Seniorordninger; Ikke nok at være rar ved de ældre

Flere kommuner i landet har en seniorpolitik, der giver pædagoger ret til at gå ned i tid, når de når en vis alder. Ballerup og Århus Kommuner prøver på den måde at holde længere tid på de ansatte

Mere ferie eller kortere arbejdstid. Når århusianske pædagoger fylder 55 år har de mulighed for at få mere fritid, uden de bliver trukket særlig meget i løn.

Århus er en af de få kommuner i landet med en generel seniorpolitik. I Århus behøver pædagogerne hverken have dårlig ryg eller nerver for at få et lidt mindre krævende arbejdsliv de sidste år, inden de skal på efterløn eller pension.

Aftalen om seniorpolitik blev indgået mellem kommunen og BUPL for over 10 år siden, og den gælder for pædagoger i daginstitutioner, klubber og SFO'er. Pengene er taget fra den samlede lønpulje.

"Vi vil gerne fastholde medarbejderne til de er 65 år, og så er der ingen tvivl om, at der skal penge til. Det er ikke nok at være rar ved de ældre medarbejdere," siger kontorchef i Børn- og unge-afdelingen, Laurids Thesbjerg.

Medarbejderne kan vælge mellem at gå syv timer ned om ugen eller få en uges ekstra ferie om året. Kommunen vil betale halvdelen af lønnedgangen og bevare den fulde pensionsindbetaling, mens den ekstra ferie er med fuld løn. I øjeblikket vælger 210 pædagoger at holde ekstra feriedage og 110 er på nedsat tid.

"Flere af de pædagoger, vi snakker med, siger at seniorordningerne får dem til at blive længere tid på arbejdsmarkedet," siger formand for BUPL Århus Kommune, Henning Truelsegaard.

Han mener, det er klogt at prioritere de ældste medarbejdere, men han mener ikke, det burde betyde mindre lønstigninger for de andre pædagoger i kommunen.

"Kommunen burde finansiere seniorordningerne, det er jo dem, som nedslider pædagogerne," siger formanden.

"Det er en stor lettelse at gå ned i tid, fordi der er så højt arbejdstempo på grund af nedskæringer. I virkeligheden ville den bedste seniorpolitik være at hæve normeringerne," siger Henning Truelsegaard.

I Århus har de også en retræteordning. Den giver ledere og souschefer mulighed for at tage et skridt ned i hierarkiet og blive almindelig pædagog de sidste år af arbejdslivet mod en mindre nedtrapning i lønnen. I alt bliver der brugt ca. 3,3 millioner kr. om året på seniorordninger til pædagoger i kommunen.



En aktiv seniorpolitik. Omkring 50 pædagoger i kommunen er på en seniorordning, hvor de går ned i tid og ned i løn, men bevarer deres pensionsordning.

"Mange synes, det er hårdt at være pædagog i 37 timer om ugen, og hvis det ikke kan lade sig gøre for dem at gå ned i tid, må de lave noget andet," siger kontorchef i løn og personaleafdelingen Hanne Nygaard.

Det lykkes for Ballerup Kommune at fastholde flere af pædagogerne til efter de fylder 60 år, men for flere er det alene et spørgsmål om at fastholde dem, frem til de skal på efterløn.

"Intentionen er at fastholde dem, til de er over 60 år, men det er svært," siger Hanne Nygaard.

Nogle af pædagogerne er syge, fordi de er nedslidte, og i stedet for at fyre dem tilbyder Ballerup Kommune dem en seniorordning.

En del ledere kommer på en seniorordning. De ønsker at komme tilbage og arbejde med børn, fordi lederjobbet er blevet for hårdt for dem på grund af mange forandringer. Der er kommet Ny Løn, mange nye it-løsninger, decentralisering og meget andet administrativt, som de ikke orker mere.

Hanne Nygaard siger, at det for Ballerup Kommune er vigtigt, at seniorpolitikken er til for at fastholde medarbejderne på arbejdsmarkedet.

"Det skal ikke være en afviklingspolitik," siger Hanne Nygaard.



Læs også temaet om seniorordninger, der blev bragt i Børn&Unge nummer 17. Kan hentes på www.boernogunge.dk.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.