TEMA: PÆDAGOGER I SKOLEN. Varieret undervisning. Pædagoger og lærere kæmper side om side for mere leg

Den almindelige undervisning slutter tidligere, og lærerne har meldt sig til SFO’ens årlige rollespil. »Det er så fedt at lege med,« siger lærer og orkprinsesse Mette Sams, der nu vil have mere leg ind i sin undervisning.

Orklederen Sharouk Eradash stråler af glæde. Endelig skal han giftes med orkprinsessen Valdis Agyronata – her midt i det smukke eventyrland, Vardas dybe skove.

Rundt om brudeparret står små orker, elvere og mennesker, der jubler over det fornemme bryllup.

»Kære Sharouk. Du har gjort det igen. Dette er dit niende bryllup,« siger elverdronningen Nienna Leguldur, der skal vie det grønne orkpar, og giver ordet til orklederen.

»Det kan godt være, jeg har haft mange orkkvinder i mit liv, men jeg har aldrig haft én så ildelugtende og smuk som dig. Duften af tis suser op i min næse. Og jeg glæder mig så meget til, at vi skal ligge sammen i aften,« siger Sharouk Eradash.

»Aaaaddr,« udbryder orker, elvere og mennesker. Det sidste er klart mere ulækkert end duften af tis.

Pludselig går der et sus af rædsel gennem skoven. »Skyggekrigerne kommer,« råber en forskræmt elver. Og ganske rigtigt. Den onde grev Ragneroks grumme krigere kommer brølende hen mod bryllupsgæsterne. Hurtigt får de dog sundet sig og forsvarer sig indædt mod de enorme skyggekrigere. Ork, elver og menneske kæmper skulder ved skulder, og brudeparret går forrest i kampen. Mange falder i kampens hede. Men skyggekrigerne er stærke. De fanger Valdis Agyronata og binder hende til et træ.



Med i legen. Livet i Varda er farligt og omtumlet. Der er krig, magi, kærlighed – og mere krig, udtænkt og styret af elverdronning Nienna Leguldur, der til daglig hedder Annette Ladefoged Schiønning. Hun er uddannet pædagog og har lige afleveret speciale på sin kandidatuddannelse i pædagogisk sociologi. Og så er hun legekonsulent, spilleder og opfinder af rollespillet Varda, som for femte år i træk bliver afviklet på Viby Skoles SFO Globen i Aarhus.

Men i år er Varda-ugen noget ganske særligt, for i år er lærerne for alvor med i legen. Før spillet skulle gå i gang, var Annette Ladefoged Schiønning oppe på skolen for at præsentere lærerne for spiluniverset og forklare dem, hvordan de kunne være med. Den invitation har lærerne taget godt imod.

Så nu er der lærere med ved forskellige værksteder, hvor børnene kan ’brænde snobrød af’, lave smykker i fedtsten eller få ansigtsmaling, der er lærere i kamp, og så er der Mette Sams, dansklærer i indskolingen og orkprinsesse Valdis Agyronata. Det er første år, hun er med til Varda, og nu har hun fået total Varda-feber, som hun kalder det. »Jeg har tigget og bedt om at få en rolle i Varda, for det er lidt pædagogernes domæne. Det har været deres liv de seneste fem år,« siger Mette Sams, der synes, at lærerne også er forpligtede til at interessere sig for, hvad der sker i SFO’en, når nu pædagogerne skal investere så mange arbejdskræfter i undervisningen.



Samarbejdsvilje. Annette Ladefoged Schiønning er glad for, at Mette Sams har kastet sig uforbeholdent ind i rollespillet.

»Det er første gang, der er en lærer, som har en rolle. Så det smitter af på både børn og voksne.« Rollen som orkprinsessen Valdis Agyronata har været over al forventning for Mette Sams. »Jeg elsker det af hele mit hjerte. Det er så fedt at lege med og skabe relationer på tværs af klasser. Jeg kan også mærke, at jeg får en masse streetcredit oppe på skolen, fordi jeg giver den gas i Varda,« siger hun.

En lille elverpige, der til daglig hedder Miamaya og går i Mette Sams 1. klasse, kommer hen for at stjæle et lille kram hos den grønne orkprinsesse.

»Jeg kan godt lide at slås. Det er sjovt,« siger Miamaya om livet i Varda.

»Hun har fulgt mig både som Mette og som Valdis,« siger Mette Sams.

Om Miamaya så bedst kan lide skolelæreren eller orkprinsessen?

»Det ved jeg ikke, for Mette er jo også Valdis,« siger hun, krammer farvel og drager til kamppladsen for at deltage i de evindelige slag, der til indbyggernes store fryd raser i Varda. En uge som ork har åbnet Mette Sams’ øjne for, hvad fritidspædagogikken kan. Hun har i Varda oplevet, at børnene var ufatteligt samarbejdsvillige, fordi de havde det sjovt og var motiverede. Den oplevelse skal også finde vej til klasselokalet.

»Vi har jo nogle ting, vi skal opnå i skolen, men man kan måske lige tage en lidt lettere vinkel på det og bruge lidt tid på at lege det ind – i stedet for hele tiden at tænke på de resultater, du skal opnå,« siger Mette Sams.



Skoleleder er med. Men Varda er også et truet rige, påpeger Annette Ladefoged Schiønning. »Det her kan lade sig gøre, ikke på grund af skolereformen, men på trods af reformen,« siger hun.

For de lange skoledage bremser, hvor meget børnene kan nå i SFO’en. Men heldigvis har Viby Skole en skoleleder, der er helt med på, at fritidspædagogikken også har sine styrker. Derfor har han givet børnene fri fra den almindelige undervisning allerede kl. 12. Men skoleleder Henrik Kallestrup mener ikke, at skolereformen står i vejen for livet i Varda. Og han har heller ikke givet børnene helt fri kl. 12, understreger han.

»Undervisningen er ikke kortet af. Børnene er bare her i Varda. Det er en del af en varieret skoledag. Det virker, som om man har fri, men alligevel er der rigtig meget læring i det. Det er helt vildt godt,« siger Henrik Kallestrup.

Faktisk synes han, det er så godt, at han selv er med i spillet. Skolelederen har i dag været en af de frygtede skyggekrigere, der spreder død og rædsel i Varda.



Lykkelig slutning. I Varda lykkes det forenede kræfter at få befriet orkprinsesse Valdis Agyronata fra fangenskabet hos skyggekrigerne. Brudgommen bliver til gengæld forgiftet, men heldigvis kan elversten gøre ham rask igen, så han er klar til brylluppet. Samtidig bliver den onde grev Ragnerok fanget, men elverstenene virker også på ham. Så den onde greve bliver god, orkprinsessen får sin ork, og de lever (forhåbentlig, som Valdis siger) lykkeligt til deres dages ende – og så er der is til alle.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.