OK 05

Dobbelt så meget Ny Løn

Mange faggrupper i den kommunale verden har været og er utilfredse med Ny Løn. HK'erne og håndværkerne har aldrig hørt til dem. De har tværtimod ønsket sig mere af den. Og nu, da det er overladt faggrupperne selv at bestemme, hvilket omfang den decentrale løndannelse skal have, har de fået deres vilje.

Dagen før juleaften indgik HK Kommunal sammen med blandt andre en række fagforeninger for håndværkere et delforlig med arbejdsgivere, som med nogle mindre justeringer viderefører den hidtidige aftale om Ny Løn.

Samtidig hældes der mange flere midler ind i systemet. Helt præcist 2,5 procent over to år. Til sammenligning blev der ved OK 02 afsat 1,87 procent over tre år til lokal løndannelse. Altså en fordobling af den årlige ration.

At HK'erne og håndværkerne ikke nærer samme ubehag ved Ny Løn som for eksempel lærere og pædagoger, skyldes dels, at de har et parallelt arbejdsmarked i den private sektor, hvor individuelle løntillæg er udbredte, dels at de sidder tæt på de kommunale beslutningstagere og måske derfor har tjent godt på Ny Løn.



Linjen holdes. Formanden for HK Kommunal Kim Simonsen synes, det er en god aftale, han har fået lavet, og at den ligger i smuk forlængelse af den linje, HK har fulgt gennem 20 år. Nemlig, at der skal være noget at forhandle om lokalt med udgangspunkt i forholdene på den enkelte arbejdsplads.

Kim Simonsen er opmærksom på, at delforliget nok ikke alle steder falder i god jord.

"Andre organisationer på det kommunale område vil måske mene, at 2,5 procent er en stor andel, men hvis de vil noget andet med Ny Løn, må de fokusere på det i deres egne forhandlinger. For HK Kommunal er det helt i overensstemmelse med vores seneste kongres, hvor de delegerede gav udtryk for, at der skulle afsættes synlige midler til de lokale forhandlinger," siger Kim Simonsen.

BUPL-formand Birgit Elgaard ville ikke selv have lavet et delforlig som det, HK Kommunal og de 24 andre organisationer nu har indgået, men hun anerkender naturligvis deres ret til at gøre det.

"Til gengæld forventer jeg nu af arbejdsgiverne, at de viser imødekommenhed over for os og andre, der befinder sig i den anden ende af Ny Løn-skalaen. Ideen med den omvendte forhandlingsmodel er jo netop, at der - også hvad lokal løndannelse angår - skal være plads til forskelligheder," påpeger Birgit Elgaard.

BUPL forhandler næste gang med arbejdsgiverne mandag den 17. januar, hvor det så skal vise sig, om HK-forliget har lagt gift ud for BUPL's ønske om en lønmodel, der for de menige pædagoger betyder mindre og for ledergruppen mere lokal løndannelse.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.