Stadig for få mænd i daginstitutioner

Antallet af mandelige pædagoger er næsten ikke vokset på ni år. Det vil BUPL og børneministeren ændre på med flere kampagner.

Kun 1 ud af 15 pædagoger er mænd. I 2008 var 6,1 procent af alle pædagoger mænd. I dag er det steget til 6,5 procent. Så stigningen er til at overse, og det er på trods af flere kampagner fra forskellige ministre på børneområdet.

Nu sætter BUPL fokus på, hvor vigtige mænd er for børn. I en video fortæller to mandlige pædagoger om deres arbejde og om, hvorfor de er vigtige for børns udvikling.

Elisa Bergmann, formand for BUPL, siger til TV2 Nyhederne, at børn også har brug for mænd at spejle sig i, og at der derfor er brug for at kunne tiltrække mange flere af dem til pædagogfaget.

»Vi har brug for, at både mænd og kvinder kan være omsorgsgivere for de mindste børn,« siger hun blandt andet.

I TV2's indslag fortæller børn, at de er glade for deres mandlige pædagoger. Som en dreng siger: ’Han er bare bedre end en dame’.

At være mand i en daginstitution er imidlertid ikke altid helt nemt. Mange mandlige pædagoger mødes af særregler for deres adfærd sammen med børnene af frygt for, at de kan blive mistænkt for pædofili.

Netop denne bagside af at være mand i tæt relation med børn viser en anden video, hvor pædagog og far Rasmus Lind synger til sin søn, at han desværre ikke kan tage ham på skødet og kysse ham, fordi han kan blive mistænkt for at være pædofil.

Også den video er blevet et hit på Facebook.

Fra 30. oktober sætter børneminister Ellen Trane Nørby (V) ind med en kampagne for at få flere mænd til daginstitutionerne. Hun siger, at der skal gøres op med mistænkeliggørelsen af mandlige pædagoger, for det er med til at skræmme dem væk. Og at hun ikke har tænkt sig at give op, selvom mange ministre før hende ikke har haft held med at tiltrække flere mænd til pædagogfaget.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.