Håb, frygt, ros og skepsis efter statsministerens nytårstale om udsatte børn: Få 10 reaktioner her

Mette Frederiksen (S) vil være børnenes statsminister, understregede hun, da hun i sin nytårstale især talte om anbragte børn, tidlig indsats og ensomme børn og unge. Det kan blive startskuddet til børnenes årti, mener BUPL. Se flere børnefaglige reaktioner her

Både på sociale medier og i de lokale som landsdækkende aviser strømmede det i dagene efter statsministerens nytårstale ind med borgeres, politikeres, foreningers og eksperters reaktioner.

Mette Frederiksen (S) talte især om børnene, og særligt om de mest udsatte.

Her får du 10 af de børnefaglige reaktioner på statsministerens ord:

1.

Håb fra BUPL: Det næste årti skal være børnenes – alle børn!

»Statsministerens ambition om at gøre Danmark til verdens bedste land at være barn i er afgørende. Og vi skal selvfølgelig have alle børn med. Det er lovende i forhold til den ambitiøse børneplan, regeringen sammen med støttepartierne har varslet (…) Det næste årti skal være børnenes. Forholdene i daginstitutioner, SFO’er, fritidshjem og klubber har nået et historisk lavpunkt. Det går ud over børn og unges liv, udvikling og muligheder. Det er derfor fuldstændig afgørende, at regeringen i de kommende år investerer massivt i godt børneliv,« lyder det fra BUPL-formand Elisa Rimpler i en pressemeddelelse udsendt kort efter statsministerens nytårstale.
Følg debatten om nytårstalen på BUPL’s facebook-side.

2.

Skepsis fra foreningen De Anbragtes Vilkår: Hellere bedre anbringelser end flere tvangsfjernelser

»Vi er grundlæggende positive over, at Mette Frederiksen brugte så meget tid på anbragte børn og unge, men et direkte mål for flere anbringelser og tvangsbortadoptioner er den forkerte vej at gå. Man skulle i stedet have et mål om at gøre anbringelsen bedre og sikre et godt børneliv, få en bedre proces for sagsbehandlingen og arbejde for at anbringe på det rette tidspunkt og på det rigtige sted,« siger David Adrian Pedersen, formand for foreningen De Anbragtes Vilkår til nyhedsbureauet Ritzau, som citeres af tvmidtvest.

Læs mere på tvmidtvest.dk.

3.

Støtte fra Foreningen af Døgn- og Dagtilbud: Sæt ind med det rigtige tilbud

»Vi har måske haft lidt for stort fokus på tidlig, ambulant indsats frem for at vurdere, hvad det er for et behov, barnet har. Der hører jeg også statsministeren sige i sin nytårstale, at vi skal levere det, der skal til, fra start af,« lyder et citat fra formand for Foreningen af Døgn- og Dagtilbud Søren Skjødt på tv2.dk

Læs mere på tv2.dk.

4.

Opbakning fra Red Barnet: På tide at tale om de børn, der har det sværest

»Vi skal blive bedre til at lytte til børnene. I alt for mange år har man i systemet talt om børnene, men ikke så meget med børnene,« er generalsekretær i Red Barnet Johanne Schmidt-Nielsens kommentar.

Læs mere på tv2.dk.

5.

Ros fra Socialpædagogerne: Enig i behovet for tidlig indsats

»Børn har kun en barndom, og det gælder også anbragte børn (…) Der bliver reageret for sent i dag, og kommunerne vælger nogle gange at placere børnene de billigste steder frem for de rigtige steder (…) Der er eksempler på børn, som har været anbragt 10-11 gange, inden de fylder 12 år. Enhver kan regne ud, at deres chancer for at klare sig godt i livet er ringere,« citeres formand for Socialpædagogerne Benny Andersen blandt andet for at sige på Berlingske.dk

Læs artiklen på Berlingske.dk.

6.

Påmindelse fra Børns Vilkår: Det kræver ressourcer og faglighed

»Børns Vilkår støtter statsministerens ambitioner om at byde den negative sociale arv for flere børn – men det kræver ressourcer og faglighed, hvis vi skal lykkes – og det skal lykkes,« lyder et tweet om nytårstalen fra formand i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl.

Se tweetet her.

7.

Institutionsleder om hjælp til udsatte børn: Hjælp familierne

»Der er brug for flere ressourcer, en helhedsorienteret indsats og tidlig støtte til familierne, hvis vi skal hjælpe flere udsatte børn,« siger pædagog og leder af Eksperimental Institutionen i København Camilla Kjærsgaard Jeppesen i interview på TV2 News om nytårstalen.

Følg debatten under BUPL’s tweet.

8.

Ekspert i anbringelser advarer: Statsministers fokus på minoritetsfamilier kan skabe frygt

»Det helt logiske ville være, at forældrene bliver endnu mere nervøse for kontakten med det offentlige. I forvejen slås man med frygt og mistillid blandt de mest udsatte familier, fordi de frygter, at socialarbejdere blot er ude på at tage deres børn,« siger Marianne Skytte, lektor emeritus ved Aalborg Universitet, som har forsket i specifikt anbringelser blandt etniske minoritetsbørn.

Læs hele artiklen på Information.dk.

9.

Forsker i udsatte børn: Husk familieinddragelsen

»Min kæphest er, at både børn og forældre skal inddrages og være reelt deltagende, hvis den sociale og pædagogiske indsats skal lykkes. Og der er meget store forskelle fra kommune til kommune på, i hvilket omfang forældrene inddrages, når børn er i mistrivsel«, siger ph.d. og docent på VIA University College Anne Marie Villumsen, der derfor er uenig, når statsministerens i sin tale fremhævede, at der ved anbringelser af børn tages for mange hensyn til forældrene.

Læs hele artiklen på Politiken.dk.

10.

Glæde hos pædagog: Vigtigt at børn får en god start på livet

»En god og tryg barndom har afgørende betydning for børnenes fremtid. En opvækst præget af turbulens, omsorgssvigt, fysisk og psykisk vold betyder færre muligheder, mindre sundhed, kortere levetid og mindre livsduelighed som voksen. Jeg er derfor glad for, at Mette Frederiksen som børnenes statsminister gav netop det emne så meget fokus i sin nytårstale,« skriver Mette Nielsen, der er uddannet pædagog samt byrådsmedlem i Viborg Kommune for Socialdemokratiet.

Læs hele læserbrevet på Viborg-Folkeblad.dk.

Psst!

En lang række folketingspolitikere fra forskellige partier har på sociale medier også reageret på Statsministerens nytårstale.

Læs dem på Berlingske.dk.

Se eller læs statsministerens nytårstale på DR.dk

Klik dig videre til hele talen her.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.