Urafstemning om OK; Sønderjyder sigter højt

BUPL Sønderjylland har sat sig for at hæve stemmedeltagelsen med næsten 20 procent i forhold til urafstemningen i 2002

Det var bare ikke godt nok, konstaterede 120 BUPL-tillidsfolk i Sønderjylland og gav på en konference, de var til i november, hinanden håndslag på at få flere end sidst til at tage del i urafstemningen om overenskomsten.

Sidst var i 2002, da 48,3 procent af de sønderjyske pædagoger og klubfolk stemte. Over halvdelen gjorde sig altså ikke den ulejlighed at mene noget. I hvert fald gav de ikke til kende, hvad de mente.

"Buddene på, hvor højt vi denne gang skal nå op strakte sig fra 52 til 85 procent. Gennemsnittet var på 66 procent, og det endte med at blive vores målsætning," fortæller Birgit Pedersen, der er faglig sekretær hos BUPL Sønderjylland.

En række initiativer er sat i gang i den gode sags anledning.

Hver eneste pædagogisk arbejdsplads i Sønderjylland er blevet tilstillet en plakat med et barometer, hvor der løbende kan føres regnskab med stemmeafgivningen.

Tillidsrepræsentanterne har forpligtet sig til at indsamle og indsende stemmesedler på deres arbejdsplads. Og også holde styr på, hvem der har benyttet mulighederne for at stemme enten elektronisk eller telefonisk.

Siden overenskomstforhandlingerne gik i gang, er der på personalemøderne hver gang brugt en 10 minutters tid på at orientere om forløbet og diskutere, hvad man skulle mene.

Institutionerne holder tæt kontakt til vikarer og de af de faste medarbejdere, som er fraværende på grund af sygdom eller orlov.

Birgit Pedersen bestyrer en mail-vagt, hvortil medlemmerne kan stille spørgsmål om OK-forhandlingerne.

Endelig vil der, hvis stemmeprocenten kommer over de 66 procent, blive trukket lod om rødvinspræmier til deltagerne på mødet i november, hvor målsætningen blev vedtaget.

"Blandt tillidsfolkene er der overhovedet ingen tvivl om, at vi når de 66 procent," siger Birgit Pedersen.

Og hvorfor er det så lige, at det er vigtigt med en høj stemmeprocent.

"Urafstemningen handler om løn- og arbejdsvilkår de næste tre år. Altså vigtige sager. Og så er der det demokratiske aspekt. Med retten til at stemme følger efter min opfattelse også en pligt," siger Birgit Pedersen.





Fakta om urafstemning

Du kan stemme

- per brev

- på BUPL's hjemmeside www.bupl.dk

- via trykknaptelefon

Sidste frist for stemmeafgivning er 30. marts.

Se i øvrigt stemmevejledning på bagsiden af den stemmeseddel, som alle har modtaget på deres hjemmeadresse i indeværende uge.



Stem, vind og rejs

Børn&Unge finder det sønderjyske BUPL-initiativ så velanbragt, at fagbladet har besluttet at give sit eget lille bidrag til, at deltagelsen ved urafstemningen om ny overenskomst kan blive så høj som mulig.

Det sker i form af en kappestrid.

Blandt medlemmerne af den BUPL-fagforening, som i forhold til urafstemningen i 2002 forbedrer sin stemmeprocent mest, vil der blive trukket lod om en uges ferierejse for to til Lissabon, Portugals hovedstad. Fly og hotel er betalt, øvrige udgifter er for egen regning.

Hvis man nu ikke tænder på en Lissabon-tur eller synes, at det er for poppet at benytte den slags materielle stimuli i en så lødig sammenhæng, kan man bare tænke på, at urafstemningen ikke er bindende, medmindre mere end 50 procent af de stemmeberettigede medlemmer har deltaget. Hvis stemmedeltagelsen ikke bliver højere end de 47,5 procent, som var gennemsnittet i 2002, vil det derfor være hovedbestyrelsen, som har det afgørende ord. Vil du undgå det, gælder det bare om at få stemt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.