Udviklende øjeblikke er truede

Børnepsykolog Rikke Yde Tordrup, har udbygget og genudgivet sin bog ’Udviklende øjeblikke’. De er nemlig truede, og det er børns udvikling dermed også.

Dårlige normeringer og læringsfokus i dagtilbud, usikre forældre og øget skærmbrug i hjemmet og institutionerne. Disse er trusler mod det, som børnepsykolog Rikke Yde Tordrup kalder ’udviklende øjeblikke’ mellem børn og deres voksne.



Hun udgav i 2015 en bog om disse øjeblikke, som er vigtige for børnenes udvikling. Nu er bogen opdateret med et nyt kapitel.



»Når jeg efter min første bog holdt foredrag og superviserede i institutioner, gjorde pædagogerne mig opmærksom på, at de udviklende øjeblikke er truede. Pædagoger ved godt, hvad udviklende øjeblikke er. Det er kernen i deres fag. De fortalte mig, at de var kede af, at de dårlige normeringer og pressede arbejdsvilkår forhindrede dem i at etablere de udviklende øjeblikke med børnene,« siger Rikke Yde Tordrup, der siden er blevet danmarkskendt for sin medvirken i den meget omtalte DR-dokumentar 'Hvem passer vores børn'.



Hvad er et udviklende øjeblik?



»Det er øjeblikket, hvor et barn og en voksen etablerer en særlig form for mental kontakt, der giver barnet en god selvfornemmelse og en følelse af, at den voksne ved, at barnet ved, at den voksne ved, hvordan det er at være barnet. Barnet føler sig spejlet. Det kan være det lille barn, der spiser koldskål, og pædagogen løfter skuldrene og siger ’uhmm’ for at afstemme barnet til en oplevelse og følelse af: ’Jeg ved, at du ved, at jeg ved, du ved, hvor meget jeg nyder denne koldskål’.«



Hvordan er de øjeblikke truet?



»De udviklende øjeblikke opstår ikke, hvis barnet ikke oplever at have nærværende voksne, der kan give barnet øjenkontakt, ro og en tryg base. Mange forældre er stressede og har hovedet nede i en skærm. Pædagoger må løbe fra barn til barn, og det går ud over tilknytningen. Men det er gennem deres betydningsfulde voksne, at børnene kan opleve udviklende øjeblikke og lære at regulere følelser, at danne relationer, at kunne sætte sig i andres sted og at styre sin opmærksomhed. Det er vigtige kompetencer for livsduelighed, og jeg er bekymret. I dag får flere og flere børn angst og opmærksomhedsforstyrrelser.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.