Ytringsfrihed; Læger gør oprør

Læger, der blander sig i den offentlige debat, risikerer ligesom pædagoger at få mundkurv på. Men nu har 100 læger dannet en forening, der skal kæmpe for lægernes ytringsfrihed. Sådan en burde pædagoger også have, siger initiativtageren til den nye forening

Sidste mandag tog 100 læger et skridt, der måske kan betyde mere åbenhed omkring, hvordan vi behandler de syge i vores samfund. Og mere åbenhed om, hvordan sundhedsvæsenets milliarder af kroner bliver brugt. Sidste mandag blev Dansk Selskab til Sikring af Lægers Ytringsfrihed stiftet.

Foreningen skal sikre lægernes ret til at blande sig i den offentlige debat, siger initiativtageren, læge og journalist Stig Ekkert.

»Vi har nogle lægeetiske regler, der siger, at man bør blande sig i debatten, hvis man som læge bliver opmærksom på forhold, som er sundhedsfagligt uforsvarlige. Men det er gået folk ilde, hvis de har gjort det,« påpeger Stig Ekkert.

Sagerne er adskillige. For Stig Ekkert var det sagen om embedslæge Kate Runge, der gjorde udslaget: Hun var tæt på at blive forflyttet efter at have udtalt sig meget kritisk om forholdene på plejehjem i Århus-området. Men en indgriben af sundhedsminister Arne Rolighed (S) sikrede, at Kate Runge kunne beholde sit job.



Kødrand af pseudo-politikere. Stig Ekkert arbejder på hjemmesiden www.drekkert.dk, som er et nyt sundhedsforum på Internettet.

Så du har ikke noget i klemme ved at udtale dig?

»Jeg har ikke en skid i klemme, ellers var jeg mere forsigtig,« siger Stig Ekkert, der er valgt til næstformand og talsmand for Dansk Selskab til Sikring af Lægers Ytringsfrihed.

Han mener, at problemerne med ytringsfriheden i højere grad skyldes embedsmændene end politikerne.

»Under de folkevalgte politikere sidder der en kødrand af pseudo-politikere, de såkaldte DJØFer, og de sidder og administrerer det her. Det er nemmere at administrere et system, hvis folk ikke gør indsigelser. Jeg kunne forestille mig, at pædagoger har samme problemer med DJØFerne,« siger Stig Ekkert.



Monopol. Administratorernes succes med at knægte de ansattes ytringsfrihed skyldes især en ting, nemlig et jobmonopol, mener Stig Ekkert.

»Læger og pædagoger har det tilfælles, at man stort set kun kan få arbejde indenfor det offentlige. Og hvis du har arbejdet dig op til en overlægestilling, eller håber at blive det, så er det et 20-årigt karriereforløb, der kan være spildt. Du har ikke andre steder at gå hen, hvis du bliver upopulær. Hvad skal du lave som pædagog, hvis du ikke kan få arbejde som det? Det er ikke fordi, der er mangel på arbejde for læger og pædagoger, der er bare ikke andre steder at gå hen,« siger Stig Ekkert.

Børn&Unge forklarer, hvor omfattende problemet er for pædagoger. At kun fire af BUPLs 23 lokale fagforeninger ikke kender til problemer med pædagoger, der får knægtet ytringsfriheden. At det er umuligt at finde en pædagog, som vil stå frem.

»Det må jeg nok sige, det lyder skræmmende. Det er jo gift. På den måde er det et ubehageligt samfund, vi lever i,« siger Stig Ekkert.

»Jeg synes, at pædagogerne skulle lave en forening magen til vores. Det ville være en god ide,« siger Stig Ekkert.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.