Pædagoger får ny verdensformand

Sydafrikansk apartheid-bekæmper afløser amerikaner som formand for

29 millioner lærere og pædagoger i 161 lande, blandt dem godt 50.000 danske BUPL’ere, får i næste uge ny verdensformand. Han hedder Thulas Nxesi og kommer fra Sydafrika, hvor han er en karismatisk generalsekretær i South African Democratic Teachers Union (SADTU). Da han er eneste kandidat, ligger det fast, at det bliver ham, der overtager præsidentposten i Education International (EI) efter amerikaneren Mary Futrell. Hun er ved enden af sin tredje tre-årige valgperiode og kan efter vedtægterne for EI derfor ikke genvælges, når 1400 delegerede, observatører og gæster i næste uge mødes til EI-kongres i Porto Alegre i det sydlige Brasilien.

Mens en EI-præsident højst kan få tre perioder, er der ikke lagt begrænsning ud for den magtfulde position som generalsekretær og daglig leder af EI’s hovedkvarter i Bruxelles. Hollænderen Fred van Leuwen har siddet på posten, siden EI blev dannet i 1993, og det er han sikker på at kunne fortsætte med, fordi der på den forestående kongres ikke er nogen modkandidat til ham.



En kapacitet. Morten Brynskov, der er fungerende sekretariatschef på BUPL’s forbundskontor, har et godt indtryk af den kommende EI-formand.

»Jeg har truffet Thulas Nxesi et par gange under besøg i Sydafrika, og det var åbenbart for mig, at her var en mand med stor personlig kapacitet. Han kommer desuden fra den klart stærkeste lærerorganisation i Afrika, en organisation, som tillige spillede en betydningsfuld og meget respekteret rolle i kampen mod apartheid. Thulas Nxesi kan sikkert blive en glimrende EI-formand,« siger Morten Brynskov.

En sydafrikansk apartheid-modstander i stedet for en Ney York-amerikaner af liberal støbning som Mary Futrell. Gør det nogen politisk forskel?

»Amerikanerne, som står stærkt i EI, bakker valget af Nxesi op, så på den led er der ikke noget modsætningsforhold. Alligevel tror jeg, at der med Nxesi i formandsstolen vil ske forandringer hen mod et EI, der optræder mere aktivistisk og skærper kritikken af den liberalisering, som blandt andet Verdensbanken driver på med inden for uddannelsesvæsenenet,« vurderer Morten Brynskov.



Socialt gode eller en markedsvare. Liberaliseringen, som i tiltagende grad sætter sig igennem inden for uddannelsesvæsenet, er i øvrigt til diskussion på næste uges EI kongres. Ligesom den var det i 2001, da der blev holdt kongres i Jomtien, Thailand (egentlig var den henlagt til Nepal, men den blev flyttet af sikkerhedsmæssige grunde, efter at landets kronprins havde mejet det meste af sin familie ned med et maskingevær).

Dengang var budskabet, at markedsgørelse og kommercialisering er ødelæggende for et offentligt og tilgængeligt uddannelsesvæsen.

»Vi ønsker ikke at se vore skoler og institutioner åbnet for markedet, vi ønsker derimod, at de skal være åbne for alle børn,« fastslog Fred van Leuwen.

Hovedtemaet for kongressen i Porto Alegre lyder ”Uddannelse – vejen til globale fremskridt”. Hertil kommer tre undertemaer, nemlig ”Uddannelse – social service eller en vare”, ”Retten til at undervise – retten til at lære” samt ”Rekruttering og fastholdelse af kvalificerede undervisere”.



Katolikker i EI. EI er med sine 29 millioner medlemmer fra 315 medlemsorganisationer i 161 lande verdens største sammenslutning for lærer- og pædagogfagforeninger, og den tegner til at blive endnu større. Således er til behandling på den kommende kongres et forslag om optagelse af den katolske verdenslærerorganisation WCT (World Confederation of Teachers) i EI.

Den danske delegation til EI kongressen bliver på en snes medlemmer, hvoraf de seks kommer fra BUPL. Resten repræsenterer Danmarks Lærerforening, Gymnasieskolernes Lærerforening samt organisationerne for voksenundervisere samt lærere på de tekniske skoler.




Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.