Kan cykle 25 kilometer før skolestart: Sådan gør I børn selvkørende

En 25 kilometer lang cykeltur er hvert forår kulminationen på Aarhus-institutionen Havens arbejde med at gøre de ældste børn klar til selv at cykle i skole efter sommerferien. Læs her, hvordan pædagogerne gør børnene cykelklar.
Hvert forår cykler børnene i børnehuset Haven i Aarhus 25 kilometer ud i naturen og rundt om Brabrand Sø.
Hvert forår tager de ældste børn i Børnehuset Haven og deres pædagoger den 25 kilometer langt cykeltur rundt om Brabrand Sø. Ideen til turen opstod for omkring 20 år siden.

På en snorlige række cykler ti børn og fire voksne afsted. Pædagog Hanne Phillipsen fører feltet an, og bag hende koncentrerer de fem-seks årige børn med gule, grønne, lilla og lyserøde cykelhjelme sig om både at holde afstand og blive på stien. Indimellem har de overskud til at køre i zigzag, men de holder stadig deres plads i rækken.

Turen har kun budt på ét lille styrt, da femårige Eva kørte ud i rabatten. Det regner hun ikke for noget.

”Jeg kørte ind i et eller andet. Jeg kan ikke huske, hvad det hedder. Jeg slog mig kun på knæet, men det gør ikke ondt længere. Jeg blev lidt forskrækket, men jeg ville gerne cykle videre,” fastslår hun.

Men trygheden ved cyklen er ikke kommet af sig selv. Når de ældste børn i daginstitutionen Haven i Aarhus og deres pædagoger hvert forår tager den knap 25 kilometer lange cykeltur rundt om Brabrand Sø, er det kulminationen på flere års forberedelse.

Langsigtet plan: Cykeltræning starter i vuggestuen

Forberedelserne til cykelturen starter allerede i vuggestuen, fortæller pædagog Hanne Phillipsen.

”Vi begynder i vuggestuen, hvor børnene kører på scootere på stierne i børnehaven. Senere skifter de til løbecykler, og når balancen er til det, træner de på pedalcykler. Nogle begynder at cykle, når de er to år, andre er tre år, og enkelte lærer det, når de er fire et halvt år,” siger hun.

Når de ældste børn på fem-seks år kan køre op og ned ad bakke, cykle ind og ud af kegler og bremse på kommando, tager pædagogerne dem med ud i trafikken. Først til et nærliggende lokalcenter, så rundt i Botanisk Have, inden de kører de op til en ’hemmelig’ legeplads.

Læs også: Guide: Kom godt i gang med cykellege

Ud i trafikken: Tidspunktet afhænger af børnegruppen

Tidspunktet for de første ture ud på trafikerede vej varierer dog. Nogle gange begynder de allerede om efteråret, andre gange i januar-februar.

”Det afhænger både af børnegruppen og af vejret. Målet er blandt andet at lære dem at fokusere og koncentrere sig og at forberede dem til at cykle i skole,” siger Hanne Phillipsen.

Ideen til den årlige cykeltur opstod for omkring 20 år siden, da pædagogerne i Haven kom til at tale om, at børnene var så dygtige til at cykle på legepladsen og i nabolaget, at de skulle møde større udfordringer.

”Vores børn får erfaringer med friheden til at bevæge sig og selv styre farten. De lærer at holde øje med deres medmennesker i trafikken og tage hensyn til, at nogle cykler langsomt og andre hurtigt. Det kendskab opnår de ikke, når de sidder spændt fast i en bil.,” siger Hanne Phillipsen.

Læs også: Cykelpædagogens bedste tip: Sådan cykler I sikkert med skolebørn

Vidste du ...

Børnehaver kan gratis tilmelde sig Cyklistforbundets kampagne 'Vi kan cykle', som løber stablen fra den 1.-31. maj 2023. 

At blive cykelsikker er første skridt på vejen mod at blive cykelglad og trafiksikker børnecyklist. 

I får spændende materialer, der gør det nemt at komme i gang med at lege cykelleg og bruge cyklen i arbejdet med læreplanstemaerne.

Læs meget mere og tilmeld jer kampagnen på Cyklistforbundet.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.