KL og regeringen vil mørklægge enorme forskelle i normeringer
Selvom loven om minimumsnormeringer gør det sværere for kommunerne at spare på daginstitutionernes normeringer, kan der stadig være kæmpe forskelle på, hvor meget personale, der reelt er til børnene i hver enkelt institution.
Opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at der i 2022 var adskillige kommuner, hvor der i kommunens dårligst normerede daginstitution var mindst tre flere børn pr. medarbejder end i kommunens bedst normerede institution. Mere om det senere.
Disse opgørelser af normeringerne på institutionsniveau har regeringen nemlig besluttet at afskaffe efter ønske fra KL (Kommunernes Landsforening).
Dermed vil det fremover blive langt sværere at tjekke, om de statslige normeringspenge rent faktisk når hele vejen ud til børnene.
Og det har mødt hård kritik fra både BUPL, forældreorganisationer og en række partier i Folketinget.
Læs også: KL fik amputeret minimumsnormeringer på falsk grundlag
Regeringen har stoppet opgørelser uden at spørge Folketinget
Selvom lovforslaget om at afskaffe opgørelserne endnu ikke er officielt fremsat, har regeringen allerede smækket døren i for nye opgørelser.
I det tidlige forår oplyste Ministeriet for Børn og Undervisning nemlig Danmarks Statistik om, at regeringen ikke længere ønskede opgørelser på institutionsniveau.
Det havde regeringen besluttet uden om de øvrige folketingspartier bag aftalen om minimumsnormeringer.
Dermed ser 2022 ud til at blive det eneste år, hvor offentligheden fik adgang til normeringerne på institutionsniveau.
Danmarks Statistik oplyser til Børn&Unge, at det er muligt at genstarte opgørelserne af normeringer på institutionsniveau. Det kræver dog, at der er politisk ønske om det.
Læs også: KL’s mørklægning af normeringer: Forstå sagen på 5 minutter
Kontroversielle tal: Så store er udsvingene
Kigger man på Danmarks Statistiks opgørelser af normeringerne på institutionsniveau fra 2022, bliver det hurtigt tydeligt, at de kommunale gennemsnitsnormeringer dækker over store udsving institutionerne imellem.
Samtidig viser tallene, at en lang række danske daginstitutioner i 2022 var særdeles langt fra minimumsnormeringer, selvom kommunerne overordnet levede op til det kommende lovkrav.
Eksempelvis var der i Brønderslev og Vesthimmerlands Kommuner eksempler på institutioner med mere end otte børn i alderen 3-5-år pr. pædagogiske medarbejder.
Se udsvingene i hver kommune på henholdsvis 0-2- og 3-5-årsområdet i Danmarkskortene nedenfor.
Læs også: Gennemsyret af fejl: Så skæve er KL’s påstande om normerings-bureaukrati