Cykelpædagogens bedste tip: Sådan cykler I sikkert med skolebørn

Ved at bruge cyklen i SFO eller til at udvide klasseværelset kan I sikre, at børn får motion, flere oplevelser og et større kendskab til deres by. Ifølge skolepædagog Søren Fink er det nemt at komme i gang med at bruge cyklen. Her får I hans cykeltip.
Sådan cykler I sikkert med skolebørn Ved at cykle i skolen eller SFO'en får børn motion, flere oplevelser og et større kendskab til deres by.

Søren Fink er skolepædagog på Ejerslykkeskolen i Odense. Han sidder i skolens cykeludvalg og har med sin cykelpassion været medvirkende til, at cykling er blevet en væsentlig del af elevernes kultur. Skolen har cykeldage, hvor de yngste elever via cykellege i skolegården eller på cykelture i nærmiljøet træner cykelfærdigheder og trafikregler.

Her får du Søren Finks bedste råd om, hvordan man cykler sikkert med en flok skolebørn. 

Guiden er suppleret med tip fra folderen ’Kom godt i gang med at bruge cyklen i undervisningen’ fra cyklisternesby.dk i Odense. 

1. Hvilke børn kan vi cykle med?

I kan cykle med børn helt ned i indskolingen. Børn i 2. og 3. klasse kan I cykle med i nærmiljøet og så udvide derfra:
● I 2. til 5. klasse kan to voksne cykle med 20 børn
● I 6. klasse kan en voksen cykle med 
en halv til hel klasse
● Fra 7. klasse begynder børnene at kunne cykle selv 
Der kan være forskel på, hvor mange man har lyst til at cykle med, så antallet af børn er kun vejledende.

2. Begynd i skolegården

Overvej, om I kan træne cykelsikkerhed i skolegården, inden I tager de yngste med ud i trafikken. I kan finde relevante cykellege på hjemmesiden cyklistforbundet.dk

3. Hvordan organiserer vi en cykeltur? 

Det er en god idé, at du kender ruten og har styr på, om I skal passere store kryds og venstresving. Tjek, om der er alternative ruter med cykelstier, som gør turen mere sikker. 

4. Inden I cykler hjemmefra

Lav klare aftaler med børnene om, hvordan I cykler i trafikken:
● Alle kører med cykelhjelm, også pædagoger og lærere.
● Alle bliver på deres plads i rækken – ingen overhalinger undervejs. 
● Hold afstand til hinanden, og vis stoptegn, når I stopper.
● Hav højre fod på kantstenen, når I holder stille og venter. 

5. Sådan cykler I over et kryds

● En voksen (vi kalder hende Annika) cykler forrest, og en anden voksen (vi kalder ham Benjamin) cykler bagest. 
● Når I kommer til et kryds (lyskryds eller hajtænder), stopper alle med Annika forrest. Benjamin cykler nu op ved siden af Annika, mens børnene bliver på deres pladser. 
● Når der bliver grønt eller fri bane, cykler Annika over vejen sammen med børnene. Benjamin bliver holdende og stopper rækken, når der bliver rødt, eller hvis der kommer en bil.
● Annika venter med børnene på den anden side og sørger for, at der er plads til resten, når de kommer over krydset.
● Benjamin venter, til alle er kommet over, og følger selv med som den sidste.  
 Er I usikre på, om I kan passere et kryds sikkert, trækker alle over vejen.  

6. Sådan drejer I til venstre

Når I skal dreje til venstre, er der to muligheder:
● I kører lige over krydset som beskrevet i ’Sådan cykler I over et kryds’. Derefter trækker I på tværs af vejen i fodgængerfeltet.
● I kører lige over krydset, og når alle er samlet på den anden side, liner I børnene og jer selv op på en række, hvorefter I kører over vejen, når der bliver grønt eller er fri bane.

7. Husk lappegrej

Tag plaster, lappegrej og cykelpumpe med.
Husk også en telefon, så I kan ringe efter hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

8. Hvis et barn ikke kan cykle

Tal med forældrene om, at de bør lære barnet at cykle. Aftal eventuelt, at I også bruger tid på det i SFO’en. Ellers må de børn, som ikke kan cykle, tage bussen ud til et mødested. 

21. september har Dansk Cyklistforbund arrangeret eventen Vi cykler for klimaet’, som du kan læse mere om her.

Regeringen vil have flere børn til at cykle: 2022 er cyklens år

For at sætte fokus på børns glæde ved at cykle og give forældrene nogle gode råd til, hvordan de kan planlægge hverdagen bedre, så det bliver lettere at få de små afsted på to hjul, lancerer Vejdirektoratet under Transportministeriet nu en cykelkampagne målrettet forældre.

”Det er at gøre vores børn en bjørnetjeneste at sætte dem på bagsædet af bilen frem for på cyklen. Motion gavner børnenes sundhed, trivsel og indlæring. Det er en gave at give vores børn gode cyklevaner, og man kan sagtens starte med korte ture en gang imellem – så bliver det hurtigt til en god vane," siger transportminister Trine Bramsen (S) i forbindelse med lanceringen af kampagnen.

Læs mere om kampagnen '2022 er Cyklens år' her.

Ny undersøgelse: Børn cykler mindre og mindre

 • Siden 2014 er der både sket et fald i fald i antallet af børn, der cykler til skole, viser en undersøgelse fra Dansk Cyklistforbund. Her fem pointer fra undersøgelsen:

  • Siden 2014 er der sket et fald i fald i antallet af børn, der cykler til skole. Fire ud af ti forældre svarer, at deres børn slet ikke har cyklet den seneste måned
  • 33 % af børnene, hvis forældre har en lang, videregående uddannelse, cykler sjældent eller aldrig til skole. Hele 49 % ag børn, hvis forældre har en kortere erhvervsuddannelse, cykler sjældent eller aldrig til skole. 
  • Hvis forældrene cykler, er der langt større chance for, at børnene også cykler.
  • Der er sket et fald i andelen af børn, der cykler til skole og til fritidsaktiviteter. Afstanden er den væsentligste grund til ikke at cykle både til skole og fritidsaktiviteter. 
  • Hver femte forældre oplever, at deres barn gerne vil cykle mere i hverdagen, og de fleste forældre (51 %) vil gerne have at deres børn cykler i hverdagen.

  Læs om undersøgelsen 'Børns cykelvaner afhænger af forældres uddannelse og løn' her.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.