Leder: Overenskomst 2005

For BUPL er sikringen af det enkelte medlems realløn et "must"

Hovedbestyrelsen beslutter den 27. august BUPL's krav til de kommende overenskomstforhandlinger. Nogle af disse krav - f.eks. generelle lønstigninger - skal vi forhandle sammen med de andre organisationer, mens andre krav alene skal forhandles af BUPL.



Forhandlingsforløbet er blevet kaldt "den omvendte model". Denne gang starter de enkelte organisationer forhandlinger om hver deres overenskomster. Først senere kommer vores forhandlingsfællesskab, KTO, på banen med de fælles krav. Det ligger også i modellen, at der skal være langt færre fælles krav end tidligere. Foreløbig er alene reallønssikringen og reguleringsordningen et fælles krav. Til gengæld er der enighed om, at disse to krav er så vitale, at de er konfliktudløsende.



Dansk Sygeplejeråd og de andre sundhedsorganisationer har forladt forhandlingsfællesskabet. Vi tror ikke på, at Sundhedskartellet på den måde kan skaffe sig et bedre forhandlingsresultat, og BUPL ønsker absolut ikke at følge i deres fodspor. Vi tror på, at vi opnår mere ved at stå sammen over for arbejdsgiverne.



Reguleringsordningen - et af de fælles vitale krav - sikrer os, at lønudviklingen for de kommunalt ansatte følger lønudviklingen for de privat ansatte. De overenskomstforhandlinger, der blev afsluttet i foråret, giver grund til at forvente, at lønstigningerne på det private arbejdsmarked vil fortsætte i omegnen af 3,5% - 4% i de kommende år.



En ubehagelig binding er den, de kommunale arbejdsgiverparter har pålagt sig selv ved at indgå en økonomiaftale med regeringen, der kun rummer lønstigninger på 2,75% i 2005. Vi ønsker ikke at gentage fejlen fra OK-02, hvor lønstigningerne i overenskomstperiodens første år var alt for små.



For BUPL er sikringen af det enkelte medlems realløn et "must". Vi forventer, at de generelle lønstigninger fra KTO-forhandlingerne løser denne opgave, så vi ved vores egne forhandlinger kan koncentrere os om pædagogernes særlige krav.



Her skal vi først og fremmest have skabt et alternativt lønsystem, der tager udgangspunkt i det pædagogiske fagområde. For basisgruppen har vi brug for en mere centralt styret løndannelse, der sikrer sammenhængen mellem løn og udvikling inden for faget (erfaring, videreuddannelse m.v.). For ledergruppen har vi brug for en løndannelse, der tager udgangspunkt i lederjobbets indhold. Og for begge gruppers vedkommende vil vi have lavet om på den lokale løndannelse, så pædagogerne er sikre på at få lønstigninger, vi aftaler i den centrale overenskomst.



Vi kommer også til at forhandle om institutions- og ledelsesstrukturen. Der foregår massive tiltag inden for vores område med omlægninger af institutioner og ledelse, og den kommende strukturreform vil uden tvivl medføre yderligere tiltag. For os er det helt afgørende, at pædagogiske arbejdspladser og institutioner ledes af pædagoger, som er omfattet af BUPL's overenskomst.



Det kan blive nogle meget vanskelige forhandlinger i år, som kan risikere at trække både konfliktvarsler og forligsinstitutionen med sig. Men vi går beslutsomt efter et forhandlingsresultat, så vi har en overenskomst pr. 1. april 2005.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.