Nedskæringer; Legepladsen må vente

Tre dages pædagogstrejke rokker ikke ved millionbesparelse i den midtfynske kommune Ryslinge. Nedskæringerne bringer blot Ryslinge på niveau med nabokommunerne, siger byens borgmester. Det kalder BUPL's formand på Fyn for "fup og svindel". Normeringerne bliver lavere, siger han

Det lignede en ny Danmarksrekord i nedskæringer, da et flertal af byrådet i den midtfynske kommune Ryslinge spillede ud med deres forslag til budget 2005. Omkring 4 millioner kroner lød sparemålet på daginstitutioner og klubber, svarende til cirka en femtedel af deres samlede økonomi.

Siden har Ryslinge fået 1,7 million kroner af statens midler til vanskeligt stillede kommuner plus et ekstratilskud på en halv million, og forvaltningen har fundet yderligere et par millioner, da man i første omgang havde fejlskønnet såvel skatteindtægter som effekten af et kommunalt løn- og prisstop. Det fik politikerne til at besinde sig en kende og skære toppen af besparelserne, og i sidste uge indgik partierne Venstre, Socialdemokraterne og de radikale et budgetforlig, der skærer 2,7 millioner kroner ned på børnepasningen.

Det reducerede sparemål har dog ikke lagt låg på vreden blandt ansatte og forældre. Da de fik kendskab til budgettet, nedlagde medarbejderne arbejdet. Og i forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af budgetforliget torsdag samlede omkring 400 pædagoger, forældre og børn sig til demonstration foran rådhuset for at vise deres utilfredshed. Dagen efter genoptog pædagogerne arbejdet efter tre dages strejke i lid til, at et lovet møde i forvaltningen tirsdag (efter Børn&Unges deadline) med repræsentanter fra BUPL og PMF kan ændre på politikernes beslutning.

"Det betyder ikke, at konflikten er slut," sagde en af pædagogernes talsmænd, Birgitte Poulsen, til Børn&Unge fredag. Hun ville ikke afvise, at medarbejderne genoptager strejken, hvis mødet i forvaltningen ikke giver det ønskede resultat.

"Jeg arbejder selv i en af kommunens selvejende børnehaver. Hvis politikerne fastholder besparelserne, har vi kun et sted at hente pengene, og det er på personaletimerne. Det vil betyde, at der kun vil være to pædagoger og halvanden medhjælper-stilling tilbage til 30 børn. Vi har prøvet at lave en arbejdsplan på det grundlag, og det kan vi slet ikke få til at hænge sammen," siger Birgitte Poulsen.



Fup og svindel. Fredag eftermiddag sagde Ryslinges borgmester, Gunnar Landtved (V), imidlertid til Børn&Unge, at mødet i forvaltningen ikke vil ændre på besparelsens omfang.

"Den politiske beslutning er truffet, og beløbet bliver der ikke rokket ved. Mødet i forvaltningen handler udelukkende om, hvordan beslutningen skal føres ud i livet," sagde borgmesteren. Han henviser til, at besparelsen blot vil bringe normeringerne i Ryslinges institutioner ned på niveau med nabokommunerne.

"Hidtil har vi ligget over de andre på det punkt, og det har vi aldrig fået ros for," siger Gunnar Landtved og tilføjer, at institutionerne jo kan hente nogle af pengene ved at tage af det overskud, de har overført fra sidste år.

"Samlet set har de seks institutioner haft et overskud på 3,1 millioner kroner. Det er penge, de har sat af til for eksempel en ny legeplads. Det, vi siger, er, at kerneydelsen er at passe børn. Ryslinge er en økonomisk trængt kommune, så må legepladsen vente."

"Fup og svindel," siger formanden for BUPL Fyn, Lars Søgaard Jensen.

"Hvis borgmesteren går rundt og tror, at Ryslinge har bedre normeringer end nabokommunerne, tager han fejl. Set under et, vil besparelserne betyde, at normeringerne i Ryslinge kommer under niveauet i nabokommunerne. Det mindste, man kan forlange af politikerne, er, at de er ærlige og kalder en skovl for en skovl og en spade for en spade i stedet for at komme med alle mulige omsvøb," siger Lars Søgaard Jensen.



Straffes for ansvarlighed. Ingredienserne i politikernes sparepakke er: Ændret normering i klubberne - Ryslinge Kommunes betegnelse for fritidsordningerne - fra 13 børn per pædagog til 14. Ændring af forholdet mellem pædagoger og medhjælpere i daginstitutionerne fra 80/20 til 70/30. Manglende løn- og prisfremskrivning af budgetterne. Besparelser på friskolerne SFO'er. Tre ugers sommerlukning i klubber og institutioner samt nedskæring på dagpengekontoret.

Med vedtagelsen af budgettet er formanden for Børne- og kulturudvalget, SF'eren Mette Steffensen, reelt kørt ud på et sidespor på det område, hun er politisk ansvarlig for.

"Jeg har flere gange under budgetprocessen grebet fat i borgmesteren og bedt om brede forhandlinger, men hørte ikke fra ham før forliget var en kendsgerning. Jeg har også rykket for konsekvens-beskrivelser fra forvaltningen, men de er først kommet med høringssvarene fra institutionerne. Det er rystende læsning, men nu kan politikerne i hvert fald ikke sige, at de ikke kender konsekvenserne," siger Mette Steffensen.

Hun finder borgmesterens forslag om, at institutionerne kan tage pengene fra deres overskud, som malplaceret.

"De to ting har intet med hinanden at gøre. Når institutionerne har overført penge på regnskabet, må det ses som et udtryk for økonomisk ansvarlighed, og det skal de vel ikke straffes for," siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.