TEMA: PRESSEDE SENIORER. I farezonen. Ældre pædagoger bliver oftere fyret end andre
TEMA: PRESSEDE SENIORER. I farezonen. Ældre pædagoger bliver oftere fyret end andre
Er du pædagog i 50’erne, har du større risiko for at få en fyreseddel end dine yngre kolleger. Det viser tal fra BUPL. Blandt BUPL’s medlemmer er 29 procent af medlemmerne i 50’erne. Men sidste år stod denne aldersgruppe for 35 procent af fyringerne.
»Vi ser sager, især i forbindelse med sparerunder, hvor der er en påfaldende tendens til, at de ældre ryger ud først,« siger María Muñiz Auken, advokat og faglig leder af Ansættelses- og arbejdsret i BUPL.
Hun peger på lønnen som en mulig indirekte årsag til, at det er mere attraktivt for institutionerne at skille sig af med de ældste medarbejdere, når der skal spares. Det er forskningsdirektør Otto Melchior Poulsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø enig i.
»Ældre pædagoger er dyrere end yngre, så hvis afskedigelsen sker i forbindelse med sparerunder, vil man opnå en større besparelse ved at afskedige en ældre. Det argument vejer tungt, tror jeg,« siger han.
Ulovlig . Aldersdiskrimination er ulovlig, men statistikker tyder ifølge Otto Melchior Poulsen på, at aldersdiskrimination faktisk foregår. Og en fyreseddel kan betyde farvel til arbejdsmarkedet for de ældre pædagoger, påpeger han.
»Lige så snart ældre når en alder på 55 år – eller endnu værre på 60 – så bliver de ikke kaldt til jobsamtale, så hvis de bliver arbejdsløse, er deres mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet lille,« siger Otto Melchior Poulsen
Stigning i sager. Det er ikke kun ældre pædagoger, der oplever diskrimination på grund af alder. Tendensen findes i langt de fleste andre fag og brancher.
I Ligebehandlingsnævnet har der over de senere år været en markant stigning i sager om forskelsbehandling på grund af alder: I 2010 var der blot 22 sager om forskelsbehandling på grund af alder. I 2015 var antallet af sager steget til over det tredobbelte, nemlig omkring 70, viser de seneste opgørelser fra nævnet.
I 2015 handlede cirka 30 af sagene om afskedigelse, oplyser Susanne Fischer, chefkonsulent i sekretariatet i Ligebehandlingsnævnet.
»Sager om alder er et stort område. Vi har ikke gjort tallene helt op endnu, men det er ved at blive større end køn, som vi ellers har haft flest sager om. I hvert fald i afskedigelsessagerne er det stort set altid høj alder, det handler om.«