Leder: Skift dagsorden, hr. minister

Hvorfor medarbejdere bliver syge, eller hvordan man kan sikre arbejdspladserne, så folk ikke bliver syge, er ikke lige på arbejdsministerens dagsorden.

Kommunerne skal spille en større rolle - også økonomisk - i regeringens kamp for at nedbringe sygefraværet, mener beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V). Han ønsker værktøjer til såkaldt benchmarking, der skal fremhæve de kommuner, som gør en stor indsats, og som de "dårlige" kommuner kan lære af. Hvorfor medarbejdere bliver syge, eller hvordan man kan sikre arbejdspladserne, så folk ikke bliver syge, er ikke lige på arbejdsministerens dagsorden.



På daginstitutionsområdet oplever BUPL flere og flere medlemmer, der er sygemeldt i længere tid, og medlemmer, der ikke kan vende tilbage til det pædagogiske arbejde.

Vi kan ikke dokumentere den præcise grund hertil, men vi ved, at der er flere årsager, nemlig:

- Dårligt fysisk arbejdsmiljø, som har betydet nedslidning af kroppen.

- Dårligt psykisk arbejdsmiljø, som har betydet, at gode pædagogiske medarbejdere ikke har kunnet vende tilbage til institutionsområdet.

At dårlige normeringer med mange børn på få kvadratmeter og meget støj har en stor betydning, er jeg ikke i tvivl om. Den pressede hverdag har også den konsekvens, at der ikke er det overskud, som gør, at man får øje på en kollega, der har det dårligt.



BUPL, BUPL-A, PMF og PMF-A i Silkeborg og Århus kommuner startede i august 2002 et fælles projekt under overskriften "Rummelighed og mangfoldighed". Projektets formål er først og fremmest at arbejde med, at der ikke sker udstødning fra arbejdsmarkedet. Projektet afsluttes i december 2003, og i projektperioden arbejder institutionerne helt bevidst med blandt andet at se på den enkelte medarbejders ressourcer fremfor på manglerne. Der er yderligere information at hente på www.rumfoldig.dk



I starten af denne måned var jeg til en midtvejskonference, hvor de syv institutioner, der er med i projektet, deltog. Selv om man ikke kan tale om tydelige resultater nu, så kom de "de gode historier" frem i debatten på konferencen. På trods af det daglige pres, på trods af dårlige normeringer og så videre blev der via projektet mere plads til at opdage de kollegaer, der havde brug for lidt ekstra hensyn lige den dag. Og man fik overskud til ikke at blive irriteret, når nr. 3 meldte sig syg.



Resultaterne ved bevidst at arbejde med det anerkendende kan ikke ses lige med det samme. Men jeg tror på, at hvis man skal skabe rummelige arbejdspladser og arbejdspladser, hvor sygefraværet bliver mindre, så - kære arbejdsminister Hjort Frederiksen - gøres det ikke ved at straffe kommunerne økonomisk.

Lad i stedet kommunerne bruge penge på at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø. Skab overskud i hverdagen ved at sørge for, at der bliver flere til at løfte de opgaver, der er på institutioner og andre kommunale arbejdspladser.

Giv kommunerne flere penge!

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.