Leder - Råd til velfærd

Vi har stor forståelse for den vanskelige situation, KL står i med de kommende kommunalforhandlinger med regeringen.

Om kort tid skal Kommunernes Landsforening forhandle med regeringen om rammerne for den kommunale økonomi.

Som det blev sagt på KL's delegeretmøde for kort tid siden, så er det de vanskeligste forhandlinger nogensinde.

Strømmen af løfter fra Christiansborg om både skattelettelser, mere kvalitet for de samme penge og en blomstrende frihed for det enkelte menneske er for så vidt gratis for regeringen. Ude i det virkelige liv er det jo kommunerne, der skal betale regningen.



Det var kommunerne, som sidste år skulle holde skatten i ro og presse udgifterne til de sociale ydelser ind i en ramme, der ikke gav meget plads til begejstring.

Derfor var det også kommunerne, vreden gik ud over, da blandt andet pædagoger og pædagogmedhjælpere gik på gaden landet over - støttet af forældrene - for at protestere.



Vi ved udmærket, at der er mange kommunalpolitikere, der i dag er mildt sagt forbeholdne overfor regeringens politik på velfærdsområdet - ikke mindst i relation til den kommunale økonomi. Og det kan vi sandelig godt forstå, for glæden ved at arbejde, også som politiker, forsvinder, når vilkårene til stadighed forringes.



Det har vi erfaring i som pædagoger og klubfolk. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at gennemførelse af pladsgarantien mange steder gik ud over kvaliteten i daginstitutioner og SFO'er. Merindskrivninger blev ikke fulgt op af flere ansættelser. Og det har slidt på os.



Helt aktuelt viser Arbejdstilsynets undersøgelse af arbejdsmiljø på daginstitutionsområdet, at næsten halvdelen af de institutioner, tilsynet besøgte, har store problemer med plads, støj og ergonomi.



Naturligvis kan både vi og børnene mærke, at institutionerne har været under pres i adskillige år, og at området ikke har fået det kvalitetsløft, som det nu faldende børnetal ellers ville være en anledning til.

Det er også derfor, det er så vigtigt, at kommunerne får nogle økonomiske rammer for de kommende års velfærd. Ganske vist siger regeringspartierne frisk og frejdigt, at en vækstramme på 0,7 procent stadig er en vækst, men de overser fuldkommen, at alene den demografiske udvikling æder væksten op.



Det er derfor magtpåliggende for os at få sagt, at vi har stor forståelse for den vanskelige situation, KL står i med de kommende kommunalforhandlinger med regeringen.

Og vi vil have stor respekt for et klart nej, hvis regeringen prøver på at presse

repræsentanterne for det lokale selvstyre ind i en økonomisk ramme, hvor der ikke er plads til udvikling - for både børn, unge og gamle.

Vi har råd til velfærd - det er alene et spørgsmål om prioritering.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.