Malthe Thomsen i angriberens rolle. Nu vil jeg have retfærdighed

Malthe Thomsen, der i sin pædagogpraktik i New York blev anklaget for krænkelser af børn, kan nu føre sag om uretfærdig behandling. Det har en dommer netop afgjort

Gi’ dem hele armen. Respekt. Go Malthe.

Sådan lød de støttende kommentarer på BUPL’s Facebookside, da det kom frem, at Malthe Thomsen nu kan lægge sag an mod politiet i staten New York og den kvindelige kollega, som uretmæssigt anklagede ham for krænkelser af børn, da han som pædagogstuderende i 2014 var i udlandspraktik i en børnehave på Manhattan.

Efter sin frikendelse lagde Malthe Thomsen i april sidste år selv sag an mod både anklagemyndigheden, politiet og ekskollegaen, som alle siden har forsøgt at få anklagerne afvist eller opnå immunitet.

Men et dommersvar fra en domstol i New York, som Børn&Unge har fået indsigt i, fastslår, at Malthe Thomsen kan føre sag om uretfærdig behandling på en lang række anklagepunkter. Kun advokaterne fra anklagemyndigheden går fri for anklage, hvilket ærgrer Malthe Thomsen og hans forsvarer, Jane Fisher-Byrialsen. Også selvom det var forventet.

»Det er meget almindeligt, fordi anklagerne har immunitet under Amerikansk lov for næsten alt, hvad de gør som anklagere. Så det var ikke en stor overraskelse. Det er en rigtig dårlig lov. Vi havde håbet at kunne komme uden om det,« skriver Jane Fisher-Byrialsen i en e-mail til Børn&Unge og oplyser, at hun vil anke afgørelsen.

Også Malthe Thomsen ville gerne anklage advokaterne.

»Det er træls, de slipper fri. Men alligevel er dommersvaret gode nyheder. Det er så godt, som vi kunne forvente,« siger han.



Ønsker forlig. Uretfærdighederne, som Malthe Thomsen med sit sagsanlæg søger oprejsning for, handler foruden anklagerne om krænkelse af børn også om politiets manipulation af ham til at afgive en falsk tilståelse og om staten New Yorks uretmæssige fængsling af ham i 13 dage på den be­rygtede fængselsø Rikers Island.

Alle anklager mod Malthe Thomsen blev frafaldet 13. november 2014 efter en langvarig og opslidende sagsproces, og Malthe Thomsen håber, at mareridtet snart slutter.

»Nu mødes alle advokaterne i første omgang og planlægger forhandlingerne, om hvorvidt der kan indgås et forlig, eller om det ender i et retsopgør. Hvis vi kan blive enige om noget fornuftigt, så er det bedste et forlig, men ellers går vi hele vejen,« siger han.

Malthe Thomsen og forsvaret forlanger syv millioner dollars i erstatning. Det er også et krav, at staten New York ændrer procedurer og fremover videofilmer alle politiafhøringer. I Malthe Thomsens sag er kun selve tilståelsen videofilmet, men ikke forhøret op til den falske tilståelse, hvor politiet blandt andet løj om beviser, der ikke fandtes, for at fremtvinge en tilståelse.

At politiet lyver som en del af en forhørsmetode er ifølge amerikansk lov tilladt, men det vil den danske pædagogstuderende ændre.

»Det er svært, men det ville være en fed ting, hvis andre får noget godt ud af det hele, og det ikke bare er mig, der får noget erstatning. Der vil nok stadig ske uskyldige fængslinger, men måske kunne man forhindre nogle af gangene,« siger Malthe Thomsen.

Han rejste hjem til Danmark efter frikendelsen og blev i sommer færdig som pædagog, et halvt år forsinket.

I dag læser han videre på uddannelsesvidenskab.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.