TEMA: PÅ OVERENSKOMSTJAGT. Tilfreds privatskoleleder. Overenskomst gør hverdagen meget lettere
TEMA: PÅ OVERENSKOMSTJAGT. Tilfreds privatskoleleder. Overenskomst gør hverdagen meget lettere
Det er en fordom, at en overenskomst er besværlig. Det mener Kenneth Oksborg, som er skoleder på Tybjerg Privatskole i Næstved Kommune.
Skolen åbnede i 2011, og efter tre år valgte man at indgå en overenskomst med BUPL, selvom der kun er tre uddannede pædagoger.
»I starten byggede konceptet på individuelle aftaler, og det var folk tilfredse med, men da jeg kom til i februar 2013, var hvedebrødsdagene ved at være forbi. Det var blevet hverdag, og der var også kommet nye medarbejdere, som ikke havde den der med, at det er ’vores skole’,« siger Kenneth Oksborg.
Som noget af det første modtog han en rapport fra pædagogerne med forslag til forbedringer. De syntes for eksempel, det var besværligt, at man ikke automatisk fik tillæg for at deltage i undervisningen, men skulle aftale det hver gang.
Som lærer er du via lovgivningen sikret en overenskomst, uanset om du er ansat på en kommunal folkeskole eller en privatskole.
Samme ret har pædagoger ikke, selvom de fleste skolepædagoger er med i undervisningen. Men Kenneth Oksborg valgte at indgå en aftale frivilligt, fordi han fandt ud af, at hverdagen var mere besværlig uden overenskomst.
»Der var for meget, der skulle aftales fra gang til gang. På et tidspunkt valgte jeg så at tage kontakt til BUPL, og allerede på første møde lærte jeg, at jeg ikke ville få en modstander, men en samarbejdspartner,« siger han.
Medarbejdertal fordoblet. På en hylde på Kenneth Oksborgs kontor står der en masse frøer. Små og store figurer mellem hinanden, og der kommer løbende nye til.
»Vores motto er ’fra frø til frugt’, og det skal jo symbolisere barnet, der udvikler sig fra en lille spire til en stor, flot frugt. Vi valgte en frø på et æble som vores logo, og nu kan børnene finde på at komme med nye figurer, de har fundet i ferien,« forklarer Kenneth Oksborg.
Vi er med andre ord i lilleskoleland, hvor forholdet til lokalsamfundet betyder alt, og hvor der dukker 200 forældre op til en arbejdsweekend. I 2010 besluttede kommunen, at der ikke længere var råd til en folkeskole i Tybjerg, og straks tog en gruppe forældre initiativ til at købe skolen og drive den videre i privat regi.
I år har Tybjerg Privatskole indskrevet 155 børn, og antallet er stigende. Eleverne kommer fra et stadigt større område af Sydsjælland, og siden 2011 er det samlede medarbejderantal fordoblet.
»Vi er gået fra 10-12 medarbejdere til over 20, og i SFO’en har de brug for en leder, der er tæt på i hverdagen. Så jeg kunne godt se fordelen i overenskomstens krav om, at der skal være en pædagogisk afdelingseder,« siger Kenneth Oksborg.
BUPL er sparringspartner. Børnene i indskolingen har fået lidt længere frikvarter, så Børn&Unges fotograf kan tage nogle billeder. Og det har de ikke noget imod, når jorden er dækket af sne, og skolen har egen kælkebakke i baghaven.
Joan Flak står og betragter de legende børn og ligner også en, der har fundet sit rette element. Hun blev ansat i sommeren 2014 som pædagogisk afdelingsleder og som en direkte følge af den nye overenskomst mellem Tybjerg Privatskole og BUPL. Indtil da havde der været en skoleleder og en souschef, for det siger loven, men ingen leder til at vise den pædagogiske retning i skolefritidsordningen.
»Hvis der ikke er en leder af SFO’en, er der heller ingen ledelsesstil. Man havde lidt den tankegang, at ’fagforeningen kommer og tager noget’, men en overenskomst er ikke så afgrænsende, som mange tror. Ja, der er regler, men det giver tryghed både for ledelse og personale, at de har noget i baghånden,« siger Joan Flak.
Der er tre uddannede medarbejdere i Tybjergs skolefritidsordning inklusive Joan Flak selv og dermed ingen tillidsrepræsentant.
»Derfor fungerer Søren Andersen i BUPL som vores eksterne konsulent. Det er ham, jeg sparrer med, om for eksempel lønaftaler og aktivitetsplaner,« siger hun.
En klar fordel. Tybjerg Privatskole er omfattet af den overenskomst, BUPL har indgået med Dansk Friskoleforening. Derigennem er Kenneth Oksborg med i et lokalt ledernetværk, hvor der ofte bliver snakket om løn- og aftaleforhold.
»Nogle kan ikke forstå, at jeg kunne finde på at indgå en overenskomst. Det er den der lilleskoletankegang – man skal ikke tælle timer, og hvorfor skal en pædagog have tillæg for at tage børnehaveklassen? Jeg har også hørt det argument, at det er for dyrt, fordi der skal ansættes en pædagogisk leder til en højere løn. Men alt i alt har aftalen været en klar fordel for os,« siger han.
Som nabo til Tybjerg Privatskole ligger en kommunal børnehave. Også den er truet af lukning, og i så fald vil skolen overveje at udvide forretningen.
»Det vil være oplagt, at vi overtager børnehaven, hvis kommunen lukker den. Og sker det, skal den også have en overenskomst,« fastslår Kenneth Oksborg.
Efterskrift
I denne reportage fra Tybjerg Privatskole står, at skolen var nabo til en kommunal børnehave, som var truet af lukning. Nabobørnehaven hedder Skattekisten og var ganske vist i farezonen, da Næstved Kommune i 2015 skulle lukke eller sammenlægge fem daginstitutioner på grund af faldende børnetal. Men Skattekisten kom ikke iblandt, og her og nu er der ingen planer om at nedlægge hverken den eller andre kommunale institutioner.