Trods ’mulighed for markant løft’: Disse kommuner vil spare på børn og pædagoger

Regeringen og kommunernes nye økonomiaftale giver ifølge finansministeren mulighed for at investere markant i den nære velfærd. Alligevel planlægger flere kommuner at spare på børneområdet. Se om din kommune er en af dem.
Hvis man som AMR siger, at høje følelsesmæssige krav skal fjernes, går man galt i byen, siger psykolog Rikke Sørensen. Men man spiller en nøglerolle i forhold til håndteringen.
På trods af stor ros til forårets kommuneøkonomiaftale er de kommunale budgetforhandlinger endt som en gyser i en række kommuner. Det viser et budget-tjek foretaget af BUPL.

Da regeringen og kommunerne i foråret indgik aftale om kommunernes økonomi for 2025 skortede det ikke på lovprisende ord.

Finansminister Nicolai Wammen (S) kaldte aftalen ’det største løft af kommunernes driftsøkonomi i mere end 15 år,’ og vurderede, at den giver mulighed for markante investeringer i den nære velfærd, herunder daginstitutionerne.

Men det markante løft er svært at få øje på i en række kommuners budgetplaner. Det viser et tjek af kommunernes budgetforslag foretaget af BUPL.

Budget-tjek: Her planlægger kommuner at spare

BUPL’s budget-tjek viser blandt andet kommuner, som har planer om at spare penge via forringet normering, forkortede åbningstider, lavere pædagogandel, øget ferielukning og fremrykning af forårs-SFO.

Og BUPL-formand Elisa Rimpler er bekymret over udsigterne til, at Danmarkskortet igen males blodrødt med spareforslag på børneområdet.

Kommuneaftalen blev rost til skyerne, og regeringen har desuden lovet de trængte kommuner ekstra støtte på finansloven. Men det er svært at se sammenhæng mellem regeringens udmeldinger og så de budgetforslag, der tegner sig rundt om i kommunerne:

”Borgmestre, pædagoger og familier - men allermest børnene er allerede klemte. Jeg er så ærgerlig over, at politikerne ikke lytter og forholder sig til vores virkelighed - at de ikke for alvor sikrer, at der er råd til genopbygningen af en ordentlig velfærd,” siger hun.

Se BUPL’s Danmarkskort over kommunernes budgetplaner for både dagtilbuds- samt skole- og fritidsområdet nedenfor.

Kortene viser den aktuelle status i hver kommune og bliver løbende opdateret. Vær derfor opmærksom på, at der i nogle kommuner allerede er indgået forlig, mens andre kommuner fortsat forhandler. Farven på en kommune, som endnu ikke har indgået forlig, kan altså nå at ændre sig.

Daginstitutionsområdet

Skole- og fritidsområdet

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.