Nye udgivelser. Tag skammen ud af ligningen

Psykisk krævende arbejde må aldrig blive et individuelt problem, men skal drøftes og løses i fællesskab. Det er en af bogaktuelle Rikke Høgsteds pointer.

Har du skrevet en selvhjælpsbog? Eller har du skrevet en bog om ledelse? Psykolog Rikke Høgsted kan svare ja til begge spørgsmål, for ’Grundbog i belastningspsykologi’ er efter hendes mening begge dele.



»Det er en bog til hele organi­sationen,« siger forfatteren og fortæller, at hun har skrevet den for at gøre op med to myter. Dels myten om at hvis man som for eksempel pædagog bare anstrenger sig nok, bruger de rette faglige metoder eller bager det korrekte antal spelt­boller til sine børn, så kan man klare arbejdet.

Og dels myten om at hvis bare lederen er god nok, så er trivslen i top, endnu flere børn bliver hjulpet – og endda for færre penge.



»Problemet kan hverken reduceres til et spørgsmål om god ledelse eller robuste medarbejdere. Hvis man har et psykisk krævende arbejde, så bliver man påvirket, og det er meget almindeligt at reagere på den påvirkning,« siger Rikke Høgsted.



Hvad kan pædagoger bruge din bog til?

»Bogens første del handler om, hvilke hændelser og påvirkninger der belaster en medarbejder, og den kan man bruge til at forstå, hvilke påvirkninger man løber ind i gennem arbejdet - både de helt tydelige og de mere subtile. I anden del præsenterer jeg, hvordan man reagerer. Dermed håber jeg på at kunne tage skammen ud af ligningen, fordi man vil kunne se, at det er helt almindeligt at reagere, når man bliver udsat for bestemte hændelser og påvirkninger. I bogens sidste del giver jeg råd og ideer, som du både kan bruge selv, som leder og i forhold til dine kolleger.«



Hvorfor er bogen vigtig for pædagoger?

»Der stilles ikke kun høje psykiske krav til kræftlæger og falckreddere. Som helt almindelig stuepædagog kan du blandt andet møde familier med fysiske eller psykiske lidelser, som du oplever gennem barnets øjne uden at kunne hjælpe direkte, eller du kan opleve et skel mellem forældres forventning og dine muligheder for at løse arbejdsopgaverne. Det kan være meget hårdt.«



Hvad er dine bedste råd til pædagoger, der er ved at knække under et psykisk krævende arbejde?

»Først og fremmest er det vigtigt at stoppe op og se problemet i øjnene. Dernæst skal man inddrage sin leder, for ellers har lederen ingen chance for at undersøge problemet og eventuelt lægge arbejdet om i en periode. Det er vigtigt, at et psykisk krævende arbejde ikke bliver et individuelt problem, men bliver noget, man drøfter og finder løsninger for i fællesskab.«



Om bogen

’Grundbog i belastningspsykologi’ er skrevet til fagfolk med et psykisk krævende arbejde - herunder pædagoger. I 3 dele fokuserer bogen på arbejdets påvirkninger, de oplevede reaktioner og forskellige strategier til at håndtere dem. Udgivet på Forlaget Ictus.

Vejl. pris 299 kr.



Om forfatteren

Rikke Høgsted har arbejdet som både klinisk psykolog og leder. I bogen ’Grundbog i belastningspsykologi’ giver hun erfaringer videre fra begge funktioner. Hun har undervist mange pædagoger og andre faggrupper i at ­håndtere kriser, voldsomme oplevelser og et psykisk krævende arbejde.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.