Vi hjælper børn i sorg

BørneBuddies giver pædagogstuderende mulighed for at hjælpe og støtte børn, som oplever død eller sygdom i familien. Det gavner både barnet og den studerende, fortæller projektkoordinator Iben Kiilsgaard Tømmerup.

Det vil vi

»Formålet med BørneBuddies er at give et frirum til raske skolebørn, som lever i familier med alvorlig sygdom eller er ramt af dødsfald. BørneBuddies giver dem en pause fra et børneliv, som er belastet af sygdom eller sorg. Her får barnet medbestemmelse og mulighed for at være i centrum sammen med deres helt egen ven. Derudover ville vi gerne give de studerende et indblik i, hvordan de i praksis kan arbejde med familier i sorg og ikke kun læse om det. Vi vil gerne styrke de studerendes viden indenfor blandt andet sorg og relationsdannelse samt hjælpe dem med at håndtere svære situationer.«



Sådan gør vi

»De studerende melder sig frivilligt som BørneBuddies med en motiveret ansøgning. Hvis de har en ren straffe - og børneattest, får de et kursus med 12 lektioner, hvor de blandt andet lærer om børn og sorg, jura, relationsdannelse og rollen som frivillig. De studerende får tre obligatoriske supervision til hvert forløb. Der er tilknyttet supervisorer på tværs af uddannelserne, som hjælper og vejleder. De studerende og barnet bliver matchet af koordinatorer fra BørneBuddies efter samtaler og forventningsafstemninger. De fleste forløb varer omkring seks måneder, hvor den studerende afsætter cirka 10 timer om måneden.«



Det lærer vi

»Vi troede, at vi skulle igennem patientforeningerne for at få fat i familierne. Det viste sig hurtigt, at vi bedre kunne få fat i dem, når vi kom ud blandt pædagoger, sygeplejersker, socialrådgivere, sundhedsplejersker og lærere, som kender familierne og ser deres behov. Vi har justeret længden af forløbene, så de nu er seks måneder fremfor fire, og sådan at et forløb passer med studielivet. BørneBuddies giver et virkelighedsnært indblik i, hvilke udfordringer familier og børn i sorg står med, og de studerende yder et unikt bidrag til civilsamfundet. Desuden lærer de at arbejde tværfagligt.«



Gode råd



1. Tag initiativet og kom i gang!



2. Sørg for at formidle BørneBuddies til lokalsamfundet



3. Få sammensat et godt tværprofessionelt team

og kursusprogram



Om projektet

BørneBuddies er et frivilligt projekt, hvor blandt andre pædagogstuderende fra Københavns Professionshøjskole (KP) bliver voksenven for et barn mellem 6-15 år, som oplever sygdom eller død i familien. Et forløb varer typisk seks måneder. De studerende får to ECTS-point og et diplom efter to forløb. I 2017 var BørneBuddies et udviklingsprojekt med tilskud fra Egmont, men er nu finansieret af KP. Andre uddannelsesinstitutioner har mulighed for at starte lignende projekter op. Vil I vide mere, så kontakt koordinator Iben Kiilsgaard Tømmerup på mail ibkt@kp.dk.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.