Slut med bålmad

Børnehave på Fyn må ikke længere lave mad til børnene. Selvom det seneste køkken i institutionen er splinternyt, lever det ikke op til myndighedernes krav

Hvert eneste barn i Kærnehusets børnehave har sin egen mappe med billeder fra livet på institutionen. I én af dem kan man se billeder fra i sommer, da børn og voksne stegte kyllinger i en jordovn: Kyllingerne ligger i stegeposer og stanniol på store glødende strandsten, mens en af de voksne er ved at dække dem til med skræppeblade og jord.

I en anden bog er der billeder fra dengang, børnehaven fik besøg af fiskehandleren. Han medbragte fiskene levende i baljer med vand, før han tilberedte dem til børnenes frokost.

Den slags projekter er det slut med nu. Myndighederne har lukket alle fem køkkener i Kærnehuset, der huser 160 børn fra tre til ti år. Også det nyeste, der blev lavet i sommer, og som institutionen har sparet op til i flere år.

»Det betyder meget, at børnene får mulighed for at stå med hænderne i blomkålene og lærer at skære med en skarp kniv. Det er ikke alle familier, der tager sig tid til det. Vores madprojekter har i høj grad været et pædagogisk tiltag,« fortæller souschef Majbritt Carlsen. Ligesom så mange andre institutioner har Kærnehuset gjort mere og mere ud af madlavningen i de senere år - blandt andet belært af offentlige kampagner, der har slået på, at børn skal have mindst ét godt måltid mad hver dag.



Alle køkkener lukket. På den måde blev madlavningen en vigtig del af institutionens hverdag.

Indtil en dag i september, hvor institutionen fik besøg af en tilsynsførende fra Fødevaredirektoratet. Hun lukkede alle fem køkkener - ikke på grund af hygiejnen, men fordi de ikke er godkendte. Køkkener skal godkendes af myndighederne, hvis der regelmæssigt bliver lavet mad i dem til mere end 12 personer. Og der stilles højere krav til godkendte køkkener end til almindelige husholdningskøkkener.

»Vi kendte ikke noget til de regler, og det tror jeg, der er mange, der ikke gør. Jeg kender da til to helt nybyggede institutioner, hvis køkkener heller ikke lever op til reglerne,« siger Majbritt Carlsen, der føler, at det er uretfærdigt, at netop Kærnehuset skal stå for skud.

»Vi har altid været meget omhyggelige med hygiejnen her. Der er heller aldrig nogen, der er blevet syge.«

Souschefen mener samtidig, at reglerne er for stramme.

»Jeg kan godt forstå, at der skal være nogle regler. Selvfølgelig skal der passes på vores børn, men jeg mener, det er overdrevet, når det for eksempel kræves, at lofterne skal være "vaskbare".«

Hvis Kærnehusets køkkener skal godkendes, kræver det blandt andet nye opvaskemaskiner.

Ifølge reglerne skal opvaskemaskiner i godkendte køkkener kunne vaske op ved 80 grader, hvilket almindelige opvaskemaskiner ikke kan.



Pandekagespader sendt retur. »Vi har fået et tilbud på det, og alene fem nye opvaskemaskiner vil koste mere end 100.000 kroner. Derudover skal vi måske have nye bordplader, væggene og lofter skal være vaskbare, og vi skal måske også have nye køleskabe.«

»Vi har ingen muligheder for at finde den slags beløb på vores budget,« siger Majbritt Carlsen.

Hun håber derfor, at de mange utilfredse forældre vil have held med at presse kommunen til at betale for de ændringer, der kræves.

Indtil videre nøjes pædagogerne med at bage et brød og at tilbyde børnene frugt og grønt.

Pandekagespaderne, der var bestilt til endnu et projekt ved bålet, er sendt retur til fabrikanten.



Krav til et godkendt køkken:

1. Køkkenet skal afgrænses i forhold til omgivelserne.

2. Indretningen skal tage hensyn til hygiejne.

3. Køkkenet skal have en størrelse, så der er separat bordplads til rå-, færdigvarer og opvask.

4. Inventaret skal være af materialer, der er nemme at renholde.

5. Der skal være flere vaske: Én til håndvask, én til fødevarer og én til opvask. En dobbeltvask kan eventuelt erstatte to vaske.

6. Der skal være udsugning eller ventilation.

7. Daglig rengøring og desinficering er et krav. Opvaskemaskinen skal kunne vaske på 80 grader.

8. Der skal herske en høj grad af personlig renlighed omkring madlavningen.

9. Alt fastansat personale, der tilbereder mad, skal have en godkendt uddannelse, for eksempel hygiejneuddannelsen.



Kilde: "Om madlavning i små institutionskøkkener", gratis pjece fra Fødevaredirektoratet. Tlf. 3395 6000. Findes også på hjemmesiden http://www.foedevaredirektoratet.dk under "publikationer".



Børnehaven må gerne

- Tage hjem til en familie med børnene og spise dér.

- Tilbyde mælk og smør-selv-dage, selvom køkkenet ikke er godkendt.



Børnehaven må ikke

- Give børnene mad, der er lavet uden for institutionen (for eksempel af et forældrepar).

- Regelmæssigt tilberede varm mad til børnene, hvis køkkenet ikke er godkendt.



Læs også artiklen: Institutioner kender ikke krav til køkkener

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.