Vi stoler for meget på lønnen. Pædagog får 70.000 kroner efter løntjek

9 ud af 10 danskere stoler på, at lønnen passer, men på hver anden lønseddel findes fejl, viser ny måling. Pædagog Anette Hochreuter får 70.000 kroner, efter at BUPL tjekkede hendes løn.

Det var lidt af en aha-oplevelse, da pædagog Anette Hochreuter ved et nyligt løntjek fra BUPL Fyn fandt ud af, at der var fejl i hendes lønudbetalinger. Arbejdsgiveren havde igennem flere år modregnet en række løntillæg, som ifølge lønaftalen med Faaborg-Midtfyn Kommune ikke kunne modregnes i garantilønnen. For eksempel var et årligt inklusionstillæg på 7.000 kroner og et andet tillæg for en motorikuddannelse blevet modregnet siden 2012. Derfor har Anette Hochreuter nu knap 70.000 lønkroner til gode inklusiv pension og såkaldte morarenter.

»Det er rigtig dejligt, men også noget af en overraskelse. Man føler sig jo dum, fordi man ikke har set det før, men tillæggene står på lønsedlen, så man regner ikke selv efter, om udbetalingen passer. Det har jeg stolet på, at den gør,« siger Anette Hochreuter.

Hun er langtfra den eneste dansker, der stoler for meget på lønsedlen, viser en ny måling, som Epinion har foretaget for hoved­organisationerne LO og FTF. Ifølge målingen har 92 procent af godt 1.200 adspurgte danskerne tillid til, at oplysningerne på deres lønseddel er korrekte. Men samtidig har 45 procent oplevet fejl.



Kontrol bedre. Epinion-målingen er gennemført som opstart på en stor løntjekkampagne, som også BUPL deltager i.

I BUPL Fyn står blandt andre fællestillidsrepræsentant Katrine Gryndahl for løntjekkene, og hun oplever, at rigtig mange pædagoger stoler blindt på deres lønseddel. »Vi har en kæmpe tillid til vores systemer. Tillid er godt, men når vi går pædagogernes lønsedler efter i sømmene, finder vi altså en del fejl, så lige her er kontrol bedre. De fleste får, hvad de skal have, men der er især mange fejl i tillæggene og modregningen af dem,« siger Katrine Gryndahl, der som ny FTR i Faaborg-Midtfyn Kommune har overtaget Anette Hochreuters sag fra den tidligere FTR.

Der er også fundet fejl i to af Anette Hochreuters kollegers løn.

»Når vi først finder én fejl på en arbejdsplads, er det værd også at tjekke de andre ansattes løn, for ofte er det hele regnemetoden, den er gal med,« siger Katrine Gryndahl.



BUPL tjekker. I BUPL-fagforeninger over hele landet er der i kampagneugerne 43-46 iværksat særlige løntjekaktiviteter såsom arbejdspladsbesøg og udvidede åbningstider. BUPL Fyn har lavet en løntjekcafé.

»Her kan man få tjekket om anciennitet, timetal, pension, tillæg med mere passer. Men man kan også altid hive fat i sin tillidsrepræsentant eller ringe til fagforeningen. Det er desværre ikke, fordi pædagoger svømmer i høje lønstigninger, men lønnen skal udvikle sig,« siger Katrine Gryndahl.

Hun råder også medlemmerne til at tjekke, om lønnen er steget lidt pr. 1. oktober 2016, da kommunerne udmøntede en overenskomstaftalt generel lønstigning på 0,88 procent. Til januar skal lønnen stige med yderligere 1,2 procent.

»Tilsammen svarer stigningenerne til et lille løntrin,« siger hun.

Anette Hochreuter kan også glæde sig til januar, hvor de uventede 70.000 kroner kommer ind på lønkontoen.

»Det var ikke en planlagt opsparing, men den varmer og skal nok bruges på noget familieferie,« siger hun og takker BUPL.

»Jeg har virkelig fået noget for mit medlemskab,« siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.