Modstand mod privatisering
Modstand mod privatisering
Ingen af Folketingets partier er umiddelbart varme på socialminister Henriette Kjærs (K) forslag om, at private skal have mulighed for at tjene penge på børnepasning. Et forslag, der endnu ikke er fremsat, men som ministeren luftede i et interview i Berlingske Tidende sidste søndag, og som Børn&Unge omtalte i sidste nummer. Forslaget betyder, at private må oprette daginstitutioner og forsøge at tjene penge på dem. Forældrene skal udover den normale takst betale det, de ekstra ydelser i private institutioner vil koste.
Dansk Folkeparti (DF), som skal bære forslaget igennem sammen med regeringspartierne, stiller visse krav til ændringer, hvis partiet skal stemme for. Til Ritzau har næstformand i DF Peter Skaarup sagt, at økonomien skal være sådan, at alle kan være med. Det skal ikke kun være for familier med penge på kistebunden. Alligevel er han positiv over for forslaget, hvis det kommer til at indeholde et loft over prisen og økonomiske fripladser til børn fra dårligt stillede familier.
»Det skal kun være som et supplement og må ikke undergrave den offentlige børnepasning,« siger Peter Skaarup. Og understreger, at privat børnepasning ikke er en ideologisk mærkesag for partiet, der dog godt vil være med til at give folk et frit valg til at betale mere for private alternativer, ligesom man kan i folkeskolen.
Nej til A og B-institutioner. Forslaget afvises fuldstændigt af Socialdemokraterne, SF, Kristeligt Folkeparti og De Radikale. Sandy Brinck, socialordfører for Socialdemokraterne, er imod forslaget, fordi der så vidt hun ved ikke er et folkeligt krav om private daginstitutioner.
»Tværtimod er forældre mere optaget af at få ordentlige pasningsordninger, pasningsgaranti og åbningstider, der passer til deres behov. Vi stiller derfor forslag om, at der skal være pasningsgaranti, når barnet er seks måneder, og om et loft for prisen på 1000 kroner. Det mener vi tager mere hånd om de behov, børnefamilierne har,« siger hun til Børn&Unge.
Sandy Brinck gør opmærksom på, at private jo tidligere har forsøgt sig på børnepasningsområdet uden held.
»De kan ikke konkurrere med de offentlig tilbud, for det er ikke et område, som det er muligt at lave overskud på, uden at det bliver så meget dyrere, at langt de færreste har råd til at benytte de pladser.«
Desuden ønsker Socialdemokraterne ikke at se en situation, hvor der er A- og B-børnehaver, fordi det ikke vil gøre noget godt for den negative sociale arv.
»Med hensyn til kvaliteten er der to grunde til at gå imod dette forslag. Hvis der bliver institutioner for de riges børn og for de andre, vil børn ikke opleve den mangfoldighed, der er i samfundet. I daginstitutioner og i folkeskolen skal børn kunne møde et bredt spektrum af mennesker, sådan som de senere vil møde det ude i samfundet. Og man kan også frygte, at den pædagogiske kvalitet i de to tilbud vil blive alt for forskellige, fordi de, der har råd, kan betale sig fra at få bedre åbningstider, bedre mad og flere pædagoger til at tage sig af børnene,« siger Sandy Brinck.
Pædagogik, ikke profit. Som en af begrundelserne for at give øget mulighed for private til at oprette og drive daginstitutioner har socialministeren nævnt, at private daginstitutioner skal matche det behov, friskolerne dækker på skoleområdet. Men den forklaring køber to af de partier, der ellers går ind for friskoletanken, De Radikale og Kristeligt Folkeparti, ikke. Til Ritzau siger De Radikales socialordfører, Margrethe Vestager, at partiet ikke har noget imod friskolemodellen.
»Men den har jo pædagogiske formål og ikke profit.«
Kristeligt Folkepartis socialordfører, Tove Videbæk, ser gerne en videreudvikling af modeller som for friskoler og selvejende institutioner.
»Men børnepasning og profit klinger slemt sammen i vores øren,« siger hun.
Men Tove Videbæk byder dog velkomment, at socialministeren vil have udarbejdet særlige kvalitetskrav til privatdrevne børneinstitutioner.
»Så ville det være logisk, at man også udarbejdede kvalitetskrav til de offentlige institutioner. Vi har i årevis efterlyst sådan en kvalitetssikring - og så vil meget være nået for børnene,« siger hun.