Penge til et åndehul

Så kom der penge på bordet til projekt "Åndehullet" i Utterslev Kirkes Børnegård på Bispebjerg. Socialministeren har lovet, at institutionen og Københavns Kommune kan få de penge, det koster at sætte projektet for børn fra belastede familier i gang.

Ud af en pulje på 65 millioner kroner til at gøre noget ved den negative sociale arv, som Socialministeriet har afsat i år, har socialminister Henriette Kjær nu skrevet Utterslev Kirkes Børnegård og Københavns Kommune på nogle af dem. Pengene skal gå til at få gang i "Åndehullet", et projekt der skal tage sig af de belastede og udsatte familier og deres børn, dels ved rådgivning og dels ved et aflastningssted - alt sammen med base i institutionen. I sidste uge fortalte Børn&Unge om socialministerens besøg i institutionen, hvor hun kaldte projektet for en genial idé. Hvad socialminister Henriette Kjær ikke ville love på mødet i institutionen, har hun nu lovet i et interview med Børn&Unge:

»Når institutionen og kommunen er parate, så har vi pengene, de skal bare søge. Nogle af de penge, vi har afsat til at gøre noget ved den negative sociale arv, er det oplagt at bruge på at sætte det her gode projekt i søen. Også fordi det på mødet i institutionen lød til, at Københavns Kommune vil gå ind i det. Det er jo meningen, at det skal forankres i kommunens regi, for de kan nok ikke få penge af os længere end i tre år. Vi kan støtte i en afprøvningsperiode, men vi skal ikke være driftsherre. På længere sigt må Københavns Kommune gå ind og overtage,« siger hun.

I Utterslev Kirkes Børnegård er de begejstrede ved tanken om, at deres projekt nu kan blive en realitet. Leder Margot Clemmensen kalder ministerens udtalelser for meget flotte toner.

»Nu begynder melodien at lyde godt. Vi vil straks tage fat i kommunen og få søgt om de penge, så vi kan komme i gang. Vi er meget opsatte på at få det her etableret. Vi er helt parate,« siger hun.



Ingen benspænd. Henriette Kjær tror, at projektet vil komme i gang. Og hun håber, at det bliver en så stor succes, at andre kommuner efterfølgende vil lave lignende åndehuller for de børn, som både kommuner og amter i dag bruger masser af penge på at sende i familiepleje og på døgninstitution.

»De må have en interesse i at have med de børn at gøre i stedet for, at de altid ryger ud af kommunens hænder og over i amts-regi så snart, der er problemer,« siger hun.

Socialministeren er godt klar over, at amterne, som jo tager sig af børn fra belastede familier, når de er fjernet hjemmefra, ikke vil være begejstret for, at behandlingen overgår til kommunerne.

»Men de skal nu ikke spænde ben for den slags initiativer. Den her sag om at gøre noget ved negativ social arv har så stor politisk opbakning i Folketinget, at det får de ikke held med,« siger hun.

Det har ellers været en af Margot Clemmensens bekymringer, at der ville opstå et slagsmål mellem Københavns Kommune og amterne, så de det ville sætte en stopper for etableringen af "Åndehullet".

»Men ministerens udtalelser gør os meget mere optimistiske, og det må kommunen da også blive,« siger hun.

Noget af det første, institutionen skal i gang med, når pengene er søgt, er at opkvalificere de medarbejdere, som skal arbejde i "Åndehullet".

»De skal nu på kursus i familierådgivning, og så vil vi også bruge tiden på at få et tættere samarbejde med børnefamilie-teamet på det lokale socialkontor. Det bliver meget spændende for os, og vi glæder os over, at ministeren også kan se, at en tidlig forebyggende indsats i daginstitutionen kan være til gavn for både børnene og deres forældre,« siger hun.



Et genialt åndehul

l Projektet kaldet "Åndehullet" indebærer både en helhedsorienteret rådgivning til forældre med udgangspunkt i institutionen og et aflastningstilbud til børnene.

l Åndehullet skal etableres uden for åbningstiden og give børn fra problemfamilier et pusterum fra en hverdag sammen med forældre, der af en eller anden grund ikke kan klare forældrerollen.

l Fordelen er, at både børn og forældre kender de pædagoger, som tager sig af børnene i Åndehullet, og som giver dem råd og vejledning i, hvordan problemerne eventuelt kan løses.

l Forventningen er, at man ved en sådan indsats kan afværge anbringelse uden for hjemmet.

Socialminister Henriette Kjær kaldte ideen genial, da hun i forrige uge besøgte Utterslev Kirkes Børngård for at høre om projektet. Socialministeren siger om "Åndehullet", som hun nu lover kan få penge fra en pulje, der understøtter arbejdet for at gøre noget ved den negative sociale arv:

»Det gode ved projektet er, at det er tværfagligt, og at daginstitutionerne åbner op for sådan et samarbejde. Det er spændende, at man vil forsøge at få forvaltningen ned i daginstitutionen. Og så er det en styrke i forhold til børnene, at de kan blive i kendte og trygge rammer i stedet for at blive anbragt og dermed gjort til anderledes børn.«

Læs også artikel i Børn&Unge nr. 46/2002 om projektet og om ministerens besøg i nr. 9/2003.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.