Nye Fagbøger


Den danske billedbog 1950-1999, af Nina Christensen.

Roskilde Universitetsforlag (tlf. 3815 3880), kr. 328, 340 s.

Bogen er den hidtil eneste på dansk om de første bøger, børn får i hænderne. Den indeholder teoretiske og analytiske tilgange til billedbogen og den danske billedbogs historiske udvikling. Genren diskuteres både som et unikt udtryk i sprog og billeder og som et tegn på et foranderligt syn på barn, bog og samfund.



Nu er det allersidste gang Om opdragelse, forpligtelse og inddragelse i familien, af John Aasted Halse, udgivet af Børns Vilkår (tlf. 3555 5559), kr. 75, 48 s. (stort format).

Kan man overhovedet rådgive om et begreb som opdragelse? spørger forfatteren og svarer straks: Selvfølgelig kan man det. De råd, man finder i hæftet, skal ses i lyset af, at moderne opdragelse sker i et krydsfelt mellem den store viden, man rent faktisk har om børns udvikling og behov og forældrenes egne holdninger og indføling.



Det lille barns følelser, af Alicia F. Lieberman (oversat fra amerikansk).

Hans Reitzels Forlag, kr. 249, 232 s.

Bogen giver et fascinerende indblik i det 1-3-årige barns verden, dets adfærd, og hvad der ligger bag den. Hvorfor er "nej" for eksempel ofte det lille barns foretrukne svar? Forfatteren tegner en række situationsbilleder, der illustrerer barnets intense følelsesliv og de problemer, det kan medføre for hele familien. Større og mindre hverdagsproblemer behandles som for eksempel: Natlig angst, konflikter, at blive storesøster eller storebror og reaktioner på skilsmisse.



Handlingsvejledning ved omsorgssvigt, af Steffen Christensen og Claus Holm Thomsen. Kroghs Forlag, kr. 129, 58 s. (A5-format).

Bogen beskriver, hvordan pædagoger kan handle systematisk, rettidigt og forebyggende, fra de får fornemmelsen af, at et barn bliver omsorgssvigtet, til støtten til barnet er etableret. Der gives råd om, hvordan man tager beslutning om hvilken støtte, pædagoger selv kan yde, hvilken støtte de kan yde med hjælp fra andre fagpersoner, og endelig hvornår forvaltningen skal underrettes. Bogen indeholder også anvisninger på, hvordan samtalen med forældre om bekymring for barnet kan forberedes, og hvordan støttemuligheder introduceres for forældrene.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.