OK 05; Overset detalje udløser lønhop

Når kommuner med forskelligt områdetillæg slår sig sammen, gælder højeste fællesnævner for alle

Conni Nielsen, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Sønderborg, glædede sig på forhånd til det møde, hun onsdag i denne uge (efter Børn&Unges deadline) skulle holde med sine TR-kolleger. Forventningen skyldtes en detalje i KTO-forliget, som hun formodede ikke ret mange af dem havde bemærket, og, hvis de havde, så - måske - ikke kendte konsekvensen af.

Hvordan modtagelsen har været, er i skrivende stund ikke til at sige, men Conni Nielsen gætter på noget i stil med "godt nok" og "det er da også værd at tage med".

Nok ikke noget ringe gæt, for det, Conni Nielsen havde at fortælle, var, at pædagogerne og klubfolkene i Sønderborg står til en ekstraordinær lønforhøjelse på i omegnen af 3.500 kroner om året. Det samme gør folkene i Sundeved, Augustenborg, Sydals, Gråsten og Broager. Årsagen er, at disse seks kommuner bliver trukket op i løn af Nordborg, den sidste af de syv kommuner, som 1. januar slår sig sammen til Ny Sønderborg Kommune.

Og hvorfor gør de så det? Fordi overenskomstforhandlerne har aftalt, at det ved sammenlægning af kommuner med forskelligt områdetillæg er kommunen med højeste tillæg, i dette tilfælde Nordborg, som er retningsgivende. 500 pædagoger og klubfolk i Sønderborg, Sundeved, Augustenborg, Sydals, Gråsten og Broager rykker på den konto fra tillægsområde 0 til tillægsområde I, hvor de 87 kolleger i Nordborg allerede befinder sig. At de gør det, skyldes, at man, da kommunerne i sin tid blev indplaceret i tillægsområder, vurderede, at leveomkostningerne i Nordborg var højere end i nabokommunerne. Sikkert, fordi der i Nordborg også dengang lå en ret stor industrivirksomhed, nemlig Danfoss.



Løn og jobsikkerhed. Pædagogerne i Ny Sønderborg Kommune er ikke ene om at kunne se frem til denne ekstraordinære lønforhøjelse. 41 kommuner er med i fusioner, hvori indgår en "lokomotiv-kommune" mage til Nordborg. Hvem det er, der er lokomotiv, og hvem det er, der bliver trukket, fremgår af fakta-boksen andetsteds på siden.

Aftalen om højeste fællesnævner, når det gælder områdetillæg, er bare et af elementerne i den del af KTO-forliget, som handler om de ansattes vilkår ved den forestående kommunalreform. Andre beskriver, hvad der sker, hvis medarbejdere overgår til en stilling med lavere charge, eller hvis lønnen for en given stilling sættes lavere i den nye storkommune end i den nuværende.

I førstnævnte tilfælde kan en eventuel nedtrapning af lønnen først påbegyndes 1. april 2008, hvorefter der som minimum skal gå tre år, før lønnen er bragt ned på det nye, lavere niveau. I tilfælde, hvor lønnen i den nye kommune sættes lavere end i dem gamle, fastfryses nuværende løn, indtil den er blevet indhentet af den almindelige lønudvikling.

Mens løngarantierne således er konkrete, lykkedes det ikke forhandlingssammenslutningen KTO at presse arbejdsgiverne til andet end hensigtserklæringer, da det kom til medarbejdernes jobsikkerhed. Ganske vist følger alle med opgaven over i de nye kommuner, men der er ingen garanti for, at alle også kan blive hængende. Kun henstilles der til, at kommunerne benytter sig af naturlig afgang, hvis der skal skæres i bemandingen.



Lokomotiv med vogne

De med fed skrift fremhævede kommuner trækker de efterfølgende med sig op til et højere områdetillæg:

Frederikshavn, Skagen og Sæby

Aalborg, Nibe, Hals og Sejlflod

Skanderborg, Hørning, Galten og Ry

Esbjerg, Ribe og Bramming

Nordborg, Sønderborg, Sundeved, Augustenborg, Sydals, Gråsten og Broager

Kalundborg, Bjergsted, Hvidebæk, Høng og Gørlev

Korsør, Slagelse, Hashøj og Skælskør

Frederikssund, Slangerup, Jægerspris og Skibby

Munkebo, Kerteminde og Langeskov

Årslev, Fåborg, Ringe, Ryslinge og Broby

Ullerslev, Nyborg og Ørbæk

Næstved, Holmegård, Fuglebjerg, Fladså og Suså

Frederiksværk og Hundested

Ledøje-Smørum, Ølstykke og Stenløse

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.