Håndvask og håndsprit: Sådan passer du på dine hænder

Vi har aldrig sprittet så meget af og vasket så meget hænder, som vi gør nu. Men det øger risikoen for hudproblemer og kan i værste fald ende ud i en arbejdsskade.

Håndvask og afspritning er ikke ukendt i det pædagogiske felt. Allerede før nogen kendte til COVID-19, brugte pædagogerne en stor del af hverdagen på at sikre en god håndhygiejne. Tal fra Det Nationale Forskningscenterfor Arbejdsmiljø (2018) viser, at 22 procent af pædagogerne brugte mindst en fjerdedel af arbejdsdagen i kontakt med rengøringsmidler og desinfektionsmidler. 34 procent af pædagogerne havde enten våde eller fugtige hænder mindst en fjerdedel af deres arbejdstid.

Med udbruddet af coronavirus forventer BUPL's Arbejdsmiljøafdeling ikke, at de tal bliver mindre. Derfor får du her en guide til, hvordan du forebygger røde, ru, kløende hænder.

Det kan du gøre

Det er nødvendigt med den øgede hygiejne for at forebygge smittespredningen, men der er en række ting, du kan gøre for at passe på dine hænder, så du mindsker risikoen for tørre, røde og kløende hænder, som kan udvikle sig til eksem.

Tove Agner, klinisk professor ved Københavns Universitet og overlæge på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital hudafdeling, fortæller, at man fjerner fedtstoffet på hænderne, når man ofte vasker hænder og bruger håndsprit i store mængder, og derfor bliver de tørre.

»Det er første skridt på vejen mod eksem. Hvis man bliver ved derfra, så går der måske nogle dage eller en uge, og så kan man udvikle eksem på sine hænder,« siger hun.

Derfor deler vi her Tove Agners bedste råd til at passe godt på sine hænder.

1. Brug fugtighedscreme forebyggende

Af hensyn til hygiejnen bør du bruge en fugtighedscreme, der kommer ud af en tube frem for en bøtte. For at undgå at udvikle allergi bør du vælge en uparfumeret fugtighedscreme. Desuden bør fugtighedscremen indeholde minimum 20 procent fedt. Du bør ofte smøre dine hænder ind i fugtighedscremen, men særligt om aftenen, når du er hjemme, og hvor cremen har tid til at trænge ind i huden.

2. Skyl hænderne med lunkent vand, før du bruger sæbe

Hvis du skyller hænderne, før sæben påføres, så irriterer det huden mindre.

3. Skyl sæben helt af

For at undgå irritation på hænderne skal du huske at skylle al sæben af.

4. Sørg for at tørre hænderne helt efter håndvask

Når du har vasket hænder, er det vigtigt at sørge for, at hænderne er helt tørre, da huden har lettere ved at tørre ud, hvis de er våde.

5. Brug ikke fingerring

Under fingerringe samler sig både almindeligt snavs og sæberester, hvilket irriterer huden. Man ser derfor ofte, at hudeksem udvikler sig under en fingerring og videre derfra. Derfor bør du undgå at gå med fingerringe i denne tid, hvor der bliver vasket og sprittet ekstra meget.

6. Har du haft børneeksem, er du ekstra udsat

Havde du børneeksem, da du var barn? Hvis ja, så er det endnu vigtigere at være opmærksom og smøre med fugtighedscreme.

7. Kontakt læge ved eksem

Udvikler de røde, ru og kløende hænder sig til eksem, skal du kontakt din læge, så det kan blive behandlet med receptpligtig creme. Det er tegn på håndeksem, hvis det bliver ved med at klø, hænderne sprækker, og der måske kommer små blærer i huden. Det er vigtigt at få behandlet, inden det bliver kronisk.

8. Meld det som arbejdsskade

Eksem, opstået på grund af påvirkninger på arbejdet, bør anmeldes som en arbejdsskade, da håndeksem ofte kan blive kronisk.

Vidste du at...

BUPL’s seneste arbejdsskadestatistik fra 2017 viser, at ud af de 15 anerkendte erhvervssygdomssager, der var, var seks af dem hudsygdomme forårsaget af vådt arbejde, hyppig afspritning etc.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndhygiejne i daginstitutioner og skoler 

  • I forbindelse med genåbningen af skoler og daginstitutioner, har Sundhedsstyrelsen udformet disse retningslinjer.

    For at sikre god håndhygiejne skal alle:

    • ansatte, børn og ledsagende voksne, vaske hænder med vand og flydende sæbe, når de kommer ind på skolen eller dagtilbuddet

    • vaske hænder, når hænderne er synligt snavsede.

    • børn og ansatte vaske hænder efter toiletbesøg, før spisning, efter næsepudsning og efter host/nys i hænder eller engangslommetørklæde, samt når de kommer ind udefra. Ansatte skal hjælpe børnene med at vaske hænder.

    • ansatte vaske hænder efterfulgt af hånddesinfektion ved bleskift og hjælp til næsepudsning.

    • ansatte vaske hænder med vand og flydende sæbe eller bruge håndsprit, hvis de går fra undervisning af én klasse til en anden.

    • ansatte vaske hænder med vand og flyende sæbe eller bruge håndsprit, hvis de går fra en stue til en anden eller er nødsaget til at være i kontakt eller tæt fysisk kontakt med børn fra en anden stue.

    • kun anvende engangsmaterialer som bleer, vaskeklude, håndklæder, forklæder,
    lommetørklæder, underlagspapir, papirservietter m.v..

    • ansatte og børn, der ikke er i nærheden af vand og flydende sæbe, anvende spritservietter eller hudvenlige vådservietter, fx på ture. Hvis hænderne er synligt rene, kan der anvendes håndsprit. Der skal vaskes hænder med vand og flydende sæbe hurtigst muligt herefter.

    Kilde: Sundhedsstyrelsens Vejledning for gradvis, kontrolleret genåbning af skoler og fritidsordninger og Sundhedsstyrelsens Vejledning for gradvis, kontrolleret genåbning af dagtilbud

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.