Bare rolig: Pædagoger har ingen pensionspenge i Rusland

Mange danske investorer forsøger efter Ruslands invasion i Ukraine forgæves at komme af med deres russiske aktier. Pædagogernes pensionskasse vendte dog ryggen til investeringer i russiske aktier allerede efter Krim-invasionen i 2014. PBU’s etiske regelsæt gjorde valget let, lyder det.

Som følge af Ruslands invasion i Ukraine er den russiske økonomi blevet ramt af omfattende internationale sanktioner. Det betyder blandt andet, at det ikke i øjeblikket er muligt at handle med russiske aktier.

Det har ramt en række danske investorer, som ønsker at kappe investeringsbåndene til Rusland. De står nu med styrtdykkende russiske aktier, som de på grund af sanktionerne ikke kan komme af med.

Det gælder også flere danske pensionsselskaber, heriblandt akademikernes og lærernes pensionskasser.

Den situation er pædagogernes pensionskasse, PBU, dog ikke i. PBU skilte sig nemlig af med samtlige aktier i russiske virksomheder allerede i 2014, da Rusland invaderede den ukrainske Krim-halvø.

PBU: Stigende fokus på etiske investeringer

PBU’s beslutning om at kappe investeringsbåndene til russiske virksomheder efter Krim-invasionen er et eksempel på, hvordan PBU-bestyrelsen igennem en årrække har styrket fokus på etiske og bæredygtige investeringer:

”Vi har siden 2007 været med i FN’s Global Compact, som har en lang række retningslinjer for etiske investeringer. Samtidig har PBU også selv vedtaget en række etiske spilleregler, som gør det lettere for os i PBU’s bestyrelse at træffe beslutninger hurtigt,” siger Lasse Bjerg Jørgensen, næstformand i PBU’s bestyrelse og medlem af BUPL’s forretningsudvalg.

Derudover følger PBU den danske regering og Udenrigsministeriets anbefalinger, når bestyrelsen vurderer, hvordan pædagogernes pensionspenge bør investeres.

 

Slår fast: Pædagoger har ingen pensionskroner i Rusland

Selvom PBU vendte de russiske aktier ryggen i 2014, var en lille del af pædagogernes pensionspenge – 0,2 procent af PBU’s investeringsportefølje – frem til slutningen af februar 2022 stadig investeret i russiske statsobligationer.

Her besluttede PBU’s bestyrelse at sælge dem i forlængelse af Ruslands trusler mod Ukraine.

”Vi kunne godt have trukket os fuldstændigt fra Rusland helt tilbage i 2014. Men vi fulgte regeringens anbefalinger og fastholdt en mindre investering i russiske statsobligationer dengang,” siger Lasse Bjerg Jørgensen.

Ved udgangen af februar 2022, få dage efter PBU’s beslutning om at trække de sidste af pædagogernes pensionskroner ud af Rusland, gjorde russisk militær alvor af truslerne.

”Jeg er glad for, at vi hurtigt tog konsekvensen af de russiske trusler og kappede de sidste investeringsbånd til landet. Især, når man kigger på Ruslands handlinger i dagene efter vores beslutning,” siger PBU-næstformanden.

Trods konflikt: Pædagogernes pensionskroner er ikke i fare

PBU’s beslutninger om at vende ryggen til russiske investeringer kan blive vigtige i den kommende tid. For Rusland kan være underlagt sanktioner i lang tid, vurderer PBU-direktør Sune Schackenfeldt.

”Det kan få langvarig indflydelse på de russiske aktiers værdi. På den baggrund er det meget positivt, at PBU’s bestyrelse har udvist rettidig omhu både i forhold til frasalg af alle aktier i 2014 og senest i forhold til frasalg af russiske obligationer, inden sanktionerne blev indført,” siger han.

Og pædagogerne behøver ikke umiddelbart være nervøse for, at den aktuelle konflikt får længerevarende konsekvenser for deres pensionsopsparinger, vurderer Sune Schackenfeldt:

”Vi forventer, at usikkerheden i relation til finansmarkedernes reaktion vil toppe i den kommende uge. Vores analyser indikerer, at finansmarkederne herefter relativt hurtigt vil indrette sig på den nye situation, såfremt konflikten ikke spreder sig,” siger han.

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.