Guide: Få hjælp til at vende tilbage til pædagogfaget

Få sparring på din jobansøgning, søg ny viden om pædagogfaget via din fagforening, og vær ærlig om, hvor du er rusten: Det er nogle af rådene i guiden til, hvordan du vender tilbage til pædagogfaget efter at have været væk fra professionen i en årrække.

A-kassen: Mentor og coaching

  • Når en institution har brug for en pædagog til et vikariat eller en fast stilling, kontakter de ofte BUPL’s a-kasse. A-kassen finder de jobsøgende, som passer til stillingen, og tager en snak med dem om jobbet. Det er en hurtig og ofte nem måde for ledige at komme i job på.
  • Hvis du har været sygemeldt og/eller er uklar på, hvad du kan, og hvilke områder af det pædagogiske fag du skal arbejde med fremover, kan a-kassen fx anbefale et inspirationsoplæg, samtaler med en coach eller et forløb med en mentor.
  • A-kassen kan give konkret sparring på dine ansøgninger og rådgive om det at gå til jobsamtale.
  • Har du ikke været i job længe, er du uklar på egne kompetencer eller har svært ved at sætte ord på det, du kan, eller ligger din seneste ansøgning lang tid tilbage, er a-kassen klar med råd og vejledning.

Kilde: Sofie Liv Knudsen, jobvejleder i BUPL-A

Fagforeningen: Sparring og ny viden

Der er sket store ændringer i kravene til en pædagog de senere år, og det kan virke afskrækkende på pædagoger, der har været væk fra faget et stykke tid. I dag er det ikke nok, at en pædagog tager børnene med på legepladsen. Nu skal hun eller han også kunne udtænke en plan med relationsskabende aktiviteter og reflektere over, hvorfor hun gør, som hun gør. Og derefter  dokumentere det pædagogiske arbejde.

  • Hvis man er i tvivl, om man kan leve op til nutidens krav til pædagoger, kan BUPL hjælpe med sparring og viden. BUPL kan anbefale litteratur og ny forskning med opdateret pædagogisk viden.
  • BUPL kan også hjælpe med at finde en praksis-person, der vil fortælle om sin hverdag i fx en vuggestue, børnehave eller fritidsinstitution.
  • BUPL læser gerne jobansøgninger og kommer med konstruktiv kritik samt råd til, hvordan man kan bygge en ansøgning og et cv op.

Kilde: Hanne Kraul Jensen, faglig sekretær i BUPL Midtsjælland

Pædagogen: Hold fast og vær ærlig

Pædagog Heidi Mattson, der selv er vendt tilbage til pædagogprofessionen efter at have arbejdet på fiskefabrik, deler her sine erfaringer om en succesfuld returrejse til faget.

  • Kom ud. Hold fx fast i din faglige identitet ved at gå til møder med andre ledige i a-kassen.
  • Jobopslag indeholder tit ord som ’evalueringskultur’, der kan gøre dig nervøs, hvis det er længe siden, du har arbejdet som pædagog. Husk, at det ikke er raketvidenskab, vi arbejder med. Du kan godt komme tilbage.
  • Et vikariat kan være en god begyndelse, hvis du har været længe væk fra faget.
  • Vær ærlig over for dig selv og arbejdspladsen til jobsamtalen. Sig, hvad du kan, og hvor du er rusten eller mangler viden og erfaring.
  • Vær modig og spørg om hjælp. Dine kolleger kender børnene og forældrene og kan hjælpe med at løse eventuelle konflikter.

11.000 pædagoger uden for de traditionelle pædagogjob

Omkring 11.000 pædagoger arbejder ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd uden for de traditionelle pædagogjob.

Ifølge Damvad Analytics vil der mangle 14.000 pædagoger i år 2030, hvis udviklingen fortsætter som hidtil.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.