BUPL klar til OK-forhandlinger: Lønnen skal op
Oven på lønløftet i trepartsaftalen har flere pædagoger udtrykt bekymring for, om de kommunale arbejdsgivere ville stille ekstreme modkrav ved overenskomstforhandlingerne i 2024.
Selvom der er en række sikringer mod dette i både treparten og overenskomstsystemet, har det været et varmt emne på BUPL’s sociale medier og blandt OK-spørgsmål fra pædagogerne.
De overenskomstkrav, som de kommunale arbejdsgivere fra Kommunernes Landsforening (KL) netop har udvekslet med BUPL, indeholdt dog ingen overraskelser, lyder det fra BUPL-formand Elisa Rimpler:
”Der er ikke krav fra arbejdsgiverne, vi ikke har set før, eller som bryder med det, de plejer at have som ledestjerne; større arbejdsudbud, mere fleksibilitet og færre ’skal-bestemmelser’. Men det er til gengæld alvorlige emner, og som altid skal vi være klar til at kæmpe imod store forringelser,” siger hun.
Læs mere om OK-kravene nederst.
Pædagogernes krav: Mere i løn og bedre tid til faglighed
BUPL har også sendt KL en række krav fra pædagogerne. Og når parterne mødes ved forhandlingsbordet til foråret, vil der særligt være to afgørende krav, mener Elisa Rimpler:
”Ud over mere i løn, så er kravet om tid til faglighed fuldstændig afgørende. Vores arbejdsgivere er nødt til at anerkende, at høj kvalitet i det pædagogiske arbejde ikke bare udføres på dit glatte ansigt, men kræver forberedelse, faglig refleksion og løbende efter-og videreuddannelse. I det hele taget vil BUPL´s fokus være på tiltag, der kan styrke faglighed og arbejdsmiljø,” siger hun.
Udsigt til hård kamp: Minister-udmelding skuffer
Forhandlingerne om eksempelvis højere løn ser dog ud til at blive hårde: Få dage før BUPL og KL formelt udvekslede OK-krav, havde finansminister Nicolai Wammen (S) meldt ud, at han går til forhandlingerne på det statslige område med en økonomisk ramme på 8,8 procent.
Det er i den lave ende af de 8-10 procent, som BUPL forventede.
Sædvanligvis lander der en aftale om rammen på det statslige område først, og den kommer så til at diktere rammen for kommuner og regioner.
Netop den økonomiske ramme er vigtig for mulighederne for eksempelvis at skaffe reallønsstigninger.
BUPL-formand Elisa Rimpler sætter dog sin lid til, at forhandlerne for de ansatte i staten får rammen højere op.
”Det er vigtigt, hvis vi skal indhente noget af det tabte i en periode, hvor inflation og priser har presset privatøkonomien,” siger hun.
KL er larmende tavse om pædagogmangel
Trods de velkendte krav fra KL er der én ting, som springer Elisa Rimpler i øjnene:
”Det ærgrer mig, at der ikke er ét eneste krav fra vores kommunale arbejdsgivere, der forsøger at håndtere manglen på pædagoger. Både politikere og en række uddannelsesaktører har igen og igen peget på, hvor vigtigt det er at sikre faglig fordybelse og karriereveje for pædagoger for at gøre faget mere attraktivt,” siger hun.
Til gengæld har KL en helt række tekniske krav, der mest af alt handler om at forringe overenskomsten og dermed pædagogernes rettigheder, påpeger hun.
”Så desværre ser det også denne gang ud til, at det er os som fagforening, der skal forsøge at trække udviklingen den rigtige vej for at styrke faglighed og kvalitet,” siger Elisa Rimpler.
Sådan er udsigterne for konflikt
Trepartsaftalen, der gav pædagogerne et lønløft på 1800 kroner, indebærer en såkaldt sammenkædning ved OK-forhandlingerne i 2024. Læs mere om sammenkædningen her.
Flere pædagoger har på den baggrund udtrykt bekymring for udsigterne til en konflikt ved OK24.
Det er dog svært at spå om en eventuel risiko for konflikt på dette tidlige tidspunkt, lyder det fra Elisa Rimpler.
”Nu går vi konstruktivt ind i forhandlingerne og gør, hvad vi kan for at lande en god overenskomst - i første omgang uden indblanding fra forligsinstitutionen. Men kommer vi dertil, hvor uenighederne er for store, så har vi selvfølgelig beredskabet klar,” siger hun.
Dette OK-resultat vil gøre BUPL-formand tilfreds
BUPL’s medlemmer skal ved foråret stemme ja eller nej til en ny overenskomstaftale.
Men hvad skal der til for, at BUPL’s formand selv er tilfreds med OK-resultatet?
”Treparten har sikret pædagogerne et godt lønhop, og den lønstigning skal udbygges med en solid lønramme over perioden. Når det går godt i Danmark, skal det også afspejles i lønnen til de offentligt ansatte. Det er vigtigt for BUPL, at vi også får lederne med, da de ikke blev en del af treparten. Og så skal vi som sagt se forbedringer på de rammer, der er for at løfte den faglige kvalitet og dermed arbejdsmiljøet,” lyder svaret fra Elisa Rimpler
BUPL har endnu ikke udvekslet krav med privatansatte pædagogers arbejdsgivere. Disse krav skal først være udvekslet inden udgangen af januar 2024.