PLS-regnskab: Minus 1 million

Et kæmpe underskud var resultatet, da Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS) holdt årsmøde. Hovedbestyrelsens forslag om at satse offensivt for at skaffe nye medlemmer blev nedstemt

110 pædagogstuderende, som var samlet til årsmøde på CVU Jelling sidste weekend, måtte godkende et regnskab med et stort underskud på en million kroner. Det svarer til, at PLS skulle bruge 10 procent af årsbudgettet, hvis underskuddet skulle fjernes på én gang. Sådan kommer det dog næppe til at gå, oplyser PLS’ formand, Søren Ekstrand.

»Resten af 2003 vil vi fortsætte som hidtil og være meget opmærksomme på at holde udgifterne nede. Og så må hovedbestyrelsen se på næste års budget igen, så vi kan indrette os på at få underskuddet ned. Det er ikke realistisk, at det hele kan klares i 2004, så vi kommer nok også til at arbejde med et underskud i 2005,« forklarer han til Børn&Unge.

Forud for årsmødet havde PLS’ ledelse kalkuleret med et underskud på 580.000 kroner. At hullet i kassen viste sig at være næsten dobbelt så stort, skyldes ifølge Søren Ekstrand to ting:

»For det første har vi ikke været opmærksomme på, at vi skulle betale den såkaldte lønsumsafgift til staten. Vi har lige ændret vores lønsystem. Tidligere lå det under SL, nu ligger det i BUPL. Hos SL havde vi en ordning, som betød, at der hver måned blev lagt penge til side at betale afgiften med ved årets udgang. Hos BUPL var vi ikke opmærksomme på at få sådan en ordning, og derfor har vi fået et smæk,« forklarer formanden.

En anden hovedårsag til det store underskud er it-investeringer.

»Vi havde regnet med, at vi kunne bogføre vores it-investeringer under næste års budget, men revisoren gjorde os opmærksom på, at det hele skulle bogføres i år,« oplyser Søren Ekstrand.



Offensiv satsning nedstemt. Forud for årsmødet havde Hovedbestyrelsen planlagt, at de økonomiske problemer skulle løses gennem en offensiv satsning. Planen var at frikøbe en ekstra politiker som kunne skabe aktiviteter og gøre PLS synlig for de cirka 6.500 pædagogstuderende, som ikke er medlemmer. Men forslaget blev nedstemt.

»Stemningen var ikke for at opruste. I stedet blev det besluttet, at vi skal forsøge at spare os ud af problemerne,« siger Søren Ekstrand.

Han tilføjer, at Hovedbestyrelsen tager de delegeredes beslutninger til efterretning.

»Jeg håber nu, at diskussionen om vores økonomi vil betyde, at vores folk lokalt er meget opmærksomme på at skaffe nye medlemmer,« siger han.

Cirka 11.500 af landets omkring 18.000 pædagogstuderende er i dag medlemmer af PLS. Med det medlemstal kan budgettet på 10 millioner kroner hænge sammen for i år. Men økonomien giver ikke plads til at betale af på gælden på denne side af nytår, oplyser Søren Ekstrand.



Strammere regler for nye. Selvom PLS i øjeblikket har hårdt brug for nye medlemmer, besluttede de delegerede på årsmødet at stramme reglerne for medlemskab. Stramningerne betyder blandt andet, at personer, der optages eller genoptages som betalende medlemmer, ikke har ret til juridisk bistand, før de har været medlemmer i en måned.

"Årsagen til stramningen skal søges i, at det desværre er konstateret, at der er studerende, der først melder sig ind i PLS når de står på tærsklen til problemer. Hvis denne tendens breder sig, kan det på lidt længere sigt betyde, at vi ikke kan opretholde et beredskab, som PLS, har i dag. Det er ligeledes et signal til nuværende medlemmer om, at deres medlemskab ikke understøtter den gruppe af studerende, der ikke ønsker at bidrage til fællesskabet", hedder det i referatet fra årsmødet.



PLS’ ledelse efter årsmødet. Den daglige ledelse kommer fortsat til at bestå af formand Søren Ekstrand, kasserer Thomas Svendsen og faglig sekretær Anne Christensen.

Desuden er der valgt syv ordinære forretningsudvalgsmedlemmer: Brian Pedersen, Hjørring, (genvalgt), Christian Danekilde, Hillerød, (genvalgt), Didde Hansen, Hjørring, (genvalgt), Helle Bjerregaard, Københavns PædagogSeminarium,

Jakob Neerbek, Københavns PædagogSeminarium, Khaled Mustapha og Søren Thaysen, Peter Sabroe.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.