Smittespredning efter genåbning bekymrer pædagoger: 'Folk græder herinde'

Genåbningen kan få store konsekvenser for både børn og pædagoger på grund af øget coronasmitte, advarer ledere og pædagoger om. I sidste uge var hver femte ansatte i daginstitution hjemsendt på grund af corona.

Der står en rulle toiletpapir på kontoret hos Cecilie Dalgaard, leder i den selvejende institution Børnehuset Det Blå Univers i Københavns Kommune. Da hendes souschef spurgte hende, hvorfor den var der, måtte lederen svare: ’Fordi folk græder herinde.’

”Arbejdsmiljøet er ikke ok lige nu, og mine medarbejdere er fuldstændigt udmattede. Og det værste er, at jeg simpelthen ikke kan se, hvad jeg skal gøre, hvis det fortsætter,” fortæller hun.

Samme bekymring lyder rundt om i landets dagtilbud, grundskoler og fritidsinstitutioner efter nyheden om genåbning af samfundet, hvilket ifølge blandt andet Sundhedsstyrelsen vil føre til stigende smitte.

Det sker samtidig med, at mange danskere glæder sig til restaurantbesøg uden coronapas, shopping uden mundbind og koncerter med stort publikum, når stort set alle coronarestriktioner bortfalder fra 1. februar. Herefter vil COVID-19 ikke længere være anset som en samfundskritisk sygdom.

Negligerer faglighed og børnenes behov

Birgitte Conradsen, næstformand i BUPL, understreger, at pædagoger ligesom alle andre glæder sig over, at vi nu snart kan lægge corona bag os. Men det tårnhøje coronafravær har kastet institutionerne ud i den måske største personalemæssige krise nogensinde, og mere end hver femte medarbejder i landets daginstitutioner var i sidste uge syg eller hjemsendt. Det viser tal fra Kommunernes Landsforening (KL).

Derfor advarer både BUPL, FOA og en lang række pædagoger og pædagogiske ledere nu om, at øget fravær de kommende uger og måneder kan få store konsekvenser for både børn og ansatte.

”Man forsøger nu at løse personaleudfordringen i daginstitutioner ved at fylde op med ansatte fra rådhuset, jobcentre og alle mulige andre steder. Det er at negligere den faglighed, som pædagoger er garant for. Og det er at se bort fra børnenes behov, især de helt små børn, som har behov for tryghed og relationer til dem, de kender,” siger Birgitte Conradsen.

Var 4 voksne til 70 børn: Tør ikke tænke på ny coronabølge

Sundhedsstyrelsen vurderer, at den stigende smitte i samfundet i de kommende uger er ’sundhedsmæssigt forsvarligt.’

Den udmelding beroliger dog ikke Cecilie Dalgaard fra Det Blå Univers, som tidligere i januar fik afslag fra forvaltningen på dimensionering, selvom der gennem flere dage kun var 4 voksne til omkring 70 børn på grund af akut coronafravær.

”Det var dybt uforsvarligt for både børn og voksne, og jeg frygter, at det ville være gået helt galt, hvis ikke forældrene var så hjælpsomme og holdt deres børn hjemme, hvis de kunne. Hvis der kommer en bølge mere i en tid uden restriktioner, frygter jeg, at forældrene ikke vil kunne gøre det i samme grad, og så tør jeg ikke tænke på, hvad der kan ske,” siger Cecilie Dalgaard, som selv har været smittet med COVID-19 to gange.

Tre er gået ned med stress: ’Vi er i konstant alarmberedskab’

Tre af Cecilie Dalgaards ansatte er gået ned med stress under de seneste måneders coronakrise, og hun kan ikke se, hvordan institutionen skal klare endnu en bølge af coronasygemeldinger.

”Vi er i konstant alarmberedskab, og alle er nødt til at stå klar fra 6.30-17. Vi har ingen anelse om hvad morgendagen – eller den næste time, for den sags skyld – bringer,” siger hun.

Cecilie Dalgaard oplever, at tonen er blevet mere rå blandt personalet i takt med at folk er blevet slidt ned:

”Vi har altid haft høj faglig gejst. Vi har glædet os til at sparre om indsatser, og vi er stolte af vores faglighed. Men lige nu er det grovpasning til frustration for både børn, forældre og ansatte."

BUPL: Øget smitte er helt uholdbart

Regeringens ophævelse af restriktioner betyder blandt andet et farvel til kravet om mundbind, som ellers skulle mindske smittespredningen i institutionerne.

”Vi er frustrerede, og følelsen bliver kun værre af, at hvis vi bliver smittet, efterlader vi vores kolleger under et endnu større pres. Arbejdsmiljømæssigt er det helt uholdbart, og vi kan kun frygte for, hvilke eftervirkninger pædagoger vil have, når vi er kommet på den anden side af pandemien,” siger Birgitte Conradsen fra BUPL.

Hun understreger, at daginstitutionerne med udsigten til den stigende smittespredning skal have mulighed for at reducere åbningstiden og børnetallet.

”Ikke kun i ekstraordinære situationer, men som et værktøj, der kan gøre det muligt at planlægge en uge eller mere ad gangen til gavn for børn, forældre og pædagoger,” siger hun.

 

Stadig opfordring om to ugentlige tests

Seneste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen til hindring af smittespredning er fra 25. januar og kan læses i Retningslinjer for dagtilbud mv. på Børne- og Undervisningsministeriets hjemmeside. Her opfordres ansatte blandt andet til fortsat at lade sig teste to gange om ugen.

Børn&Unge følger op på anbefalingerne, når Børne- og Undervisningsministeriet har opdateret retningslinjerne.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.