Samling på historien

Dansk Pædagogisk Historisk Forening har åbnet museal samling af legetøj, materialer, bøger og tidsskrifter. Visionen er et egentligt museum

Skolelærerne har et faghistorisk museum. Sygeplejerskerne har også et. Pædagogerne har ikke noget, men vil meget gerne have det. Et vigtigt skridt mod det attråede mål, som er etablering af et selvstændigt og gerne landsdækkende faghistorisk museum, blev taget tirsdag i sidste uge.

Efter et årelangt arbejde med at bestemme, sortere, restaurere og registrere det indsamlede materiale kunne Dansk Pædagogisk Historisk Forening mandag i sidste uge foretage den officielle åbning af en samling af legetøj, materialer, bøger og tidsskrifter.

Til stede i de trange og i dagens anledning tæt pakkede kælderlokaler på Bjelkes Alle 7 A på Ydre Nørrebro i København, hvor samlingen har til huse, var blandt andre BUPL's forbundsformand, Birgit Elgaard. Inden hun klippede snoren over ind til herlighederne, konstaterede hun:

"Vi har et fag med en historie, som vi er stolte af og gerne vil vise frem for en bredere offentlighed. Og som i en tid, hvor daginstitutionerne er i gang med at indføre læreplaner, kan hjælpe os med at holde fast i, at daginstitutioner ikke er eller skal være skoler, men har selvstændig værdi som rum for børnenes udvikling og dannelse gennem leg og læring."

Da klapsalverne havde lagt sig, sagde hun om betydningen af samlingens åbning:

"Vi i BUPL ser det som et skridt på vejen mod et egentligt historisk museum, og jeg ved, at bestyrelsen for Dansk Pædagogisk Historisk Forening deler den vision. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at tilsige projektet vor støtte. BUPL vil ikke selv drive museum, men gerne yde økonomisk, moralsk og praktisk assistance i et tæt og forpligtende samarbejde."



Kendte bidragydere. Dansk Pædagogisk Historisk Forening blev på privat initiativ og under mottoet "Du skal kende din fortid for at forstå din nutid og forme din fremtid" oprettet april 1988. Formålet var dengang som nu at indsamle, registrere, bearbejde og formidle kildemateriale af betydning for dansk pædagogisk historie, sådan som den kommer til udtryk i børneinstitutioner.

Siden 1999 har foreningen modtaget økonomisk støtte fra BUPL, hvad der skabte grundlag for, at den kunne få egne lokaler og for alvor gå i gang med at opbygge en egentlig samling.

Arbejdet er udført af frivillige, for de flestes vedkommende stadig erhvervsaktive pædagoger og seminarielærere. På nuværende tidspunkt er cirka 2/3 af de materialer, som er modtaget fra institutioner og andre givere, registreret. Nyt materiale kommer hele tiden til, så ambitionen er kunne få råd til at lønne professionel arbejdskraft og finde nogle bedre egnede lokaler.

Af den registratur, som gør det muligt at orientere sig i den nyåbnede samling, fremgår, at hovedleverandørerne er Jens og Kirsten Sigsgaard samt Ester Pallesen, tre af koryfæerne fra den berømmede danske børnehavetradition. Desuden er der bidrag fra en række institutioner fra især det storkøbenhavnske område.

Adgang til samlingen forudsætter aftale med enten Ulla Fischer (3311 6623), Ole Schultze Henriksen (4753 0047), Karen-Lise Lohmann (3583 1332) eller Drude Helweg (3965 3764), som ønsker om medlemskab også rettes til. Prisen er 125 kroner om året for enkeltpersoner og 200 kroner for institutioner.



Faghistorik. De største og kendteste faghistoriske museer i Danmark er Dansk Skolemuseum og Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Førstnævnte er stiftet i oktober 1995 af Danmarks Lærerforening, Lærerstandes Brandforsikring og Undervisningsministeriet. Museet, der bor Rådhusstræde 6 i København, fortæller om uddannelsens historie i Danmark fra middelalderen til i dag.

Dansk Sygeplejehistorisk Museum, åbnet august 1999, er en selvejende fond, der ledes af en bestyrelse med repræsentanter fra blandt andre Dansk Sygeplejeråd, Pensionskassen for Sygeplejersker og Forsikringsselskabet Bauta. Museet er hjemmehørende i to pavilloner i tilknytning til Hotel Koldingfjord, tidligere Julemærkesanatorium for tuberkuloseramte børn.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.