Praler med mindre støj

I Horsens har man dæmpet støjniveauet i kommunens daginstitutioner og gjort mere, end loven byder. "Pral," siger den arbejdsmiljøansvarlige i BUPL Vejle Amt. Han mener, Horsens gør, hvad der bør forventes af en

I Horsens Kommune har Børn- og Ungeforvaltningen over fire år fået en ekstrabevilling fra kommunen på 940.000 kroner til i samarbejde med Teknisk Forvaltning at forbedre daginstitutionernes bygninger. Udgangspunktet for den flotte bevilling var en erkendelse af store problemer med støj i kommunens især ældre fritidsklubber, SFO'er, børnehaver og vuggestuer. PMF og BUPL's støjundersøgelse og Arbejdstilsynets emneindsatser har dokumenteret støjproblemer i kommunens daginstitutioner, og på baggrund af daginstitutionernes arbejdspladsvurderinger, der også viste støjproblemer, undersøgte kommunen i 2000 selv problemets omfang. Sikkerhedsleder i Børn- og Ungeforvaltningen Frede Mouridsen fortæller, at man siden har arbejdet målrettet på at forbedre støjniveauet i daginstitutionerne.

"Det er i dag institutionernes opgave at sætte filtdupper under stolene og lægge dug på bordene eller skumgummi i legetøjskasser, mens kommunen betaler udbedringen af bygningerne," siger han.



Efterklang. I 25 ældre daginstitutioner har kommunen opsat lydabsorberende plader i loftet samt sat plader, der ligner opslagstavler, på væggene. I de rum, hvor det var nødvendigt, har man skiftet hele loftet.

Særligt i fokus i Horsens er Bygningsreglementets regel om efterklangstid, og en pressemeddelelse fra kommunen fremhæver, at man har nedsat den maksimale efterklangstid til 0,5 sekunder, mens loven er overholdt ved 0,6 sekunder.

"I dag er efterklangstiden i de ombyggede 25 daginstitutioner ikke bare blevet lovlig. Bygningernes efterklangstid er helt nede på 0,4 sekunder," siger en stolt Frede Mouritsen.

Frede Mouridsen mener, der er kommet ro i daginstitutionerne i Horsens.

"Tilbagemeldingerne fra pædagogerne er, at der ikke længere er så meget larm på deres arbejdsplads. De støjdæmpende foranstaltninger har desuden en afsmittende positiv effekt på børnene," siger han.



Pral. Men I BUPL er man ikke imponeret. Arbejdsmiljøansvarlig i BUPL Vejle Amt Michael Rosenberg kalder pressemeddelsen for pral. Han mener ikke, at Horsens Kommune gør mere, end man kunne forvente.

"Horsens Kommune skal ikke profilere sig på, at de blot forsøger at lovligøre deres arbejdspladser. Som jeg ser det, er kommunen bare for en del institutioners vedkommende holdt op med at køre over for "rødt lys". Den lovgivning, de er begyndt at efterleve, har altså eksisteret i mange år," siger han.

BUPL får meldinger om pædagoger landet over, som får tinnitus, eller om institutioner med et dårligt fysisk og psykisk arbejdsmiljø på grund af støj, og næstformand i BUPL Lis Pedersen er glad for initiativerne i Horsens, men mener, at der skal større ændringer til.

"Trods lydabsorberende plader, voksduge, dupper under stolene med mere er der fortsat problemer. Det er i mange tilfælde grundet i for mange børn på for få kvadratmeter, samt at bygningerne ikke er egnede til institutioner," siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.