seneste 50 år. I dag kræver det en ungdomsuddannelse og en professionsbacheloruddannelse på 3,5 år at blive pædagog. Men lønnen er ikke fulgt med. Pædagoger får økonomisk set langt mindre ud af deres uddannelse end andre faggrupper. Det er senest dokumenteret af Lønstrukturkomiteen, der vurderede 50 offentlige faggruppers løn ud fra de ansattes ledelsesansvar, erfaring og uddannelsesniveau. Lønstrukturkomiteen kom i deres analyser frem til, at pædagoger og pædagogfaglige ledere i runde tal ligger knap 4.000 kroner om måneden under den løn, de burde have, hvis man tager højde for uddannelse, erfaring og ledelsesansvar.
Pædagogers lønefterslæb kan ikke indhentes ved overenskomstbordet alene
Lønstrukturkomiteen kom i deres omfattende arbejde også frem til at det nuværende overenskomstsystem viderefører og opretholder det eksisterende lønhierarki. Vi har med andre ord ikke mulighed for at indhente pædagogernes lønefterslæb ved overenskomstbordet. Overenskomstforhandlinger kan ikke løse pædagogernes lønefterslæb, fordi de offentlige overenskomstforhandlinger er et nulsumsspil. Derfor ville andre offentlige faggrupper skulle give afkald på lønstigninger eller endda gå ned i løn. Det er hverken realistisk eller rimeligt. Det er pædagogerne, der tjener for lidt - ikke de andre faggrupper, der tjener for meget. Derfor er det nødvendigt med en ekstraordinær lønpulje fra Christiansborg.