Sådan tager I hånd om de nyuddannede: Vær helt tæt på i hverdagen 

Nyuddannede pædagoger kommer hurtigt i job. Men på grund af problemerne med at rekruttere, har de ikke altid rutinerede kolleger at læne sig op ad, når de begynder. Lederne skal være tæt på de nyuddannede, lyder rådet fra en tidligere leder, der i dag arbejder med introforløb.
gruppe af glade pædagoger

Jobmarkedet for pædagoger hungrer efter nye ansigter. Nu er omkring 2.000 nyuddannede pædagoger fra uddannelserne på vej ud i deres første job som uddannet.

Selvom de nyuddannede pædagoger er tiltrængte i mange institutioner, kræver de også ekstra opmærksomhed fra deres ledere og forvaltninger.

Det er vigtigt at have et særligt fokus på nyuddannede og nyansatte. Det understreger tallene for nyansatte pædagoger, der bliver opsagt i løbet af deres tre måneders prøvetid:

I 2013 var der 99 sager. I 2021 var tallet steget til 275 sager. Og sidste år blev 309 ansættelser afbrudt i prøvetiden, viser tal fra BUPL. Hele 29 procent af de pædagoger, som i 2021 blev opsagt i prøveperioden, havde været uddannet i mindre end to år.

Mesterlæren er forsvundet

Opmærksomheden, som mange nyansatte har brug for, kan blandt andet gives i den enkelte institution, men også i form af introforløb for nye medarbejdere. Det sidste gør man blandt andet i Aarhus, hvor forvaltningen og BUPL Århus har udviklet et forløb for nye pædagoger.

Det kan du læse mere om her: En god start som nyuddannet pædagog

Her møder de blandt andre Dorthe Vinther Andersen, der har en fortid som leder af flere aarhusianske institutioner. I dag har hun titel af læringspartner i kommunen. 

Hun peger på, at problemerne med rekruttering i institutionerne gør det svært at have en indkøringsperiode, hvor nyansatte i en slags mesterlære kan skæve til de mere rutinerede pædagoger i hverdagen.

De nyansatte er langt hen ad vejen overladt til sig selv, og det er et problem, især hvis de ikke har været i praktik i et dagtilbud.

”Nyuddannede skal ofte – helt tæt på hverdagen – lære, hvordan man er pædagog i en vuggestue eller børnehave. Det er svært, når der en god del af dagen ikke er uddannede kolleger på stuen,” siger Dorthe Vinther Andersen.

Ud på stuerne og giv støtte

For pædagogfaglige ledere gælder det derfor om at støtte de nye medarbejdere. Det skal også foregå ude på stuerne, tæt på den enkelte.

”Man kan ikke være leder fra kontoret hele dagen. Man skal helt tæt på de nye medarbejderes hverdag, man skal være det gode eksempel og bruge sig selv som rollemodel,” siger Dorthe Vinther Andersen og tilføjer, at lederen løbende skal tale med de nyansatte om pædagogiske emner, oftest med udgangspunkt i den konkrete hverdag.

Måske skal I sige farvel

Det sker, at medarbejdere selv har udfordringer som diagnoser eller sociale problemer med i bagagen. Her er kodeordet også at være tæt på i hverdagen, vurderer Dorthe Vinther Andersen.

”Ud over at guide dem skal lederen også vurdere, hvad medarbejderen formår og ikke formår. Det må man forsøge at indrette sig efter, men det kan også ske, at lederen skal afslutte ansættelsen i prøveperioden,” siger hun.

Nyuddannede kolleger: Derfor skal I passe ekstra godt på dem

•    De nyuddannede er en særlig gruppe af nyansatte. De bekymringer, der gør sig gældende for en nyansat generelt, flyver i endnu højere grad rundt i hovedet på de nyuddannede. Det er et stort skridt at gå fra at være studerende til at være ansat pædagog. Teorierne skal omdannes til praksis, og det kan der godt være brug for lidt hjælp til.
•    Husk at give opgaver med mening, og hav fokus på faglig sparring, så den nyuddannede ikke føler sig alene i sine opgaver. Mange nyuddannede oplever, at arbejdsmængden og arbejdspresset stiger voldsomt ved overgangen fra uddannelse til arbejdsmarkedet. Tænk derfor på at have rimelige forventninger til den nye pædagog.
•    Samtidig med at den nyuddannede kan have særlige behov, skal man huske på, at særligt nyuddannede, men også nyansatte generelt, kan være en fantastisk ressource. De lægger op til refleksion over praksis og kommer måske med nye idéer, som I ikke havde tænkt over. Lyt til dem!

Kilde: Børn&Unge-guiden ’Sådan modtager I en ny kollega’

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.