8 gode råd: Bring børnene tættere på naturen

Der er blevet for stor afstand mellem mennesker og natur, mener biolog og friluftsvejleder Nikolaj Voldum Ahlburg. Nu giver han 8 tip til, hvordan I kan give børnene sanselige oplevelser i naturen.
Børnefødder i græs

Biolog og friluftsvejleder Nikolaj Voldum Ahlburg underviser på Testrup Højskole ved Aarhus. Han har blandet andet skrevet bogen ’Naturdannelse året rundt – fortællinger fra en naturformidlers praksis.’

Her giver han 8 gode råd til, hvordan pædagoger kan give børn gode sanseoplevelser i naturen.

1

Mærk naturen under dig

Naturens sanselige indtryk forstærkes af en tur gennem landskabet på bare fødder, når vejret er til det. Under fodsålerne er der sten, grus, sand, vandpytter, mudder, træstammer, grene, jord og forskellige teksturer og temperaturer. Et væld af stimuli, som understøtter børns naturoplevelse og grundfæster dem i nuet. 

2

Træklatring

Træklatring sætter fokus på træet som organisme og giver en fornemmelse af det rum, der skaber naturen. Medbring ikke udstyr, for pointen er ikke at kravle højt op i træerne, men snarere at børnene skal tæt på dem. Find forskellige klatreruter, behagelige måder at sidde i træet på, og undersøg træernes forskellige udformninger.

3

Lanternevandring i mørket

Det er stemningsfuldt at vandre med lanterner gennem skoven i mørke, så måske kan I tage derud tidligt om morgenen eller en sen vinterdag. Oplevelsen forstærkes af, at I hver især udgør et led i en kæde af lys, som sender mørket og uhyggen på flugt og lader skovens stemning trække ind. Undervejs kan I gøre stop og træde væk fra lyset, så øjnene vænner sig til mørket. Stå i stilhed, lyt til skovens lyde, og se træernes mystiske silhuetter svaje i vinden.

4

Fællessang i skoven

Lyden af sangstemmer blander sig med fuglenes fløjt midt i den grønne skov. Vælg sange om årstider, vejr og landskaber og find en lysning, hvor I kan synge sammen. Måske kan I sætte forældrene i stævne i skoven sidst på eftermiddagen, eller I kan mødes til fællessang med naboinstitutionen?

5

Naturens kunstværk

Naturen er fuld af inspirerende og sanselige materialer som blade, kogler, bær, sten, grene, svampe, bark, mos, græs, blomster, frugter og jord. Tal med børnene om materialer, former og farver, og lad dem få ideer til et fælles kunstværk. Måske skal det ligne en blåhval? Måske skal det hænge i snore. Måske skal det udelukkende bestå af kogler. Efterlad kunstværket til de næste, som kommer forbi. Måske kan I selv genbesøge det.

6

Bål med højtlæsning

I århundreder har mennesket delt fortællinger i bålets skær, for det giver et særligt fællesskab at sidde i rundkreds med tæpper og lidt varmt at drikke. Læs historier om naturen og årstiden, så børnene retter deres fokus mod naturens udtryk og overgange. Mellem hver tekst kan du lægge en lille pause ind til stilhed.

7

Offroad-vandring

Voksne bevæger sig sjældent uden for veje og stier, men prøv at tage på tur med det ene benspænd, at I ikke må gå på stierne. Opsøg i stedet skrænter, krat, vandløb og væltede træer, som I kravler over, kryber under eller går balancegang på. Børnene får måske rifter, blå mærker og våde fødder, men det er en del af den kropslige oplevelse ved at være i naturen.

8

Den uplanlagte tur

Skoven er et eventyr i sig selv, men det kræver øvelse og mod at turde begive sig ud i naturen uden formål, hvis man ikke er vant til det. Kast jer ud i det. Måske ender I med at ligge på ryggen i græsset, mens I kigger på skyformationerne. Eller I bygger en hule ud af skovbundens stammer og grene. Nogle går måske på opdagelse, mens andre går på jagt efter urter og smådyr. Mulighederne er uendelige.

Læs mere om naturdannelse

Biolog og friluftsvejleder Nikolaj Voldum Ahlburg underviser på Testrup Højskole ved Aarhus og har skrevet disse bøger om naturdannelse:

’Naturdannelse – naturformidlerens håndbog’ (sammen med antropolog og museolog Line Beck)

’Naturdannelse året rundt – fortællinger fra en naturformidlers praksis’

Begge bøger er udgivet på forlaget Turbine.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.