5 råd fra eksperterne: Sådan skriver du den gode bog

Pædagoger tilføjer tit ’forfatter’ til CV’et, fordi de vil skrive om det, de mangler i deres hverdag. Men hvordan skriver man den bedste bog? Det kommer rådgiver hos Skriveværkstedet Heidi Korsgaard og pædagogforfatter Annette Sohn med gode råd til.

Pædagoger skriver ofte 'hul-bøger': De oplever, at der er et hul, hvor der mangler en bog, så den skriver de selv. De ser, hvad der mangler i hverdagen og skriver om det, siger Heidi Korsgaard, forfatter, redaktør og rådgiver hos Skriveværkstedet. Men det kræver mere end en god idé at skrive en bog.

»Jeg synes, at det er positivt for branchen, at fagpersoner byder ind, men de skal gøre det ordentligt og ikke bare sprøjte bøger ud. De skal gøre sig umage og huske, at det er et håndværk at skrive en bog,« siger Heidi Korsgaard.

For mange debutantforfattere kan det være svært at finde en rød tråd. Ofte vil de for meget med deres bog, hvilket gør, at de mister fokus undervejs.

»Mit bedste tip vil være, at man skal skrive bagsideteksten, før man overhovedet har skrevet en linje af bogen. Bagsideteksten er et koncentrat af, hvad man gerne vil fortælle. Den kan bruges som GPS i forhold til bogens retning. Det giver mindre redigering og færre frustrationer,« siger Heidi Korsgaard.

Desuden kan man med fordel gøre sig bevidst om de mange faser, der er i at skrive en bog, før man kaster sig over tasterne. Det vil lette processen, hvis man ved, hvad der venter en.

»Der er idéfasen, skrivefasen, redigeringsfasen og udgivelsesfasen. I idéfasen skal man gøre en løs idé til en bog og tænke over, hvad omdrejningspunktet for bogen er. Herefter følger skriveprocessen, men det helt store arbejde kommer ofte i redigeringsfasen,« siger Heidi Korsgaard.

Redigeringsfasen volder ofte problemer, men den handler om at optimere, så man i sidste ende står med en gennemarbejdet bog, når den skal udgives. Og selv de bedste forfattere skriver om mange gange, fastslår Heidi Korsgaard.

5 gode råd fra pædagogforfatteren

Annette Sohn er pædagog og forfatter til to børnebøger og kommer med gode råd til dig, der overvejer at skrive en bog.

Gør det, hvis du ikke kan lade være
Hvis du har gået med idéen længe, så spring ud i det.

Lad dig inspirere af dine omgivelser
I skrivefasen er du meget alene, så tag ud for at researche og blive inspireret, inden du går i gang med at skrive. Hav en blok eller din telefon på dig, så du kan skrive gode idéer ned eller indtale dem.

Tag dig tid, og find roen
Det er tidskrævende at skrive en bog, så planlæg, hvornår du vil skrive. Find et sted, hvor du kan fordybe dig, og hvor der er ro. Du kan tage i sommerhus, på café eller noget helt tredje.

Overvej en forfatterworkshop
Her kan du få værktøjer til at skrive, men også snakke med andre, som enten
har udgivet en bog eller også drømmer om det.

Spørg om hjælp
Få andre til at læse det igennem løbende, så de kan give dig feedback og læse korrektur.

5 gode råd fra eksperten

Heidi Korsgaard fra Skriveværkstedet.dk deler sine tip med forfatterspirer.

Pas på med at ville for meget
Tænk over, hvad du vil med din bog, så du undgår, at den stritter i alle mulige retninger.
Spørg dig selv, hvad den i virkeligheden handler om.

Husk din målgruppe
Vær tro mod dig selv, og skriv i en tone, som passer til din målgruppe, så du undgår at skrive
tungt og stift.

Vær bevidst om fortællestil
Tænk over, allerede inden du går i gang, om det er en fagbog, en højtlæsningsbog eller noget tredje.

Hav styr på strukturen
Struktur er enormt vigtig. Gør dig klart på forhånd, hvor lang en bog, og hvor mange kapitler, du skal skrive – og forsøg at fastholde den struktur.

Afsæt tid. Det er tidskrævende at skrive en bog
Med den rette struktur kan du nå rigtig meget på bare fem minutter, hvis bare du ved, hvad du skal i gang med at skrive.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.