Leder: Nu skal der handles

Vi må opfordre de kommunale forhandlere til at afvise regeringens økonomiske udspil ved de kommende kommunalforhandlinger.

1. april offentliggjorde Arbejdstilsynet sin undersøgelse af 768 daginstitutioner og fritidsordninger. Det er desværre ikke en aprilsnar, at tilsynet har givet gennemsnitligt tre påtaler og et påbud pr. institution, og at næsten halvdelen af institutionerne får det, der hedder en "niveau 3 placering", hvilket er den dårligste placering, AT giver.

En undersøgelse med så alvorlige konklusioner kan vi som fagforbund ikke sidde overhørig.



21 procent af påbuddene handler om indeklimaet, 32 procent om "bevægeapparatet", mens 14 procent fokuserer på støj.

Undersøgelsen bekræfter endnu engang, at arbejdsmiljøet for pædagoger og klubfolk er under al kritik. Talrige undersøgelser har siden 1982 dokumenteret problemer med både støj- og indeklima, og Arbejdstilsynets resultater er et alvorligt vink med en vognstang til arbejdsmarkedets parter om, at nu er det slut med at snakke om arbejdsmiljøet. Nu skal der handles



For BUPL har det længe handlet om at få gjort noget ved problemerne, og i januar måned inviterede BUPL beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen til et møde. I brevet til ministeren foreslog BUPL blandt andet, at man forbedrer pædagogers arbejdsmiljø gennem mere - og mere synlig - myndighedsudøvelse fra Arbejdstilsynets side; at man udarbejder regler om børn og plads i institutionerne, og at man indfører obligatorisk BST, Bedriftssundhedstjeneste, på området. Hjort Frederiksen stoppede pr. 1. januar 2002 den lovpligtige udbygning af BST. Ministeren har siden skåret i midlerne til både arbejdstilsyn og arbejdsmiljøinstitut - og han afslog i øvrigt at mødes med BUPL.



Vi må nu - BUPL og PMF - overveje, hvordan vi skal være offensive overfor centrale og lokale politiske myndigheder. Det handler blandt andet om, at de lokale fagforeninger og SU/MED/SIO-udvalgene lokalt skal kunne bruge resultaterne fra undersøgelsen i kampen for ressourcerne til forbedring af arbejdsmiljøet.



Med stramme økonomiske rammer for de offentlige udgifter har regeringen sat en klar ideologisk dagsorden. Skattestoppet vil årligt reducere de offentlige indtægter med 1,5 milliarder, kroner og med det netop indgåede skatteforlig vil regeringen i løbet af få år yderligere fjerne skatteindtægter på 9,6 milliarder kroner.

Vi må opfordre de kommunale forhandlere til at afvise regeringens økonomiske udspil ved de kommende kommunalforhandlinger. Kommuner og amter skal sikres mulighed for at indgå aftaler, som sikrer et sundt arbejdsmiljø og gode løn- og arbejdsforhold for de ansatte - og som giver mulighed for at opfylde borgernes krav til udvikling af velfærden.



Der er brug for udvikling og ikke afvikling af vores velfærd.

Det konstante udsalg af samfundets værdier bør standses.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.