Forringelse kan ramme 8 ud af 10: Regeringen vil smadre nedslidte pædagogers redningskrans

SVM-regeringen vil halvere perioden, hvor nedslidte lønmodtagere kan få den såkaldte seniorpension. Forringelsen kan få katastrofale følger for nedslidte pædagoger, understreger BUPL, som har en klar opfordring til regeringen.
MSB

Seniorpensionen er blevet en vigtig redningskrans for nedslidte pædagoger og en lang række andre faggrupper, som ikke kan komme i betragtning til Arne-pensionen.

I øjeblikket kan lønmodtagere få seniorpension, hvis de har en arbejdsevne på mindre end 15 timer om ugen og har højst seks år til folkepensionsalderen.

Men regeringen ønsker at forringe ordningen, så man i stedet kan få den såkaldte "Arne Plus"-pension, hvis man har højst tre år tilbage til folkepensionsalderen. Samtidig vil regeringen sænke den månedlige ydelse (se boks).

Forringelserne kan få alvorlige konsekvenser for nedslidte pædagoger, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet):

82,5 procent af de 570 nedslidte pædagoger, som i øjeblikket modtager seniorpension, havde mere end tre år til pensionsalderen, da de fik tilkendt ydelsen. Dermed ville de ikke være kommet i betragtning til "Arne Plus"-pensionen med de nye regler, regeringen foreslår.

”Modsat Arne-pensionen, som nærmest ingen pædagoger kan få, hjælper seniorpensionen faktisk mange af vores mest nedslidte medlemmer. Så regeringens planer er dybt bekymrende,” siger Lasse Bjerg Jørgensen, medlem af BUPL’s forretningsudvalg med arbejdsmarked og seniorpension som politisk ansvarsområde.

Store konsekvenser: Flere må gå fra hus og hjem

Det er vigtigt at understrege, at pædagoger, som allerede har fået tilkendt seniorpension, ikke vil blive ramt af regeringens planer. Men forringelserne vil fremover give et enormt antal nedslidte pædagoger væsentligt dårligere livsvilkår, advarer Lasse Bjerg Jørgensen.

Han påpeger, at forringelserne vil sende et stort antal nedslidte pædagoger ud i et ingenmandsland uden mulighed for reel hjælp:

”Langt flere pædagoger kommer til at stå med valget om at gå på job med stærke smerter eller stoppe på jobbet med store økonomiske konsekvenser. Selv med de nuværende regler ser vi nedslidte pædagoger, som må sælge huset og ender på kontanthjælp eller står uden nogen som helst indtægt i lange perioder, og vi kan kun frygte, at det vil blive værre med regeringens forslag,” siger han.

Pædagog fik ’tidlig’ seniorpension: Tør ikke tænke på alle dem, som bliver ramt

En af de nedslidte pædagoger, som netop måtte sælge sit hus for at få kontanthjælp, inden hun som 62-årig fik tilkendt seniorpension, er Lone Røge fra Holstebro.

Hun er forfærdet over udsigterne til, at andre i hendes situation nu kan få udskudt muligheden for seniorpension med adskillige år:

”Mine knæ var smadret, ryggen var færdig, og mit bækken var skævt. Jeg havde konstante smerter og en smadret økonomi. Da jeg endelig fik tilkendt seniorpension, var jeg brudt fuldstændigt ned både fysisk og psykisk og havde intet overskud hverken til mig selv, mine venner eller mine børnebørn. Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan jeg skulle have klaret det i tre år længere, og jeg frygter for alle de pædagoger, som måske skal,” siger hun.

Læs også: Nedslidt pædagog fik ny pension: Man skal være stærk for at være syg

BUPL til regeringen: Drop planer om forringelser 

BUPL opfordrer på det kraftigste regeringen til at droppe de planlagte forringelser.

”Vi risikerer at stå i en situation, hvor selv pædagoger, som får tilkendt seniorpension, må flytte fra hus og hjem. Det er mennesker, der er blevet slidt op af at passe deres arbejde. Når kroppen ikke kan mere, så er man i et velfærdssamfund nødt til at kunne trække sig tilbage uden at skulle miste alt,” siger Lasse Bjerg Jørgensen. 

Opposition blokerer: Udskyder forringelser til efter næste valg

Selv hvis SVM-regeringen er fast besluttet på at gennemtrumfe forringelserne, kan det dog først ske på den anden side af et folketingsvalg. Det skyldes, at samtlige forligspartier uden om regeringen har blokeret for forringelserne:

”Vi vil gerne tale med regeringen om, hvordan vi kan gøre arbejdsmarkedet mere fleksibelt og skånsomt for nedslidte. Men det er et klart nej til forringelser for folk, der er dokumenterbart nedslidte,« siger Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, til Jyllands-Posten.

Fik livet tilbage: ’Ingen skal tvinges til at opleve det, jeg har oplevet’

Lone Røge føler, at tilkendelsen af seniorpension gav hende livet tilbage:

”Der faldt noget fra mine skuldre den dag. Ikke kun fysisk, men også psykisk. Jeg kan hvile, når jeg har brug for det og være sammen med folk, når jeg har overskud til det. Folk siger ’hold op, vi kan mærke, vi har fået den gamle Lone igen’,” fortæller hun.

Netop derfor håber hun, regeringen endegyldigt lægger sin planer i skuffen: 

”En af mine veninder er nedslidt og gennemgår noget af det samme, som jeg selv gjorde. Jeg er så bange for, om hun bliver ramt af de her forringelser. Det er så trist, at folk knokler røven ud af bukserne, indtil de smadrer sig selv, og når de ender der, så bliver de behandlet, som om de intet er værd. Jeg synes, det er så uværdigt. Ingen skal tvinges til at opleve det, jeg har oplevet” siger hun.

Regeringen vil skære op til 4.800 kroner om måneden: Pædagog frygter for udsigterne

Regeringen ønsker samtidig med halveringen af udbetalingsperioden at sænke den månedlige ydelse til omkring 15.000 kroner om måneden.

Det vil være en væsentlig sænkning af ydelsen: I øjeblikket får enlige seniorpensionister udbetalt godt 19.700 kroner om måneden før skat, og gifte eller samlevende får udbetalt knap 16.800 kroner.

Det vækker kritik fra både BUPL og resten af fagbevægelsen samt oppositionen på Christiansborg.

Også pædagog Lone Røge er bekymret over udsigterne til, at andre i hendes situation vil få næsten 5.000 kroner mindre om måneden at klare sig for:

”Seniorpensionen har givet luft nok i økonomien til, at jeg tør købe en is til børnebørnene eller gå ud og drikke en kop kaffe med veninderne. Men jeg bor i en af de billigste lejligheder i mit område, og med de høje elpriser i øjeblikket er jeg da bekymret for, hvordan det hele skal køre rundt. Hvis jeg havde næsten 5.000 kroner mindre om måneden, er jeg bange for, at mange af de bekymringer, som fyldte alt for mig, da jeg var på kontanthjælp, ville vende tilbage,” siger hun. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.